Novosti
OSIGURANO JOŠ 100 MILIJUNA EURA

U javnom savjetovanju Strateški plan ZPP-a
Objavljeno 13. kolovoza, 2022.
Ministarstvo poljoprivrede uputilo je u elektroničko savjetovanje Nacrt strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike RH 2023. - 2027. (Strateški plan ZPP-a) te javnu raspravu Strateške studije utjecaja na okoliš Strateškog plana ZPP-a.

Taj plan je temeljni dokument za korištenje sredstava europskih poljoprivrednih fondova uz nacionalni doprinos, pri čemu je ukupni iznos raspoloživih sredstava gotovo 3,8 milijardi eura za petogodišnje razdoblje. S obzirom na izazove s kojima se susreće i hrvatska poljoprivreda, Vlada RH je povećala stopu nacionalnog doprinosa s 15 % na 20 % te tako povećala ukupnu omotnicu za našu poljoprivredu za 103,5 milijuna eura. Vlada je i tijekom pregovara u sklopu paketa mjera za otpornost i oporavak za hrvatske poljoprivrednike osigurala dodatnih 201 milijun eura EURI sredstava, koji su stavljeni na raspolaganje kroz Program ruralnog razvoja u dvije godine prijelaznog razdoblja (2022. i 2023.).

Ministarstvo od 2020. koordinira hrvatsku administraciju i vodi strukturirani dijalog s Europskom komisijom. Plan ima za cilj poštovati smjernice zelene arhitekture tako da se osim potpore za ekološku poljoprivredu (gotovo 230 milijuna eura), osiguravaju dodatna sredstva i zasebni natječaji za ekološke proizvođače te su dodane još dvije poljoprivredno-okolišne vrste potpora. Kako bi osigurali da se proizvodnja nastavi i unaprijedi i na područjima s težim uvjetima gospodarenja, proizvođačima na gorsko-planinskim područjima i područjima krša, degresivnost (umanjenje potpora sukladno povećanju površine) neće se primjenjivati na prvih 50 ha, a izdvajanja za područja s prirodnim i ostalim ograničenjima su povećana za više od 40 milijuna eura.

Generacijska obnova ostaje ključna za opstanak i razvoj poljoprivrede, pa je potpora za mlade poljoprivrednike osigurana i iz izravnih plaćanja i iz mjera ruralnog razvoja te će se mladima staviti na raspolaganje gotovo 114 milijuna eura. Potpora za uspostavu mladih poljoprivrednika povećana je u odnosu na Program ruralnog razvoja s 50.000 eura na 75.000 eura, a intenzitet potpore za ulaganja mladih poljoprivrednika u primarnu poljoprivrednu proizvodnju iznosi maksimalno 80 %. Omogućit će se, između ostalog, i kupnja poljoprivrednog zemljišta za mlade poljoprivrednike bez ograničenja (u smislu udjela cijene zemljišta u prihvatljivim troškovima) kroz zajmove/kredite. Planirana maksimalna stopa jamstva za mlade poljoprivrednike iznosit će maksimalno 80 %, a za ostale maksimalno 70 %.

Uz povećanu ekološku ambiciju, zadržana su sredstva za investicije u poljoprivrednu proizvodnju, pri čemu će je za primarnu poljoprivrednu proizvodnju osigurano više od 223 milijuna eura ukupnih javnih sredstava te 124 milijuna eura za ulaganja u preradu poljoprivrednih proizvoda s ciljem stvaranja proizvoda dodane vrijednosti. Osigurano je i dodatnih 21 milijun eura za ostvarivanje potpore za dobrobit životinja.I.Bošnjak