Osijek
RED PRED BANKOM USUSRET EURU

”Zadnji vlak” za novu kovanicu od 25 kuna
Objavljeno 12. kolovoza, 2022.
Nakon višemjesečnih priprema, u novoj će godini Republika Hrvatska poslovati u eurima. Jedna od tih priprema povlačanje je hrvatskih kuna iz prometa, no jedna je kovanica - posljednja puštena u optjecaj - ona od 25 kuna s motivom Pelješkoga mosta, izazvala golemo zanimanje hvatskih građana.

Kovanice od 25 kuna izdaju se od 1997. godine, u ograničenim količinama u vrijeme povijesnih, političkih, znanstvenih, kulturnih ili sportskih događaja - vezane su i svjedok su djelića naše povijesti. U povodu otvaranja Pelješkoga mosta i dugo očekivanog povezivanja teritorija Republike Hrvatske, Hrvatska narodna banka 26. srpnja u promet je pustila kovanicu s motivom Pelješkoga mosta, autora kipara Damira Mataušića, u količini od 30.000 primjeraka. Interes za tom kovanicom bio je iznad svih očekivanja, i zbog značajnosti motiva kovanice, ali i zbog predstojećeg prelaska na euro. Prema priopćenju HNB-a, od 8. se kolovoza u navedenim partnerskim poslovnicama moglo kupiti preostalih šest tisuća kovanica. Proteklih ste dana mogli pročitati kako su građani Hrvatske u redovima čekali pred bankama kako bi uhvatili zadnji vlak za kupnju slavne kovanice od 25 kuna. Sličan je scenarij bio i u Osijeku - red pred bankom u Esseker centru u petak stvorio se već u 8 sati ujutro.

Podsjetimo, euro se kao službena valuta u Hrvatskoj uvodi 1. siječnja 2023. Od 5. rujna 2022. pa sve do kraja 2023. godine cijene bi se iskazivale dvojno – u kunama i u eurima. Zamjena gotovog kunskog novca gotovinom u eurima bit će moguća u bankama, poslovnicama Financijske agencije i Hrvatske pošte 12 mjeseci od datuma uvođenja eura.

Prema procjenama, očekuje se da će iz prometa biti povučena najmanje milijarda kovanica kuna (1,1 mlrd.), tj. svaka treća od 2,8 milijardi kunskih kovanica. HNB pretpostavlja da će građani vratiti i oko 500 milijuna papirnatih novčanica. Građani će bez naknade moći zamijeniti 100 novčanica i 100 kovanica kuna po jednoj transakciji. M.Keglević
Najčitanije iz rubrike