Mozaik
OSJEČKO LJETO KULTURE: MAROKANSKI DANI

Bogata prošlost i kultura
Objavljeno 16. kolovoza, 2022.
Predavanje dr. sc. Antonije Zaradije Kiš i projekcija filma “Rock the Casbah”

Predavanjem pod nazivom "Kraljevski gradovi Maroka" i projekcijom filma "Rock the Casbah" (2013.), održanima na krovnoj terasi Kulturnog centra, započeli su Dani Maroka u sklopu 22. Osječkog ljeta kulture, realizirani u suradnji s Francuskom alijansom Osijek i Veleposlanstvom Kraljevine Maroko u Republici Hrvatskoj.Zanimljivo predavanje "Kraljevski gradovi Maroka" održala je dr. sc. Antonija Zaradija Kiš, znanstvena savjetnica u Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu te donedavno redovita profesorica na Hrvatskim studijima zagrebačkog Sveučilišta. Filologinja i folkloristica, ali i strastvena ljubiteljica putovanja koja dojmove s njih voli podijeliti s drugima, kroz predavanje je virtualnim putovanjem po Maroku okupljenima predstavila četiri "kraljevska grada": Fes, Meknes, Marakeš i Rabat, čiji su bogata prošlost i kultura posebno zanimljivi u kontekstu preplitanja arapskog i europskog utjecaja, točnije francuskoga kulturnog naslijeđa, razvidnog i danas u mnogim segmentima tamošnjeg života. To je naslijeđe odigralo važnu ulogu u razvoju zemlje u 20. stoljeću i oblikovanju marokanskih gradova, među kojima je još jedan biser ove države u sjeverozapadnoj Africi - Casablanca, također obuhvaćena predavanjem na krovu Kulturnog centra.

- Ja nisam turistički vodič i nisam nikakav specijalist za Maroko, ali sam prije nekoliko godina bila na putovanju tom zemljom koje me je doista oduševilo. Maroko me oduševio svojom šarolikošću, ljudima, neobičnim pejsažima i gradovima koji se razlikuju od svega što sam do sada vidjela te sam u jednom trenutku jednostavno željela to svoje iskustvo podijeliti s drugim ljudima. Prije pandemije u Varaždinu sam održala prvo ovakvo predavanje, što je oduševilo nazočne. Bili su sretni jer su upoznali jednu zemlju u koju rijetko tko ide, ili ima namjeru doći, međutim, nadam se da će nakon večerašnjeg predavanja možda netko iz osječke publike dobiti želju posjetiti Maroko. Nije toliko skupo, a doista je jedan prekrasan doživljaj - rekla je dr. sc. Antonija Zaradija Kiš.

Nakon predavanja zaljubljenici u sedmu umjetnost imali su priliku uživati u projekciji francusko-marokanske obiteljske drame “Rock the Casbah”, iz 2013. godine, s Morjanom Alaoui, Nadine Labaki, Lubnom Azabal, Hiamom Abbass i Omarom Sharifom. Radnja filma redateljice i scenaristice Laïle Marrakchi odvija se tijekom ljeta u gradu Tangeru, i prati trodnevno okupljanje obitelji nakon smrti oca u skladu s muslimanskom tradicijom. Uznemirenost je na vrhuncu, a sve dodatno poremeti dolazak Sofije, najmlađe kćeri koja je ostvarila karijeru glumeći teroristkinje u američkim serijama, a čiji je povratak nakon višegodišnjeg izbivanja ujedno i poravnanje računa sa sestrama te preispitivanje ustaljenog patrijarhalnog poretka.

Danijel Miklić
ispreplitanje
NASLJEĐA

RAZNIH

NACIJA

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MELKIOR BAŠIĆ, ČLAN ŽIRIJA U “MASTECHEFU”

Živim svoj život kao i prije

2

MARKO DJEŠKA SVESTRANI OSJEČKI UMJETNIK O SVOM STRIPU I FILMU

Nove informacijske tehnologije unaprjeđuju vizualnu umjetnost

3

POPULARNA SARAJEVSKA GRUPA STIŽE 24. STUDENOGA

Valentino nakon 20 godina ponovno nastupa u Zagrebu