Novosti
HLK ŽELI SMIRITI TENZIJE:

Sustav nije učinkovit, predlažemo rješenja
Objavljeno 12. kolovoza, 2022.
U splitskim zdravstvenim ustanovama od ponedjeljka se provodi nadzor. U Ministarstvu ne znaju kada će dobiti nalaz

Hrvatska liječnička komora pozvala je u petak medije i građane da ne generaliziraju moguće propuste u zbrinjavanju umrlog novinara Vladimira Matijanića, te agresivno ne optužuju liječnike i medicinske sestre koji velikom većinom odgovorno obavljaju svoj posao.Razumijemo zabrinutost i ljutnju hrvatskih građana zbog ove smrti, no poticanje mržnje i bijesa na liječnike i druge zdravstvene djelatnike može donijeti isključivo loše posljedice cijelom našem društvu, ističe u priopćenju HLK reagirajući na velik interes javnosti o okolnostima smrti Vladimira Matijanića, koji je 5. kolovoza u Splitu umro od posljedica COVID-a. Njegova partnerica, Andrea Topić, objavila je da mu liječnici u splitskoj bolnici i Hitna pomoć nisu željeli pomoći iako je imao niz komorbiditeta, te je pokrenuta istraga kako bi se rasvijetlile okolnosti smrti.

Liječnička komora napominje da je i ona zakonski obvezna ispitati stručne odluke liječnika te je već pokrenula postupke radi utvrđivanja svih relevantnih okolnosti i činjenica vezanih uz Matijanićevu smrt. Komora je pozvala sve liječnike da u javnom nastupu vode obzira o etičkim principima, poštovanju pacijenta i zaštiti njegove privatnosti i digniteta, kao i da se suzdrže od iznošenja neprovjerenih informacija, mišljenja temeljenih na nepotpunim činjenicama i komentara nedostojnih liječničke profesije.

Ta strukovna organizacija ponavlja da najveći broj hrvatskih liječnika svakodnevno odgovorno obavlja svoj poziv, no sustav nije dobro organiziran. "Hrvatsko zdravstvo nije učinkovito organizirano, financije su nedovoljne, upravljački je nezadovoljavajuće, infrastrukturno zastarjelo, a kadrovski deficit liječnika i medicinskih sestara je ogroman", kažu u priopćenju.

Navode i da godinama upozoravaju na kontinuirano smanjivanje dostupnosti i kvalitete zdravstvene zaštite predlažući rješenja. Međutim, izostaje sustavna reakcija Ministarstva zdravstva i državne administracije.

Nakon Matijanićeve smrti pokrenuta je istraga, a Ministarstvo zdravstva poslalo je inspekciju koja bi, uz ostalo, trebala odgovoriti na pitanja zašto Matijanić nije bio hospitaliziran, zašto nije dobio antivirusni lijek, zašto nije bio cijepljen protiv COVID-a, kao i je li bilo propusta u liječenju. U splitskom KBC-u, Zavodu za hitnu medicinu i ambulanti obiteljskog liječnika od ponedjeljka se provodi inspekcijski nadzor. Inspekcija još nije gotova, a ni u Ministarstvu ne znaju kada će dobiti njezin nalaz.

"Zdravstveno-inspekcijski nadzor obavlja se redom u svakoj zdravstvenoj ustanovi koja je sudjelovala u postupku zbrinjavanja pacijenta Matijanića. S obzirom da zdravstvena inspekcija djeluje u sklopu Samostalnog sektora za inspekcije u zdravstvu, sukladno tome Ministarstvo zdravstva ne može vremenski utjecati na istu te prejudicirati završetak, odnosno zaključak inspekcije", poručuje Ministarstvo u priopćenju. Hina
Liječnici i sestre s diplomama iz Kragujevca
Troje liječnika i 13 medicinskih sestara radi u Hrvatskoj s diplomama Sveučilišta u Kragujevcu i svi su dovršili zakonski definiran postupak priznavanja inozemne stručne kvalifikacije, doznaje se u petak u strukovnim komorama. U Srbiji je u tijeku istraga protiv bivšeg rektora Sveučilišta u Kragujevcu Nebojše Arsenijevića i nekadašnjeg dekana Medicinskog fakulteta Predraga Čanovića, koje se tereti da su zlouporabom ovlasti pogodovali pri izdavanju diplome državljanima Hrvatske i tako pribavili višemilijunsku korist.

Hrvatska komora medicinskih sestara zatražila je dodatnu provjeru kragujevačkog sveučilišta

Možda ste propustili...

KUĆANSTVA I PRIRODNI PLIN

Javna opskrba od 1. listopada

STRATEŠKI PLAN POLJOPRIVREDNE POLITIKE POSLAN EK-U

Mogućnost korištenja 3,8 milijardi eura iz poljoprivrednih fondova

GUBITCI ZBOG BACANJA HRANE

Dok jedni bacaju, drugi gladuju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TRŽIŠTE NEKRETNINA U 2021.

Lani je prodano nekretnina za 60 milijardi kuna

2

SAVJET O POPISU

Upozoravali na netočne rezultate

3

NISU PRISTALI NA VLADINU PONUDU

Sindikati bi povišicu 8 %