Mozaik
OSJEČKO LJETO KULTURE: MAROKANSKI DANI

Bogata prošlost i kultura
Objavljeno 16. kolovoza, 2022.
Predavanje dr. sc. Antonije Zaradije Kiš i projekcija filma “Rock the Casbah”

Predavanjem pod nazivom "Kraljevski gradovi Maroka" i projekcijom filma "Rock the Casbah" (2013.), održanima na krovnoj terasi Kulturnog centra, započeli su Dani Maroka u sklopu 22. Osječkog ljeta kulture, realizirani u suradnji s Francuskom alijansom Osijek i Veleposlanstvom Kraljevine Maroko u Republici Hrvatskoj.



Zanimljivo predavanje "Kraljevski gradovi Maroka" održala je dr. sc. Antonija Zaradija Kiš, znanstvena savjetnica u Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu te donedavno redovita profesorica na Hrvatskim studijima zagrebačkog Sveučilišta. Filologinja i folkloristica, ali i strastvena ljubiteljica putovanja koja dojmove s njih voli podijeliti s drugima, kroz predavanje je virtualnim putovanjem po Maroku okupljenima predstavila četiri "kraljevska grada": Fes, Meknes, Marakeš i Rabat, čiji su bogata prošlost i kultura posebno zanimljivi u kontekstu preplitanja arapskog i europskog utjecaja, točnije francuskoga kulturnog naslijeđa, razvidnog i danas u mnogim segmentima tamošnjeg života. To je naslijeđe odigralo važnu ulogu u razvoju zemlje u 20. stoljeću i oblikovanju marokanskih gradova, među kojima je još jedan biser ove države u sjeverozapadnoj Africi - Casablanca, također obuhvaćena predavanjem na krovu Kulturnog centra.

- Ja nisam turistički vodič i nisam nikakav specijalist za Maroko, ali sam prije nekoliko godina bila na putovanju tom zemljom koje me je doista oduševilo. Maroko me oduševio svojom šarolikošću, ljudima, neobičnim pejsažima i gradovima koji se razlikuju od svega što sam do sada vidjela te sam u jednom trenutku jednostavno željela to svoje iskustvo podijeliti s drugim ljudima. Prije pandemije u Varaždinu sam održala prvo ovakvo predavanje, što je oduševilo nazočne. Bili su sretni jer su upoznali jednu zemlju u koju rijetko tko ide, ili ima namjeru doći, međutim, nadam se da će nakon večerašnjeg predavanja možda netko iz osječke publike dobiti želju posjetiti Maroko. Nije toliko skupo, a doista je jedan prekrasan doživljaj - rekla je dr. sc. Antonija Zaradija Kiš.

Nakon predavanja zaljubljenici u sedmu umjetnost imali su priliku uživati u projekciji francusko-marokanske obiteljske drame “Rock the Casbah”, iz 2013. godine, s Morjanom Alaoui, Nadine Labaki, Lubnom Azabal, Hiamom Abbass i Omarom Sharifom. Radnja filma redateljice i scenaristice Laïle Marrakchi odvija se tijekom ljeta u gradu Tangeru, i prati trodnevno okupljanje obitelji nakon smrti oca u skladu s muslimanskom tradicijom. Uznemirenost je na vrhuncu, a sve dodatno poremeti dolazak Sofije, najmlađe kćeri koja je ostvarila karijeru glumeći teroristkinje u američkim serijama, a čiji je povratak nakon višegodišnjeg izbivanja ujedno i poravnanje računa sa sestrama te preispitivanje ustaljenog patrijarhalnog poretka.

Danijel Miklić
ispreplitanje
NASLJEĐA

RAZNIH

NACIJA

Možda ste propustili...

ODLIČAN NASTAVAK GODINE KOJU JE ZAPOČELA NAGRADAMA

Natalie Dizdar priprema se za Zagrebački festival i veliku turneju

DANAS ISPRED PRODAVAONICE GRAMOFONSKIH PLOČA VINYLMANIA

Record Store Day 2024. u Osijeku

Najčitanije iz rubrike