Regija
DONJI MIHOLJAC NA “TOP-LISTI”

Među 10 gradova s većim davanjima za djecu i obitelj
Objavljeno 12. kolovoza, 2022.
U 2020. proračunska sredstva za obitelj i djecu veća su 100 posto u odnosu prema 2019.
DONJI MIHOLJC



Da su mjere kojima nastoji olakšati život stanovnicima visoko na listi prioriteta gradske vlasti Donjeg Miholjca, potvrđuje to što se iznosi potpora povećavaju.



Prema obrađenim podatcima Ministarstva financija o izvršenju gradskih proračuna za 2020. godinu, kada je riječ o povećanju sredstava u odnosu prema prethodnoj godini, Donji Miholjac je peti na ljestvici gradova u Hrvatskoj po izdvajanju proračunskog novca za obitelj i djecu. Naime, u 2020. u tom su gradu sredstva za obitelj i djecu povećana 100 posto u odnosu prema 2019. godini. Tako je u 2020. Grad obitelji i djecu pomogao sa 709.977 kuna.

Od slavonskih gradova prema kriteriju povećanja proračunskog iznosa za obitelj i djecu u 2020. godini još se istaknuo Beli Manastir, koji se plasirao na četvrto mjesto.

Povećanje u Donjem Miholjcu prije svega se odnosi na novčanu potporu za novorođenčad, koja je povećana na 2000 kuna za prvo dijete u odnosu prema prethodnih tisuću kuna, koliko se izdvajalo u 2019. godini. Za svako sljedeće dijete iznos se povećava za dodatnih 500 kuna. Uz novac, sve roditelje očekuje i poklon-paket za njhovo dijete u vrijednosti od 600 kuna, koji osiguravaju Grad i Ljekarne Kovačević.

Znatno je povećan broj i iznos kredita donjomiholjačkim studentima. U 2019. godini dodijeljeno je deset kredita novim studentima u iznosima od 500 kuna, a 2020. pravo na kredit ostvarilo je 20 novih studenata i iznos stipendije povećan je na 800 kuna. No Grad je povećao ovogodišnji iznos mjesečnog studentskog kredita na 1000 kuna. "Ove smo godine, u veljači, povećali iznos studentskog kredita na tisuću kuna, a povećan je i broj novih korisnika na 25, tako da studentski kredit prima ukupno 45 studenata. Riječ je o doista vrijednim studentima te se nadam da studentski krediti bar malo pridonose obiteljskom proračunu", kaže gradonačelnik Goran Aladić.

Grad olakšava život i roditeljima školaraca. Iz gradskog proračuna financira nabavu radnih bilježnica i ostalog obrazovnog materijala za učenike osnovnih škola, a zajedno sa Županijom sufinancira školsku kuhinju. Također, roditelje srednjoškolaca pomaže sufinanciranjem autobusne i željezničke karte do mjesta školovanja.

Gradonačelnik ističe kako se Grad brine i o predškolskom odgoju i obrazovanju.

- Povećani su kapaciteti dječjeg vrtića, koji je potpuno obnovljen, a smanjeno je roditeljsko sufinanciranje ekonomske cijene vrtića. Roditelji od 2020. godine za jedno dijete plaćaju 200 kuna, u odnosu prema dotadašnjih 500 kuna. U pripremi je i gradnja novog dječjeg vrtića u Rakitovici, koji će moći primiti 50-ak mališana - istaknuo je gradonačelnik Aladić.

Snježana Fridl
Za stambenu problematiku 700.000 kuna
Osim što proračunskim sredstvima pomaže roditelje, Grad ulaže i u mlade obitelji. Potpore mladim osobama za rješavanje stambenog problema Grad je uveo 2020. godine i tada je u proračunu bilo osigurano 500.000 kuna. U ovogodišnjem gradskom proračunu predviđeno je 700.000 kuna. Mlade obitelji mogu dobiti potporu od 20.000 do 40.000 kuna te još 7000 kuna za plaćanje dijela troškova komunalnog priključka. U prošloj su godini 24 korisnika iskoristila gradske potpore za stambeno zbrinjavanje, i to najviše za rekonstrukciju kuća.

Možda ste propustili...

NAŠIČKO GRADSKO VIJEĆE JEDNOGLASNO

Poznati su dobitnici gradskih priznanja

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

Najčitanije iz rubrike