Novosti
TISUĆE ĆE I OVE GODINE HODOČASTITI ŽALOSNOJ GOSPI DRAGOTINSKOJ

Vjernicima je dragotinsko svetište mjesto molitve i zagovora, Trnavi i veliki potencijal za vjerski turizam
Objavljeno 13. kolovoza, 2022.
Najstarije je to marijansko svetište u istočnoj Hrvatskoj; njegova crkva pri se put spominje još 1332. godine

Tisuće vjernika – posljednjih godina bilo ih je i do 5000 - i za ovu će Veliku Gospu hodočastiti u Dragotin, gdje je najstarije marijansko svetište u Slavoniji s poviješću dužom od 700 godina.



Jer tamošnja crkva prvi put spominje se 1332., i to kao središte dragotinske župe, a iako je bila oštećena, preživjela je i turska osvajanja. Obnovio ju je đakovački biskup Bakić, pa je povremeno služena i misa, iako u Dragotinu tada nije bilo stanovnika, sve do 1750. Uz to vrijeme veže se i slika Gospe Žalosne, najvrjednijeg predmeta u crkvi i svetištu.

Udaljeno sedam kilometara od Đakova i tri i pol od općinskog središta Trnave, povezano asfaltom iz svih pravaca te uronjeno u prekrasnu prirodu i infrastrukturno iz godine u godinu sve opremljenije, u čemu najveće zasluge ima dugogodišnji upravitelj, vlč.Ivan Zirdum, ovo svetište vjernicima (Đakovštine) mjesto je vjere, molitve, duhovne okrjepe, zagovora za zdravlje, obitelj, mir, a Općini Trnava, kaže načelnica Irena Mikić Brezina, i veliki potencijal za razvoj vjerskog turizma i ukupnog napretka tog kraja, no to ne može iznijeti sama, već uz pomoć šire zajednice, Nadbiskupije, s kojom se u razgovorima o tome, dodaje, poprilično odmaknulo. Uz Đakovštinu, Dragotinu se, naime, hodočasti i iz drugih krajeva. Brojni mu (pješice) hodočaste u predvečerje Velike Gospe, dan ranije, kada navečer bude svečana misa, uz procesiju sa svijećama i iznošenje slike Gospe Žalosne. Ostala je sačuvana i 2009., kada se u crkvi srušio betonski strop, a od kada traje obnova tog spomenika kulture. – U dosadašnjim razgovorima s Nadbiskupijom čula se zamisao da se na prostoru svetišta gradi duhovni centar sa smještajnim kapacitetima i drugim sadržajima – kuhinjom, ugostiteljskom ponudom, čime bi u istom trenu mogao primiti i dva autobusa hodočasnika, i do stotinu osoba, a što je podržala i naša Općina, izmijenivši za to i Prostorni plan. Prvobitno se razmišljalo o tri lokacije za gradnju duhovnog centra, a Dragotin je ocijenjen najoptimalnijim. No, zasad se s tom zamisli zbog drugih potreba Nadbiskupije stalo - kaže Mikić Brezina.

- Prema zamisli arhitekta, centar je zamišljen iza crkve, a izvedbom bi bio uronjen u prostor, prirodu. Veliki je to potencijal koji tek treba iskoristiti za opći razvoj trnavačke općine. Općina pomaže koliko je u njezinim ovlastima i mogućnostima kroz razne radove, uređenje i sl., a dobro surađujemo i s trnavačkom Župom Našašća Sv. Križa. Neka svatko prati svoj put, nemamo ništa protiv, drago nam je, no pomalo nam je žao što se drugdje forsiraju centri duhovne obnove, a Dragotin, koji je najbliže nadbiskupijskom središtu Đakovu, i dalje čeka svoju priliku, a upravo on pruža brojne prilike, kaže načelnica.

U nedjelju, uoči Velike Gospe, u 17 sati je otvaranje slavlja i marijanska pobožnost. U 17.30 svečano je iznošenje slike Gospe Žalosne, u 18 pokorničko bogoslužje i pobožnost križnog puta, a mise su u 20 i 22 sata, s procesijom oko svetišta. Između misa prilika je za ispovijed i marijansku pobožnost. U ponedjeljak, na Veliku Gospu, u 7 je prigoda za ispovijed s pokorničkim bogoslužjem, mise su u 9, 11 i 18 sati, a u 10 sati je pokorničko bogoslužje.

Suzana Župan
Možda ste propustili...