Regija
DEKRETOM NADBISKUPA O IMENOVANJIMA

Misionar iz Tanzanije postaje
pastoralni suradnik u Županji
Objavljeno 12. kolovoza, 2022.
Župnik iz Vinkovaca preuzima župu u Cerni, a župni vikar iz Županje župu u Vrbanji
ŽUPANJA



Đakovačko-osječki nadbiskup mons. dr. Đuro Hranić, izdao je sredinom srpnja dekrete o razrješenjima i imenovanjima svećenika u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji. Dosadašnjih se službi svi navedeni razrješuju 23. kolovoza, a nove službe preuzimaju već dan kasnije. Do promjene će za desetak dana doći i u pojedinim župama na području županjske Posavine.



Vlč. Krešimir Jukić razriješen je službe župnika Župe sv. Mihaela arkanđela u Cerni i imenovan je župnikom Župe Duha Svetoga u Nuštru. U Cernu iz Vinkovaca stiže vlč. Damir Stanić, dosadašnji župnik Župe sv. Euzebija i Poliona mučenika u tome gradu.

Vlč. Matija Aušić razriješen je službe župnog vikara Župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji i postaje upravitelj Župe Preslavnoga Imena Marijina u Vrbanji. Istodobno će pastoralno pomagati i u Župi sv. Martina biskupa u Bošnjacima. Vlč. Željko Grigić razriješen je službe pastoralnog suradnika u Župi Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji i imenovan je pastoralnim suradnikom u Župi Rođenja sv. Ivana Krstitelja u Ivankovu. A novi je pastoralni suradnik u ovoj županjskoj župi, prema dekretu nadbiskupa Đure Hranića, pater Josaphat Ngimonyi Mosha, CSSp (spiritanac). Pripadnik je plemena Masai i Družbe Duha Svetoga. U Hrvatsku je iz daleke Tanzanije stigao prije 15 godina kao prvi afrički misionar u našoj zemlji. Najprije je službovao u Slavonskom Brodu, onda ga je put odveo u Šibenik, da bi se na kraju opet vratio u Brod, točnije u prigradsko naselje Podvinje. Prije Hrvatske službovao je u Keniji, Americi i Njemačkoj.

A Županjca, vlč. Ivana Benakovića, profesora na KBF-u u Đakovu, nakon povratka sa studija iz Rima nadbiskup je imenovao pastoralnim suradnikom u Župi sv. Luke evanđelista u Josipovcu te nadbiskupijskim povjerenikom za biblijski pastoral. Sredinom lipnja stekao je akademsku titulu doktora biblijske teologije na Papinskom Sveučilištu Gregoriana u Rimu, obranivši disertaciju pod naslovom "Dinamizam imenovanja u Knjizi Otkrivenja. Analiza koncepta imena u Knjizi Otkrivenja". Vlč. Benaković rođen je 1989., u Vinkovcima. U Županji je završio Opću gimnaziju, a potom 2008. upisuje Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu kako bi stekao zvanje diplomiranog teologa. U lipnju 2014. zaređen je za svećenika, a osam godina kasnije pred ispitnom komisijom na Papinskom sveučilištu Gregorijana u Rimu stječe naziv doktora biblijskih znanosti.

A u Župi sv. Lovre, u Babinoj Gredi, u dvorištu župne crkve prošloga je mjeseca, u znak sjećanja i kao iskaz poštovanja, postavljena brončana bista biskupa Stjepana Bäurleina, rođenog Babogredca. Imao je značajnu ulogu u vođenju nekadašnje Đakovačko-srijemske i bosanske biskupije, danas Đakovačko-osječke nadbiskupije. Bio je i sudionik na Drugome vatikanskome saboru te istaknuti vjeroučitelj i odgojitelj članova Katoličkih društava, ujedno profesor i odgojitelj u Bogoslovnom sjemeništu u Đakovu.

Bistu je izradio akademski kipar Ante Jurkić iz Donje Tramošnice u BiH.

Marija Lešić Omerović
BABOGREDSKI BISKUP
Babogredci ponosno ističu da je jedan od značajnijih đakovačko-srijemskih biskupa 20. stoljeća, Stjepan Bäurlein, njihove gore list. Rođen je 1905. godine, u Babinoj Gredi, gdje je pohađao osnovnu školu, a gimnaziju u Đakovu i Travniku. Za svećenika je zaređen 1929., a za biskupa 1951. godine, zamijenivši dotadašnjeg biskupa Antuna Akšamovića. Mladu je misu služio u rodnoj Babinoj Gredi. Isticao se kao veliki pastoralni radnik i ljubitelj umjetnosti. Obnovio je biskupski dvor, sjemenište, katedralu, te uredio dijacezanski muzej i učinio ga pristupačnim puku. Posebnu ulogu imao je u razvoju župskoga vjeronauka i osposobljavanju vjeroučitelja te gradnji vjeronaučnih dvorana. Biskupijom je upravljao do smrti, 9. kolovoza 1973. godine, a pokopan je u kripti katedrale u Đakovu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike