Crna kronika
SPRIJEČENO KRIJUMČARENJE

Uhvaćen u autobusu: Makedonac u prtljagu skrio 41.600 cigareta
Objavljeno 13. kolovoza, 2022.
Protiv državljanina Sjeverne Makedonije podnesenaje prijava, mora platiti gotovo 40.000 kuna trošarine

Hrvatski carinici još su jednom spriječili krijumčarenje cigareta na graničnom prijelazu Bajakovo. U srijedu su kontrolirali autobus i prtljagu putnika, pri čemu su pronašli 41.600 raznih vrsta cigareta skrivenih u tri putne torbe u vlasništvu državljanina Sjeverne Makedonije. Protiv stranca podnesena je kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu zbog izbjegavanja carinskog nadzora.



- Obavljen je naknadni obračun trošarinskog duga na oduzetu količinu cigareta u iznosu od 38.279,60 kuna - doznajemo iz Carinske uprave.

U torbama Makedonca bilo je skriveno 26.600 cigareta West Silver, 8800 cigareta Marlboro Gold, 5400 cigareta Marlboro Touch, 600 cigareta Winston Blue i 200 cigareta Rothmans Blue. Za kazneno djelo za koje se strani državljanin tereti Kazneni zakon predviđa zatvorsku kaznu u trajanju od šest mjeseci do pet godina, no, naravno, konačnu odluku donijet će sud.

Na graničnom prijelazu Bajakovo carinici često sprječavaju pokušaje krijumčarenja, kako sve ostale robe tako i duhana i duhanskih prozvoda. U jednom slučaju, u veljači ove godine, u automobilu srbijanske registracije pronašli su ukupno 23.800 ručno rađenih cigareta. U tom slučaju trošarina je iznosila 27.322,40 kuna.

Carinici su u protekle dvije godine zaplijenili više od 41 milijuna cigareta, točnije, 41.360.031 - prošle godine 18.039.122, a godinu prije 23.320.909. Ostalih duhanskih proizvoda, gdje pripada i čisti duhan, u prošle dvije godine zaplijenjeno je 155.873 kilograma, odnosno više od 155 tona! Tijekom 2021. carinici su zapljenili 90.080, a prethodne godine 65.793 kilograma duhanskih proizvoda.

Podsjetimo, samo u prvih šest mjeseci zaplijenjeno je više od 1.330.000 različitih vrsta i marki cigareta te oko 40 tona duhana.

Da bi se što bolje borili protiv krijumčara robe, carinici su u svibnju ove godine objavili kako je Carinska uprava, koristeći se sredstvima Europske unije, iz programa HERCULE III, koji je usmjeren na financiranje nabave opreme država članica za borbu protiv krijumčarenja i prekogranične nezakonite trgovine, nabavila raznoliku opremu za granične prijelaze i mobilne jedinice. Program HERCULE III provodi Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF), čiji je ukupni financijski okvir bio u vrijednosti od 104.918.000 eura, isključivo za financiranje kapaciteta u okviru 28 država članica tijekom sedmogodišnjeg razdoblja.

Sandra Lacić
Od ulaska u EU - 230 milijuna kuna
Carinska služba RH jedina je služba od svih država članica kojoj je tri godine uzastopno bila odobrena dodjela sredstva. Od ulaska u EU Carinska uprava iskoristila je ukupno 230 milijuna kuna EU sredstava iz različitih programa financiranja. Vrijednost nabavljene i u svibnju prezentirane opreme iz posljednjeg financijskog okvira je 7,5 milijuna kuna, od kojih je udio EU sredstava 4,8 milijuna kuna.

Možda ste propustili...

OSAM OSOBA PRIJAVLJENO ZBOG RATNOG ZLOČINA IZ 1991.

Zlostavljali su civile u Grabovcu

GODINU I POL NAKON PLJAČKE

Uhićen pljačkaš 6 milijuna kuna

PIJANI VOZAČI “AKTIVNI” ZA VIKEND

Visoke kazne ne sprječavaju ih da počnu voziti

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAKON OČEVIDA SLIJEDI KRIMINALISTIČKA ISTRAGA

Potvrdilo se ono na što se od početka sumnjalo, požar u hali HŽ-a je podmetnut

2

MLADOM DILERU PRIJETI ZATVORSKA KAZNA

Nabavio ecstasy i marihuanu za prodaju na norijadi, optužen je

3

POLICIJA UPOZORAVA NA KRIVOTVORINE

Kolaju krivotvoreni euri