Novosti
POLICIJA NA OSJEČKOM PODRUČJU

Vozačima romobila 20 upozorenja i tri kazne
Objavljeno 12. kolovoza, 2022.
Upozorenja su izdana zbog nenošenja kacige, jedna kazna ispisana je zbog alkoholiziranosti, a dvije za vožnju po cesti

Od 8. kolovoza, tjedan dana nakon što je na snagu stupio novi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koji se u najvećoj mjeri odnosi na vozače električnih romobila, a koji otad prilikom vožnje tog popularnog prometala moraju nositi kacigu te se kretati biciklističkim stazama (iznimno i po površinama namijenjenima za kretanje pješaka i nogostupima, prilagođujući brzinu s obzirom na pješake), policija je na osječkom području vozačima e-romobila izdala 20 upozorenja za nenošenje kacige, a ispisane su i tri kazne, jednom vozaču e-romobila za vožnju pod utjecajem alkohola te dvije za vožnju po cesti.



Ta informacija, koju smo dobili iz PU osječko-baranjske, upućuje na to da dio vozača e-romobila nije ozbiljno shvatio upozorenja policije, koja im je usto dala rok od tjedan dana ne bi li se pripremili za novu zakonsku regulativu te je započela preventivno-represivna postupanja u ponedjeljak, 8. kolovoza. Zasada su se, kao što vidimo, policijski službenici zadržali samo na upozorenjima za nenošenje kacige, no ubrzo će, bez sumnje, slijediti i kazne, stoga vozačima e-romobila nema druge nego početi poštovati zakonske propise.

Da mnogi već rade na tome potvrđuje podatak koji smo dobili u osječkom Decathlonu, prodavaonici sportske opreme, gdje su na naše pitanje je li porasla potražnja za kacigama nakon stupanja na snagu novog zakona kao iz topa odgovorili: "Još kako!"

- I dok je zakon bio u najavi osjetili smo pojačanu potražnju, a sada je još veća - rekli su nam u tom dućanu, koji nudi širok izbor kaciga za role, skateboard i romobile, u rasponu cijena za svačiji džep.

Nije zgorega podsjetiti ovu kategoriju vozača kakve ju kazne očekuju. Naime, novim zakonom prvi se put regulira sudjelovanje u prometu električnih romobila, električnih monocikala, segwaya i sličnih vozila, za koje je uveden zajednički naziv - osobno prijevozno sredstvo.

Osobno prijevozno sredstvo vozilo je koje nije razvrstano ni u jednu kategoriju prema posebnim propisima, bez sjedećeg je mjesta, a radni obujam njegova motora nije veći od 25 cm³, ili čija trajna snaga elektromotora nije jača od 0,6 kW, i ono na ravnoj cesti ne može razviti brzinu veću od 25 km/h. Vozači takvih prijevoznih sredstava, kao i biciklisti, prema novim odredbama, ne smiju se u vožnji koristiti slušalicama. U slučaju kršenja tih pravila očekuje ih novčana kazna od 300 kuna, a ista je kazna predviđena za osobe na e-romobilu koje ne budu imale kacigu tijekom vožnje. Za vožnju izvan biciklističkih staza i drugih predviđenih površina kazna će iznositi 500 kuna, a za prekoračenje brzine kretanja kazna je 1000 kuna. Ista kazna predviđena je i za prekršaj neprilagođene brzine, koji se najčešće izriče kod prometne nesreće.

Ivan Alilović
PRIPAZITE NA VELIČINU, VRSTU, MATERIJAL
Preporuka je izabrati model kacige koji će vozaču najbolje odgovarati. Osim ispravne veličine, o kojoj ovisi koliko dobro će kaciga služiti u slučaju prometne nezgodne, važni su i vrsta kacige te materijal od kojeg je izrađena. Uloga je kacige da “upija” udarce i tako štiti vozača od ozbiljnih ozljeda, a da bi mogla “raditi svoj posao”, mora dobro prianjati uz glavu. U suprotnom će glava udariti u kacigu, čime se riskira veća ozljeda. S druge strane, ako je kaciga preuska, bit će neudobna. Kaciga ne smije stajati labavo, ali također ne biste smjeli osjećati pritisak ni na jednom dijelu glave.

Možda ste propustili...

“PROBLEM S OSOBNIM ISKAZNICAMA JE U DOMENI MINISTARSTAVA”

Izbori prošli regularno, ponavljaju se samo na dva biračka mjesta

PRVI HITNI LET ZABILJEŽEN I U SLAVONIJI

Helikopterska medicinska služba djelovala 26 puta