Sport
RAZBITI BLOKADU I KRENUTI UZLAZNOM PUTANJOM

“Grč” u glavi i nogama - Bjelica: Tražim sve moguće načine da se izvučemo iz krize
Objavljeno 13. kolovoza, 2022.
Za susret protiv Varaždina trebam “lavove” - kaže trener Nenad Bjelica

Nogometaši Osijeka nastavljaju tražiti izlaz iz rezultatske krize, a sljedeći suparnik koji im dolazi na noge jest Varaždin. Za razliku od bijelo-plavih Varaždinci jašu na pozitivnom valu, jer prikazuju dobre igre otkako su se vratili među prvoligaše.



Osijek se, pak, bori sa svojim demonima. Poraz od Kizilžara i ispadanje iz Europe još uvijek su otvorene rane, jer nakon toga osječka momčad nije u HNL-u uspjela pronaći način za povratak na pobjedničku stazu. Zbog toga susret protiv Varaždina ima posebnu težinu, jer je zadnji prije tri derbija koja bijelo-plave očekuju u posljednja četiri kola prvog kruga prvenstva.

Razbiti blokadu


No, na okršaj s Varaždincima gledalo bi se daleko drugačije da su okolnosti u Gradskom vrtu uobičajene. Ali nisu. Napetost raste, jer Osijek nikako ne uspijeva pronaći sebe i pobjednički identitet koji ga je krasio od dolaska Nenada Bjelice na kormilo. Mnogo se priča i o odnosima u samoj svlačionici na relaciji igrači - trener, ali Bjelica opovrgava kako takve stvari postoje.

- Moj odnos s igračima je odličan. Naš jedini problem je u tome što smo u fazi u kojoj ne pobjeđujemo. Nitko od nas nije ponosan na zadnjih 20-ak dana, ali to ne može promijeniti moje mišljenje i stav o igračima koji su nas toliko puta razveselili u proteklim sezonama. Igrači imaju moju punu podršku i mogu samo reći kako je moj odnos s njima sjajan - rekao je trener bijelo-plavih.

Na tu temu nadovezao se i jedan od najiskusnijih stanovnika osječke svlačionice i domaći dečko Vedran Jugović.

- Ma, mislim kako to uopće ne bi trebala biti tema. Svašta se piše i govori, a u tome je mnogo neistina. Dugo smo zajedno, međusobno se poštujemo, od trenera i njegovih suradnika dobivamo podršku, pa ne vidim zbog čega bi jedna rezultatska kriza promijenila te odnose.

No, pustimo sad te pozadinske priče, jer pred vratima je utakmica koja Osječanima nudi mogućnost popravljanja ukupne atmosfere. Tijekom tjedna odigrali su prijateljski susret protiv Đakovo Croatije tijekom kojeg su otpustili kočnice i dobro se raspucali. Zabili su sedam pogodaka, pa nije isključeno kako su neki igrači u tom susretu promijenili Bjeličine planove za Varaždin.

- Do srijede sam imao jedan plan, a on se promijenio jer smo protiv Đakovčana odigrali dobro. Bit će dvije-tri promjene u odnosu na susret protiv Istre 1961, ali to nije nikakva posebna vijest, jer uvijek rotiram i tražim rješenja kada rezultati nisu na razini očekivanja. Moram pronaći igrače koji su najspremniji za ono što nas čeka protiv Varaždina. Kroz treninge vidim tko je trenutačno u mentalnoj blokadi, a tko je spreman odgovoriti na ove izazove. Za nedjelju trebam i tražim "lavove", ljude koji su sposobni reagirati pozitivno u ovom kompliciranom trenutku - smatra Bjelica.

Još jednom je ponovio da problemi koje momčad ima u igri izlaze iz glave.

- Sve je u psihi. Glave su nam se malo promijenile od poraza protiv Kizilžara. Na momčad utječu i svi ovi događaji oko mene. Ljudi su od krvi i mesa. Ni sam ne mogu funkcionirati kao ranije, ali opet ću ponoviti da klub ne bi trebao biti toliko ovisan o energiji jednog čovjeka. Govorio sam kako mi se ne sviđa teza "Osijek je Nenad Bjelica", ni u trenucima kada smo bili dobri i u utrci za prvaka. I dalje pokušavam dati najbolje od sebe, tražim sve moguće načine kako momčad izvući iz ove krize, ali nije lako probiti tu psihološku blokadu kroz koju prolazimo. Nisu ti dečki zaboravili igrati nogomet, nije problem ni tjelesne prirode, jer imaju snage za dvije utakmice, ali taj grč u kojem igramo nije lako maknuti. Pokušavamo to kroz razgovore, želimo opustiti momčad i navesti je neka uživa u igri, ali to nije baš tako lako - priča trener bijelo-plavih.

