Magazin
THE SANDMAN: MAGIČNA TV ADAPTACIJA KULTNOG STRIPA

Bez snova, svijet
je samo pakao
Objavljeno 13. kolovoza, 2022.
Trijumf televizije i Neila Gaimana: Snovi su ono što oblikuje našu stvarnost...

Adaptacija popularnog stripa iz devedesetih trijumf je moderne televizije i izgleda besprijekorno. Mračna fantastika The Sandman ostvario je snove svojih obožavatelja, a pozdravljen je i od kritike - piše za portal Klix.ba Ines Mrenica. Njezin tekst prenosimo u cijelosti.



Postoji još jedan svijet koji čeka sve nas kada zatvorimo oči i spavamo, gdje Gospodar Snova daje oblik svim najdubljim strahovima. Kada zaspite, Morpheus vaše oči zasipa pijeskom i tada se svi vaši snovi ostvaruju. Ako ste umorni od realnosti, u taj svijet možete zakoračiti kroz 10 epizoda Netflixova novog hita The Sandman. Radi se o adaptaciji DC-jeve serije stripova koju je napisao Neil Gaiman.

Warner Bros. i Netflix su u produkciju uložili nevjerojatnih 165 milijuna dolara i zaista, taj novac kao da “iskače” iz svakog kadra. Morpheusa, vladara Kraljevstva Snova igra Tom Sturridge, britanski glumac koji je odabran među dvije tisuće onih koje su predložili casting menadžeri. Tom će vas zaista uvjeriti da je baš on entitet star milijunima godina, netko tko postoji u ljudskim snovima, a nije čovjek. Sušta je suprotnost Morpheusu iz trilogije Matrix. Žgoljav je, raščupan, blijed i nepričljiv. Baš onakav kakav je u stripu. Za projekt, koji ga je izbacio u mainstream orbitu, rekao je kako nije još jedna CGI orgija, aludirajući na masovnu produkciju kompjutorski generiranih serijala, koji su do te mjere izvještačeni da su postali negledljivi.

Kao žanrovska mješavina modernog mita i fantastike, igrani serijal inkorporira suvremenu fantastiku i povijesnu dramu. Na scenariju je radio i showrunner serijala Allan Heinberg (kojeg se sjećamo po filmu Wonder Woman i serijalu Grey’s Anatomy). Radnja se vrti oko poluboga snova Morpheusa, koji nakon oslobađanja iz zatočeništva i vremena provedenog u staklenoj kugli popravlja kozmičke i ljudske pogreške.

Za sve je kriv Roderick Burgess (Charles Dance), bogati engleski mag, koji negdje usred Prvog svjetskog rata vjeruje da može oživiti mrtvog sina. Ritual pođe po zlu, Roderick zatoči poluboga snova, čekajući strpljivo da on popusti njegovim zahtjevima. Ruku pomoći podlom ocu pruža The Corinthian (Boyd Holbrook), odbjegla noćna mora koja živi u budnom svijetu, koji također čeka svoju priliku.

Morpheus u tišini svoje kugle provede cijeli vijek, a dok tako “čami čekajući”, pokreće niz događaja, koji nepovratno mijenjaju svijet snova i jave. Ljudi počinju patiti od letargičnog encefalitisa, a to je stanje u kojem bolest napada mozak, ostavljajući žrtve u stanju poput kipa, bez riječi i nepomične. Da bi ponovo stavio te svjetove u ravnotežu, Morpheus mora putovati kroz različita razdoblja i dolaziti do određenih osoba, jer zapravo traga za svojim odbjeglim snom. Ali ne može ništa ako ne vrati svoj pijesak, rubin i masku. Za vrijeme njegove odsutnosti Kraljevstvo Snova je počelo propadati, ali tamo ga je sve vrijeme čekala bibliotekarka Lucienne (Vivienne Archeampong).

The Sandman već nakon tri dana od objave na streaming platformi nosi epitet najbolje stripovske adaptacije svih vremena! Sa svim tim neobičnim izvorima svjetlosti, mračnjaštvom i svijećnjacima izgleda kao neka moderna verzija “Ljepotice i zvijeri” redatelja Jeana Cocteaua. U glavnim ulogama pojavljuje se i legendarni britanski glumac Stephen Fry.

