Osijek
KONJIČKI KLUB SLAVONIJA I BARANJA IZ ERNESTINOVA

Čuvari slavonske tradicije
Objavljeno 12. kolovoza, 2022.
Važno je održavati tradiciju i prenositi je na mlađe jer tako čuvamo nacionalni identitet

Ako itko drži do tradicije, baštine i naših narodnih običaja, to se može reći za ernestinovački Konjički klub Slavonija i Baranja i njegova predsjednika Darka Čelika Čarugu. On sam od djetinjstva je zaljubljen u slavonske tradicijske običaje, strast su mu konji, a konjički je klub s godinama postao pravo okupljalište istomišljenika; njemu sličnih, u Slavoniju zaljubljenih.

Raduje, kaže popularni Čaruga, što je takvih sve više i što ima mogućnost prenijeti svoje bogato znanje na mlade. Prepoznali su to i drugi, tako da mu potporu pruža i općinska i županijska uprava. Za našeg nedavnog posjeta jedna je žena, gledajućih ih u akciji, izgovorila staru narodnu izreku: "Bolje da umre selo nego običaji." Možda stara, ali nije zastarjela; ističe ta misao važnost tradicije i običaja naroda. Ovom se izrekom želi poručiti kako je važno održavati tradiciju i prenositi je na mlađe generacije jer tako čuvamo naš nacionalni identitet i podrijetlo. U prenesenom značenju potiče domoljublje te ističe važnost kulture nekog naroda i njegovih običaja. Važno je prenositi, poštovati i drugima predstavljati tradiciju vlastite domovine jer je to kultura naših predaka, a samim time i važan dio naših života.

To dobro znaju i oni koji su uživali na nedavnoj ernestinovačkoj Smotri svatovskih zaprega i revijalnoj vožnji KK Slavonija i Baranja. Birali su se najljepši jahači i svatovske zaprege kao i najuparenije zaprege te natjecalo u revijalnoj vožnji.

- Čestitamo svim dobitnicima nagrada, no upućujemo i najiskrenije čestitke i zahvale našim i gostujućim konjogojcima koji neumorno i marljivo rade, baštine i njeguju nasljeđe naših starih, brinu se o svojim konjima i sa svima nama dijele njihovu ljepotu i gracioznost. Vidjeti među njima djecu, najmlađima je svega sedam godina, naše Ernestinovčanke Annu i Emu, velike zaljubljenice u konje, budi ponos u svima nama. Bilo je divno gledati ih, kao i prekrasne jahačice i jahače i ukrašene zaprege. Hvala Darku Čeliku Čarugi i ostalim članovima Kluba što nesebično svoju ljubav prema konjima prenose i na naše najmlađe, kako svakodnevno u svom dvorištu, tako i u Školi jahanja - poručila je općinska načelnica Marijana Junušić.

Osim Škole jahanja, koja već drugu godinu djeluje s djecom koja svakodnevno dolaze iz okolnih sela i čak udaljenijih gradova u Ernestinovo na jahanje, Darko Čelik ima i druge planove.

- Pokazalo se ovo odličnim sa Školom jahanja, ima djece kojima mobitel i kompjutor nisu sve u životu. To su djeca koja se uspješno bave raznim aktivnostima i žele osjetiti i ovaj način života. Zašto bi konji bili aktualni samo na ovakvim priredbama kada mogu to biti svakodnevno. Evo, za primjer ću navesti naše Annu i Emu, koje su od malih nogu vezane uz konje, najviše su “zagrizle” za to i vjerujem da će one naslijediti nas starije i biti tenerice za jahanje. Počelo je tako što su one, ali i ostala djeca iz sela, dolazile k meni u dvorište gdje držim konje. Znalo ih je biti i po desetak odjednom, ponekad i više. Svi koji probaju jahati, timariti, hraniti ove plemenite životinje zaljube se u tren oka. Cilj nam je sada sve to prebaciti na prostor Kluba, javili smo se na natječaj Županije za manju potporu za ono što želim napraviti u Klubu, od bunara preko ograde do prostora za smještaj konja, pa se nadam da ćemo naići na razumijevanje. Na to se nadovezuje lijepa priča koja može biti i turistička – imamo prekrasnu prirodu, bentove uz rijeku... Zašto ne bi oni koji nauče jahati poslije dolazili iznajmljivati konje za jahanje ovom divnom prirodom – kaže Čaruga dodajući kako imaju odličnu suradnju i s općinskom upravom i potporu u projektima.


Darko Pejić

Često voze mladence
Ernestinovački konjički klub često zovu i za prigode vjenčanja da u kočiji i konjima voze mladence, a Čaruga kaže da se rado odazovu jer oni koji to traže i oni u Klubu odmah “kliknu” jer znaju da ih ista stvar povezuje - ljubav prema konjima, tradiciji, Slavoniji...

Najčitanije iz rubrike