Osijek
JADRAN ISPUNIO SVA OČEKIVANJA

I dalje ih traže: Studentska satnica značajno je porasla
Objavljeno 12. kolovoza, 2022.
Uz iznadprosječnu satnicu poslodavci studentima nude pogodnosti poput smještaja i toplih obroka

Potražnja poslodavaca za studentima očekivano je velika tijekom ljetne sezone te se veliki broj osječkih i slavonskih studenata od srpnja, kada su im studentske obveze to dopustile, nalazi na Jadranu, a mnogi i dalje pristižu u trenucima kada je sezona na vrhuncu.



Otkrio nam je to u razgovoru Tihomir Milinović, rukovoditelj Studentskog servisa Studentskog centra u Osijeku, koji je ovakav scenarij najavljivao još tijekom proljeća i pred sam početak ljeta, kada im se javljao veliki broj poslodavaca s Jadrana, mahom ugostitelja, a koji već nekoliko godina vode borbu s nedostatkom radne snage.

- Jadranska obala ispunila je sva očekivanja, odnosno studenti su u velikoj mjeri otišli raditi na tamošnja odredišta. Možda i nešto kasnije nego što su bile potrebe poslodavaca, jer imali su predavanja i ispitne rokove, no u sedmom i osmom mjesecu, na vrhuncu sezone, u najvećoj mjeri odlazili su na Jadran, a odlaze i dalje - rekao je Milinović.

Kada je riječ o poslovima koji se nude studentima, na Facebook stranici Studentskog servisa dosta je oglasa iz različitih djelatnosti, od fizičkih poslova do uslužnih djelatnosti, dok je smanjena potražnja za promotivnim djelatnostima, što je i logično, jer je tijekom ljeta u trgovačkim centrima u Osijeku manje ljudi.

- Uvijek kažem kako svaki posao pronađe svog studenta i svaki student pronađe svoj posao. Još uvijek su prisutni naši veliki poslovni partneri, najčešće pozivni centri i teleoperateri kod kojih postoji konstantan broj zaposlenih studenata i koji povremeno vrše objavu oglasa za selektiranje studenata, jer kod njih se ne zapošljava pojedinačno, nego se formiraju grupe kroz određeno razdoblje i koje prolaze obuku nakon koje ih zapošljavaju - ističe Milinović.

Mnogo veća ponuda poslova, u odnosu na potražnju, posljedično je utjecala i na cijenu rada koja je nerijetko mnogo veća od propisane.

- Cijena osnovne jedinice rada kroz koju se svaki posao najčešće izražava popela se daleko iznad propisane minimalne satnice, koja je za ovu godinu 29,30 kuna te je došlo do poremećaja potražnje i ponude. Ponuda je mnogo veća i studenti imaju mogućnost odabira, zbog čega u borbi za svakog radnika, što je zasigurno prisutno i na burzi rada, uz sve ostale besprijekorne uvjete koje nude tijekom obavljanja posla, porasla je i satnica - pojašnjava Milinović te dodaje jedan ilustrativni primjer navedenog.

- Imali smo u lipnju oglas za rad u jednom ugostiteljskom objektu s kojim surađujemo već 20-ak godina, gdje je satnica otišla s 30 i 35 na 50 kuna za osam sati rada dnevno, što se još za 50 posto uvećava za rad vikendom i blagdanima - dodaje Milinović.

Kako se još uvijek obrađuju ugovori koji se odnose na rad od 1. do 31. srpnja, nije precizno poznato koliko iznosi prosječna studentska satnica. Taj će podatak biti poznat u drugoj polovini kolovoza, no Milinović ističe kako se sa sigurnošću već sada može reći kako je ona na Jadranu iznad 35 kuna.

- Uz takvu iznadprosječnu satnicu svakako valja spomenuti da poslodavci studentima nude pogodnosti poput smještaja i toplih obroka, što većini nije problem, jer se bave ugostiteljstvom. Tako smo prije nekoliko dana imali oglas gdje se u središtu Splita nudio osmosatni rad s plaćenim smještajem, kompletnim obrokom i satnicom od 32 kune. Tu smo išli s naslovom “Osam sati rada, osam sati kupanja, osam sati spavanja”, što je na sezoni velika rijetkost - zaključio je Milinović.

Ivan Alilović
Traže ih i trgovački lanci
Osim u ugostiteljstvu, koje ima najveću potrebu za radnicima, studenti su traženi i u trgovačkim djelatnostima, otkriva Milinović. “U kontaktu sam s nekoliko trgovačkih lanaca koji su u Osijeku, a kojima je veliki broj stalno zaposlenih djelatnika otišao kao pojačanje na Jadran, a događa se i to da studente koji su počeli raditi u šestom mjesecu te su prošli obuku koju zahtjeva poslodavac, šalju na Jadran na sedam do deset dana kako bi, pretpostavljam, stalno zaposleni mogli otići na odmor, što je zaista pohvalno”, rekao je Milinović.

Možda ste propustili...

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

2. KONGRES HRVATSKOG DRUŠTVA ZA BUBREG OKUPIO 250 NEFROLOGA

Kroničnu bubrežnu bolest ima 12 % populacije u RH, a mnogi ne znaju da su bolesni

Najčitanije iz rubrike