Snovi su ono što oblikuje našu stvarnost. Bez snova, ovaj svijet je samo pakao, a svi đavoli su baš ovdje među nama. Dramaturgija sna je stari princip pripovijedanja, koji je kroz povijest književnosti i kinematografije privlačio revolucionarne autore (sjetimo se samo “Andaluzijskog psa” Luisa Bunuela). Moderna televizija danas nam omogućava da budni sanjamo. The Sandman je serijal koji bi bilo šteta propustiti.

Darko Jerković
Fenomen pop-kulture
Strip Sandman scenarista Neila Gaimana, jednoga od najprodavanijih svjetskih autora stripa prema The New York Timesu, najznačajniji je strip devedesetih godina. Kao bogata mješavina modernih mitova i mračne fantastike u koju su neprimjetno utkani suvremena književnost, povijesna drama i legende, Sandman se također smatra jednom od najoriginalnijih i umjetnički najambicioznijih serija modernoga doba. Do svoga svršetka 1996. znatno je pridonio umjetničkom sazrijevanju stripa, a sam postao fenomen pop-kulture... Ovaj klasik stripa u Hrvatskoj je u šest knjiga objavila Fibra, najbolji domaći nakladnik stripova koje sve redom predstavlja u ultimativnim izdanjima apsolutno u rangu originala. Prva od četiri prekrasno dizajnirane knjige donosi prvih dvadeset sveski Sandmana s posve novom i od autora odobrenom bojom na prvih osamnaest brojeva, mnoštvom nikad prije objavljenih materijala, uključujući cjelovit prijedlog serije, galeriju dizajna likova koje su crtali Gaiman i crtači prvih varijanti Sandmana, kao i čitav scenarij za 19. broj Sandmana, “San Ivanjske noći”, nagrađen s World Fantasy Award. Uz scenarij su priložene i reprodukcije originalnih crteža olovkom Charlesa Vessa. I sve druge knjige do sada kod nas objavljene (ukupno ih je deset!) također su fascinantna djela ne samo unutar stripa kao žanra umjetnosti nego i šire, u okvirima ovodobne, suvremene masovnomedijske popularne kulture. (DJ)

Svestrani fantazist
Neil Richard MacKinnon Gaiman rođen je 10. studenoga 1960. u mjestu Portchester Engleskoj. Postao je znamenit kao vrhunski pisac scenarija za suvremene stripove, poglavito zbog serijala Sandman, dobitnika devet nagrada Will Eisner i tri nagrade Harvey. Književni biografski rječnik proglasio ga je jednim od deset najvećih živućih postmodernih pisaca. Njegov treći roman “Zvjezdani prah” nastao je kao ilustrirana bajka za odrasle, a u međuvremenu je doživio uspjeh i u neilustriranom izdanju, te dobio prestižnu Mitopoeičku nagradu. Gaiman je počeo objavljivati i vrlo uspješne slikovnice za djecu, plod trajne suradnje s dizajnerom Daveom McKeanom. Njihov zajednički film Mirror Mask, snimljen u produkciji studija Jima Hensona, imao je premijeru na filmskom festivalu Sundance 2005. godine. Gaimanov filmski opus uskoro će se proširiti visokobudžetnom ekranizacijom “Zvjezdanog praha”, te “Beowulfom” Roberta Zemeckisa, spektaklom koji su Gaiman i suscenarist Roger Avary priredili prema najstarijem sačuvanom djelu engleske proze. Redatelj Henry Selick snimio je animiranu adaptaciju Gaimanova romana za djecu “Koralina”, dobitnika nagrada Hugo, Nebula i Bram Stoker. Gaimanov roman “Američki bogovi” (Algoritan; reizdanje u nakladi Mitopeje!), također je osvojio velik broj nagrada (objavljan i kao TV serijal, u tri sezone!), a njegov svojevrstan nastavak “Anasijevi dečki” nakon izlaska je izbio na top-liste The New York Timesa. Na njoj se, kao velika iznimka u svojoj umjetničkoj vrsti, našao i prvi Gaimanov strip, “Beskrajne noći”. Kratka Gaimanova proza skupljena je u zbirkama Smoke and Mirrors i Fragile Things... (DJ)

Možda ste propustili...

THE ZONE OF INTEREST: ŠTO NAM POKAZUJE FILM JONATHANA GLAZERA?

Put u središte zla

Najčitanije iz rubrike