Svijet
ČELNIK FEDERACIJE BIH O USTAVNOM SUDU

Čavara: Schmidtov zahtjev neprovediv
Objavljeno 12. kolovoza, 2022.
Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara izjavio je kako ne može ispuniti zahtjev visokog predstavnika Christiana Schmidta da odmah imenuje četiri suca entitetskog Ustavnog suda, ustvrdivši kako su glavna zapreka tomu sadašnji komplicirani politički odnosi u zemlji.

- Nisam mogao napraviti nešto što je neprovedivo - kazao je novinarima Čavara, kojemu je Schmidt početkom tjedna poslao pismo pozvavši ga da ispuni svoju ustavnu obvezu i imenuje ustavne suce, što je odluka na koju se čeka još od 2019. godine. Sukladno s Ustavom Federacije BiH, predsjednik entiteta uz suglasnost dvaju dopredsjednika imenuje suce Ustavnog suda, a tu odluku treba potvrditi Dom naroda entitetskog parlamenta. Ustavni sud Federacije BiH čini devet sudaca, a sada ih je u tom tijelu samo pet. Sedam od devet ustavnih sudaca istodobno čini posebno vijeće koje donosi konačnu odluku o tome jesu li povrijeđeni vitalni nacionalni interesi kada se usvajaju zakoni u parlamentu. Kako sada nema dovoljno sudaca, ni to vijeće ne funkcionira, pa nacionalni klubovi zastupnika u Domu naroda federalnog parlamenta mogu beskonačno blokirati donošenje bilo kojeg zakona ili odluke. Schmidt to smatra neprihvatljivom i potencijalnom zaprekom funkcioniranju nove vlasti, koje će biti formirana nakon izbora u listopadu, te je od Čavare ultimativno zatražio da problem riješi.

Čavara, koji je zbog odbijanja da predloži suce ove godine dospio pod sankcije SAD-a, tvrdi da problem ne može riješiti u postojećim okolnostima jer u entitetskom Domu naroda nema osigurane većine koja bi potvrdila njegovu odluku o imenovanju. "Svi problemi u Federaciji su rezultat nepostojanja političkog dogovora pa je tako i sa sucima Ustavnog suda", kaže Čavara, koji je još od izbora 2018. u tehničkom mandatu jer njegov HDZ BiH i Stranka demokratske akcije (SDA) od tada nisu uspjeli postići dogovor o uspostavi nove izvršne vlasti.

Najavio je kako će sada on poslati pismo Schmidtu te tvrdi kako su inozemni diplomati zapravo loše informirani o stanju u zemlji jer su "bombardirani dezinfomacijama". Ipak je pozvao međunarodnu zajednicu da se uključi u rješavanje otvorenih političkih problema u BiH.Hina
Čavara kaže da problem ne može riješiti jer u Domu naroda nema osigurane većine da potvrdi imenovanje

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana