Kultura
DUBROVAČKE LJETNE IGRE

Ansambl Antiphonus oduševio nastupom uz Concerto dei venti
Objavljeno 13. kolovoza, 2022.
Hrvatski vokalni ansambl Antiphonus nastupio je s ansamblom Concerto dei venti u atriju Kneževa dvora na Dubrovačkim ljetnim igrama, izvodeći skladbe baroknih skladatelja Scheidta, Bacha, Gabrielija, Scheina, Monteverdija te obradu da Palestrine. Ova vokalno-instrumentalna poslastica donosi bogat program kojeg je otvorilo najpoznatije djelo Samuela Scheidta "Canzon Bergamasca" nakon kojeg je uslijedio sakralni motet "Singet dem Herrn" J. S Bacha te "Lobet den Herrn" i "O Jesu Christ meins Lebens Licht". Dio programa bio je i "Canzon a 5" Giovannija Gabrielija iz zbirke "Canzoni et Sonate" i madrigal "Die mit Tränen säen" Johanna Scheina, kao i više Monteverdijevih madrigala te obrada da Palestrinine diminucije iz 1561. godine "Io son ferito".



Vokalni ansambl Antiphonus od svog osnutka 2008. dovitljivim koncertnim programima u rasponu od srednjeg vijeka do suvremenih autora, daje sve od sebe kako bi osvojio publiku na brojim hrvatskim festivalima, gradovima i u inozemstvu. Izvodeći madrigale, motete, opere, pastorale, organume, oratorije i sve moguće žanrove poput muzikalnog Amora odapinju strelice u srca svoje publike. Antiphonus je posebno ponosan na svoja dva zagrebačka ciklusa, "Triade" u MUO te "Trinitas" u sv. Katarini, a posebnost ansambla leži u činjenici da svoj repertoar izvodi komorno pa i kada se radi o složenim vokalno-instrumentalnim kombinacijama. Nagradu Milka Trnina osvojili su za sedam koncerata u ciklusima "Triade" i "Trinitas" te nagradu Judita za umjetničko dostignuće u glazbenom programu 64. Splitskog ljeta.



Jezgru ansambla Concerto dei venti čine ključni puhački instrumenti ranog baroka: korneti i tromboni, koji se harmonično stapaju s ljudskih glasovima. Kolijevka zajedništva zvuka, stilske interpretacije i homogenosti ansambla je Muzička akademija u Bremenu. Članovi ansambla isključivo su okrenuti neiscrpnom repertoaru renesanse i baroka, a nakon niza koncertnih sezona, produkcija i snimki u raznim ansamblima, odlučili su se za koncertiranje upravo u ovom sastavu zahvaljujući hrvatskoj prigodi u kojoj su ostvarili koncerte i snimku s djelima Tomasa Ceccjinija uz Zbor HRT-a. T.K.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike