Novosti
SAVJETI ZA HODOČASNIKE NA BLAGDAN VELIKE GOSPE U ALJMAŠU

Krenite na vrijeme, budite oprezni i poštujte propise
Objavljeno 13. kolovoza, 2022.
U cilju povećanja svoje i sigurnosti hodočasnika, policija savjetuje vozačima da prilagode brzinu uvjetima na cesti i velikoj gustoći prometa

Kako se marijanska svetišta pripremaju za proslavu blagdana Velike Gospe (15. kolovoza), i u Aljmašu se očekuje velik broj hodočasnika. Policija je objavila savjete za hodočasnike i sve sudionike u prometu u povodu toga. Naime, već 14. kolovoza, kao i na sam blagdan, velik broj hodočasnika, pješaka, vozača motornih vozila i biciklista koji se kreću od Osijeka u smjeru Aljmaša.



Stoga pozivaju sve da krenu na vrijeme, budu strpljivi i oprezni, poštuju prometne propise i dostojanstveno hodočaste. Onima koji će ići pješice, radi veće sigurnosti i izbjegavanja neželjenih posljedica, preporučuju da se kreću lijevom stranom ceste da mogu na vrijeme uočiti vozila koja im dolaze u susret, ako se kreću u skupini da idu jedan iza drugoga neka obvezno odjenu reflektirajuće prsluke izvan naselja, ili nose druga svijetleća sredstva (baterijske lampe, reflektirajuće ruksake ili torbe, florescentnu odjeću), neka ponesu dovoljno tekućine te udobnu obuću i odjeću, a ako vide vozača ili pješaka koji svojim ponašanjem ugrožava druge, neka odmah nazovu policiju da bi se spriječile neželjene posljedice.

Onima koji idu biciklima i drugim prijevoznim sredstvima savjetuju da se kreću biciklističkim stazama ili trakama, tamo gdje ih ima. Ako ne postoje, vozači bicikala idu kolnikom, a vozači osobnih prijevoznih sredstava površinama namijenjenim za kretanje pješaka, s tim da vode računa o sigurnosti drugih i kreću se brzinom hoda do 5 km/h. Ako ne postoji ni pješačka staza kolnikom se mogu kretati dionicama županijskih, lokalnih i nerazvrstanih cesta na kojima je brzina ograničena na 50 km/h ili manje, i gdje je to dopušteno prometnim znakom, krećući se što bliže desnom rubu kolnika. Ako se vozači bicikala i osobnih prijevoznih sredstava kreću u skupini, dužni su ići jedan iza drugog, bez obzira na to po čemu se kreću. Vozači bicikla i osobnog prijevoznog sredstva dužni su noću uvijek, kao i danju kod smanjenje vidljivosti, nositi reflektirajuće prsluke ili drugu reflektirajuću oznaku te obvezno imati upaljena svjetla.

Vozači bicikla mlađi od 16 godina u vožnji na cesti, kao i vozači osobnog prijevoznog sredstva, dužni su tijekom vožnje koristiti zaštitnu kacigu. Biciklom i osobnim prijevoznim sredstvom smije upravljati osoba s navršenih 14 godina. U cilju povećanja svoje i sigurnosti hodočasnika, policija savjetuje vozačima da prilagode brzinu uvjetima na cesti i velikoj gustoći prometa, koriste kratka svijetla da ne zaslijepe hodočasnike koji im idu u susret, nailaskom na skupinu hodočasnika uspore vozilo i pridržavaju se znakova i uputa policije. Ako se dogodi prometna nesreća s manjom materijalnom štetom, treba ukloniti vozila s kolnika, popuniti Europsko izvješće o nezgodi, ili na drugi način izmijeniti podatke s ostalim sudionicima.

U slučaju nesreće s ozlijeđenima potrebno je izvijestiti Hitnu pomoć (194), policiju (192), ili Državnu upravu za zaštitu i spašavanje (112).

Igor Bošnjak