Regija
U VUKOVARU OBILJEŽEN DAN LOGORAŠA

Otkriven spomenik „Siluete“
Objavljeno 14. kolovoza, 2022.

Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora u Vukovaru je održalo svečanu akademiju u spomen na 14. kolovoza 1992. godine kada je u Nemetin iz srpskih koncentracijskih logora dovezeno 714 hrvatskih branitelja, žena i civila koji su razmijenjeni po „načelu svi za sve“.


Zdravko Komšić, predsjednik HDLSKL, poručio je kako obilježavaju „drugi rođendan“, jer su nakon devet mjeseci provedenih u srpskim logorima dočekali dan razmjene i povratka u Hrvatsku.

- U Nemetinu su nas dočekali mnogi dužnosnici, a potom su nas odvezli u centar Osijeka gdje smo imali veličanstveni doček. Nikada to neću zaboraviti, hvala Osijeku i Osječanima - rekao je Komšić.


Na upit kako komentira činjenicu da Srbija nije priznala postojanje logora na njezinom teritoriju, odgovorio je kako je to žalosno, istaknuvši kako su u logorima bili podvrgnuti užasnom fizičkom i psihičkom maltretiranju.


- Idemo s tužbama. Premijer Andrej Plenković dao nam je maksimalnu potporu, angažirali su i pravni tim koji će nas zastupati u Srbiji. Mislim kako ćemo kad-tad dobiti odštetu od Srbije. Ako nas odbiju, nakon što iscrpimo sva pravna sredstva kod njih, onda se može ići u Strasbourg i vjerujem kako bi tada presuda išla u našu korist, jer ratni zločin ne zastarijeva - naglasio je Komšić, koji je u logoru u Sremskoj Mitrovici proveo 273 dana.


Po njegovim riječima, kroz srpske je logore po službenim podatcima prošlo oko 7.500 hrvatskih branitelja i civila, među kojima je 4.500 ljudi s područja Vukovarsko-srijemske županije.

Dan ranije, uz cestu Vukovar - Sotin, na križanju za Ovčaru, otkriven je spomenik „Siluete“, u spomen na sve ubijene i nestale ranjenike, medicinsko osoblje i hrvatske branitelje odvedene iz vukovarske bolnice nakon okupacije grada 1991. godine.


Spomenik su otkrili Tomislav Baumgartner, otac jedne od najmlađih žrtava Ovčare, i Valentina Rehak, kći nedavno preminuloga predsjednika HDKSKL Danijela Rehaka.
Čelični spomenik, koji dočarava ljudske figure s rupama u tijelu od strijeljanja, izradio je vukovarski kipar Dubravko Duić Dunja, na inicijativu Danijela Rehaka.
- Cilj nam je bio da veličina spomenika opominje i služi kao putokaz do mjesta strašnoga zločina na Ovčari - izjavio je Duić.

 

D. Korpoš

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike