Regija
NIZ PROGRAMA CENTRA ZA ODRŽIVI RAZVOJ LOVAS

U edukativnim je radionicama
200 korisnika iz cijele županije
Objavljeno 13. kolovoza, 2022.
Za ljeto su pripremili Festival dokumentarnog filma, izložbe i dva koncerta
LOVAS



Centar za održivi razvoj lokalne zajednice Općine Lovas, naziv je društvenog centra u Lovasu, inovativnog europskog projekta koji djeluje kao svojevrsni akcelerator lokalnog i regionalnog društvenog, gospodarskog i kulturnog razvoja te profesionalnog i osobnog razvoja lokalnog stanovništva.



Moderno i tradicionalno


U svrhu demografske i gospodarske revitalizacije općine, kroz javno-privatno partnerstvo i međusektorsku suradnju partneri su pokrenuli društveni centar kao glavni instrument za unaprjeđenje kvalitete života stanovništva.

Nositelj projekta je Udruga za rehabilitaciju i edukaciju Visoki jablani, iz Rovinja, a projekt provodi u partnerstvu s Općinom Lovas, Kulturno-umjetničkim društvom "Ivan Goran Kovačić", Športsko-ribolovnom udrugom Lovas, Udrugom vinogradara i vinara "Srijem" iz Lovasa, Klasterom proizvođača voća i voćnih proizvoda i Klasterom proizvođača orašastih plodova Vukovarsko-srijemske županije te istarskim partnerima udrugom INFORMO - udruga za poticanje zapošljavanja, stručnog usavršavanja i obrazovanja i udrugom Istarsko - Ekomuzej iz Vodnjana.

Kako nam je rekla voditeljica projekta Mihaela Jović Karešin, Centar je počeo raditi u studenome prošle godine i provodi brojne programe osposobljavanja, jačanja građanskih kompetencija, digitalnih kompetencija i 3D printa, revitalizacije kulturne baštine i starih zanata, očuvanja okoliša i održivog gospodarenja resursima, marketinga i promocije lokalnih proizvođača te različite kulturne sadržaje, predstave, koncerte i slično.

- Veliki dio sadržaja usmjeren je na djecu i mlade, a u različite edukativne radionice uključilo se više od 200 korisnika iz Vukovarsko-srijemske županije, svih dobnih skupina. Mališani OŠ Lovas redovno pohađaju kreativne i znanstvene radionice; brojni OPG-ovci, članovi Agroklastera VSŽ sudjeluju u edukacijama za rezidbu, ekološki uzgoj, stvaranja Slow Food zajednice, marketinga i promocije lokalnih proizvođača; lokalne žene, vrijedne čuvarice kulturne baštine, aktivne su u programima oživljavanja starih zanata, zlatoveza i šlinge, dok brojni mještani sudjeluju u javnim raspravama, kulturnim manifestacijama i radnim akcijama čišćenja okoliša - pojasnila je, dodavši kako je u Centru zaposleno pet lokalnih koordinatora kojima pomaže 20-ak lokalnih volontera, a angažirani su brojni domaći i međunarodni stručnjaci na provedbi više od 16 programa za unaprjeđenje kvalitete lokalnog života.

Sve besplatno


Aktivnosti za građane organiziraju se svakodnevno, pa čak i po nekoliko radionica dnevno. Svi programi su besplatni i, kako ističu partneri ovog projekta, korisnici su do sada pokazali izuzetno zadovoljstvo i interes.

Projekt je vrijedan gotovo dva milijuna kuna, s tim da je 85 posto osigurao Europski socijalni fond, a preostalo se sufinancira iz državnog proračuna. Općina Lovas ustupila je tri prostora na korištenje i upravljanje partnerskim udrugama; zgradu Centra kompetencija, dio prostora Vatrogasnog doma i dio prostora Doma kulture.

Pripremili su bogat program i za Kulturno ljeto u Lovasu, pa će organizirati FDF - Festival dokumentarnog filma, izložbe akvarela i putopisnih fotografija iz cijelog svijeta, dva koncerta, Ribarsku noć i niz programa za stanovnike i posjetitelje Lovasa.

Dragana Korpoš
Možda ste propustili...

KAMEROM SNIMATELJA ŽELJKA FELBARA

Veliko jezero, Europska Amazona, Velika rijeka

U BELIŠĆANSKOJ KNJIŽNICI

Nova kreativna radionica za djecu

Najčitanije iz rubrike