Dosta "rovitih"


Uz sve te probleme ni zdravstvena situacija nije baš bajna. Izvan stroja su Žaper i Nejašmić koji zbog ozljeda neće konkurirati za momčad, a Kleinheisler, Fiolić, Lovrić i Leovac u normalan trening uključili su se tek u četvrtak. No, ako su već oni upitni, dobra je vijest što su dobru reakciju imali oni kojima je Bjelica dao priliku u susretu protiv Đakovo Croatije. Ako će se držati svojih smjernica Nenad će sigurno znati valorizirati doprinos nekih od tih igrača. Varaždin će biti neugodan suparnik, jer u Gradskom vrtu on nema što izgubiti, a kvalitetu je pokazao u susretima protiv Hajduka i Dinama, iz kojih je izvukao premalo u odnosu na prikazanu igru.

- Nisu oni samo ta dva susreta odigrali kvalitetno. Za mene su oni pravo osvježenje HNL-a ove sezone. Mlada su i poletna momčad s odličnim trenerom. Očekujem kako će protiv nas igrati neopterećeni, a to uvijek može biti opasno. Opet mi trebamo gledati isključivo sebe. Ako uspijemo poslagati kockice mozaika naše igre koje su trenutačno razbacane i budemo imali potrebnu energiju na terenu vjerujem kako ćemo doći do pobjede koju toliko očekujemo i želimo - zaključio je Nenad Bjelica, trener nogometaša Osijeka.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li Nenad "upariti" Miereza i Caktaša koji su zabili pet od sedam pogodaka protiv Đakovo Croatije te hoće li novu priliku dobiti Fućak, četverostruki asistent na tom susretu. Opet čak možda to i neće biti presudno. On se krije u samoj igri. Vidjeli smo koliko su spomenuti igrači opasni kada u suparničkom kaznenom prostoru ima dovoljno prometa. E, to je ono što bijelo-plavi trebaju donijeti, a dosad im to baš nije išlo. Ključ se krije u pritisku. Konstantnom pritisku na varaždinsku obranu...

Dalibor Keler
OSIJEK - VARAŽDIN

Početak: Nedjelja, 18.55 sati

       Ivušić       Zelenika

       Bartolec       Stanić

       Škorić       Ba

       Lončar       Pellumbi

       Jurčević       Urata

       Jugović       Elezi

       Brlek       Postonjski

       Kleinheisler       Peco

       Caktaš       Teklić

       Fućak       Šego

       Mierez       Brodić

Stadion: Gradski vrt

Kapacitet: 18.856

Sudac: Igor Pajač (Zelina).

TABLICA
1.Dinamo       4       3       1       0       13:5       10

2.Hajduk       2       2       0       0       4:0       6

3.Lokomotiva       4       2       0       2       8:7       6

4.Šibenik       4       1       2       1       2:2       5

5.Slaven Belupo       4       1       2       1       2:5       5

6.Osijek       4       1       1       2       3:4       4

7.Rijeka       3       1       1       1       3:4       4

8.Varaždin       4       1       1       2       3:5       3

9. Istra 1961       4       1       0       3       3:8       3

10.Gorica       3       0       2       1       2:3       2

RASPORED
Šibenik - Istra 1961

- igrano kasno sinoć



l SUBOTA

18.30 sati: Gorica - Lokomotiva

21.05 sati: Dinamo - Hajduk

l NEDJELJA

18.55 sati: Osijek - Varaždin

21 sat: Rijeka - Slaven Belupo

Možda ste propustili...

PAKET24 PREMIJER LIGA ZA RUKOMETAŠE

Poraz Osijeka, borba za opstanak se komplicira

ODBOJKAŠI S DRAVE IGRAT ĆE ZA NASLOV PRVAKA DRŽAVE

Mursaši dobili majstoricu u Kašteli za reprizu lanjskog finala

TALENTIRANI NAPADAČ 17-GODIŠNJI MISLAV ĆUTUK

Mogao u Juve, ali ostaje u Dinamu

Najčitanije iz rubrike