Regija
U VUKOVARU OBILJEŽEN DAN LOGORAŠA

Otkriven spomenik „Siluete“
Objavljeno 14. kolovoza, 2022.

Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora u Vukovaru je održalo svečanu akademiju u spomen na 14. kolovoza 1992. godine kada je u Nemetin iz srpskih koncentracijskih logora dovezeno 714 hrvatskih branitelja, žena i civila koji su razmijenjeni po „načelu svi za sve“.


Zdravko Komšić, predsjednik HDLSKL, poručio je kako obilježavaju „drugi rođendan“, jer su nakon devet mjeseci provedenih u srpskim logorima dočekali dan razmjene i povratka u Hrvatsku.

- U Nemetinu su nas dočekali mnogi dužnosnici, a potom su nas odvezli u centar Osijeka gdje smo imali veličanstveni doček. Nikada to neću zaboraviti, hvala Osijeku i Osječanima - rekao je Komšić.


Na upit kako komentira činjenicu da Srbija nije priznala postojanje logora na njezinom teritoriju, odgovorio je kako je to žalosno, istaknuvši kako su u logorima bili podvrgnuti užasnom fizičkom i psihičkom maltretiranju.


- Idemo s tužbama. Premijer Andrej Plenković dao nam je maksimalnu potporu, angažirali su i pravni tim koji će nas zastupati u Srbiji. Mislim kako ćemo kad-tad dobiti odštetu od Srbije. Ako nas odbiju, nakon što iscrpimo sva pravna sredstva kod njih, onda se može ići u Strasbourg i vjerujem kako bi tada presuda išla u našu korist, jer ratni zločin ne zastarijeva - naglasio je Komšić, koji je u logoru u Sremskoj Mitrovici proveo 273 dana.


Po njegovim riječima, kroz srpske je logore po službenim podatcima prošlo oko 7.500 hrvatskih branitelja i civila, među kojima je 4.500 ljudi s područja Vukovarsko-srijemske županije.

Dan ranije, uz cestu Vukovar - Sotin, na križanju za Ovčaru, otkriven je spomenik „Siluete“, u spomen na sve ubijene i nestale ranjenike, medicinsko osoblje i hrvatske branitelje odvedene iz vukovarske bolnice nakon okupacije grada 1991. godine.


Spomenik su otkrili Tomislav Baumgartner, otac jedne od najmlađih žrtava Ovčare, i Valentina Rehak, kći nedavno preminuloga predsjednika HDKSKL Danijela Rehaka.
Čelični spomenik, koji dočarava ljudske figure s rupama u tijelu od strijeljanja, izradio je vukovarski kipar Dubravko Duić Dunja, na inicijativu Danijela Rehaka.
- Cilj nam je bio da veličina spomenika opominje i služi kao putokaz do mjesta strašnoga zločina na Ovčari - izjavio je Duić.

 

D. Korpoš

Možda ste propustili...

UČENICI KOJI POHAĐAJU NASTAVU SLOVAČKOG JEZIKA

Uspješni na natječaju Včelika medulka

DRUŠTVO OKUPLJA ČAK 106 ČLANOVA

DVD Stipanovci slavio 90 godina postojanja

DANAS ZNANOST - SUTRA INDUSTRIJA

Ružičkini dani 16. put u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike