Novosti
POLICIJA NA OSJEČKOM PODRUČJU

Vozačima romobila 20 upozorenja i tri kazne
Objavljeno 12. kolovoza, 2022.
Upozorenja su izdana zbog nenošenja kacige, jedna kazna ispisana je zbog alkoholiziranosti, a dvije za vožnju po cesti

Od 8. kolovoza, tjedan dana nakon što je na snagu stupio novi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koji se u najvećoj mjeri odnosi na vozače električnih romobila, a koji otad prilikom vožnje tog popularnog prometala moraju nositi kacigu te se kretati biciklističkim stazama (iznimno i po površinama namijenjenima za kretanje pješaka i nogostupima, prilagođujući brzinu s obzirom na pješake), policija je na osječkom području vozačima e-romobila izdala 20 upozorenja za nenošenje kacige, a ispisane su i tri kazne, jednom vozaču e-romobila za vožnju pod utjecajem alkohola te dvije za vožnju po cesti.Ta informacija, koju smo dobili iz PU osječko-baranjske, upućuje na to da dio vozača e-romobila nije ozbiljno shvatio upozorenja policije, koja im je usto dala rok od tjedan dana ne bi li se pripremili za novu zakonsku regulativu te je započela preventivno-represivna postupanja u ponedjeljak, 8. kolovoza. Zasada su se, kao što vidimo, policijski službenici zadržali samo na upozorenjima za nenošenje kacige, no ubrzo će, bez sumnje, slijediti i kazne, stoga vozačima e-romobila nema druge nego početi poštovati zakonske propise.

Da mnogi već rade na tome potvrđuje podatak koji smo dobili u osječkom Decathlonu, prodavaonici sportske opreme, gdje su na naše pitanje je li porasla potražnja za kacigama nakon stupanja na snagu novog zakona kao iz topa odgovorili: "Još kako!"

- I dok je zakon bio u najavi osjetili smo pojačanu potražnju, a sada je još veća - rekli su nam u tom dućanu, koji nudi širok izbor kaciga za role, skateboard i romobile, u rasponu cijena za svačiji džep.

Nije zgorega podsjetiti ovu kategoriju vozača kakve ju kazne očekuju. Naime, novim zakonom prvi se put regulira sudjelovanje u prometu električnih romobila, električnih monocikala, segwaya i sličnih vozila, za koje je uveden zajednički naziv - osobno prijevozno sredstvo.

Osobno prijevozno sredstvo vozilo je koje nije razvrstano ni u jednu kategoriju prema posebnim propisima, bez sjedećeg je mjesta, a radni obujam njegova motora nije veći od 25 cm³, ili čija trajna snaga elektromotora nije jača od 0,6 kW, i ono na ravnoj cesti ne može razviti brzinu veću od 25 km/h. Vozači takvih prijevoznih sredstava, kao i biciklisti, prema novim odredbama, ne smiju se u vožnji koristiti slušalicama. U slučaju kršenja tih pravila očekuje ih novčana kazna od 300 kuna, a ista je kazna predviđena za osobe na e-romobilu koje ne budu imale kacigu tijekom vožnje. Za vožnju izvan biciklističkih staza i drugih predviđenih površina kazna će iznositi 500 kuna, a za prekoračenje brzine kretanja kazna je 1000 kuna. Ista kazna predviđena je i za prekršaj neprilagođene brzine, koji se najčešće izriče kod prometne nesreće.

Ivan Alilović
PRIPAZITE NA VELIČINU, VRSTU, MATERIJAL
Preporuka je izabrati model kacige koji će vozaču najbolje odgovarati. Osim ispravne veličine, o kojoj ovisi koliko dobro će kaciga služiti u slučaju prometne nezgodne, važni su i vrsta kacige te materijal od kojeg je izrađena. Uloga je kacige da “upija” udarce i tako štiti vozača od ozbiljnih ozljeda, a da bi mogla “raditi svoj posao”, mora dobro prianjati uz glavu. U suprotnom će glava udariti u kacigu, čime se riskira veća ozljeda. S druge strane, ako je kaciga preuska, bit će neudobna. Kaciga ne smije stajati labavo, ali također ne biste smjeli osjećati pritisak ni na jednom dijelu glave.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TRŽIŠTE NEKRETNINA U 2021.

Lani je prodano nekretnina za 60 milijardi kuna

2

SAVJET O POPISU

Upozoravali na netočne rezultate

3

NISU PRISTALI NA VLADINU PONUDU

Sindikati bi povišicu 8 %