TvObzor
U NASTAVKU VELIKE USPJEŠNICE IZ 2019. GLEDAT ĆEMO I LADY GAGU

Poznat je datum izlaska filma “Joker: Folie a Deux” u režiji Todda Phillipsa
Objavljeno 12. kolovoza, 2022.

Nekontrolirani smijeh, uvrnuti smisao za humor, maštarije, ludost, boje i otkačena odijela karakteristike su istaknutog superzlikovca Jokera. Prije tri godine kinoblagajne diljem svijeta “pomeo” je psihološki triler “Joker” u režiji Todda Phillipsa. Radnja tog filma odvija se u ranim 1980-ima, kada je grad u kojem glavni protagonist živi, Gotham City, bačen na koljena, a kriminal je jedini način za preživljavanje.



Velika filmska uspješnica iz 2019. dobiva svoj nastavak, a već je poznat i njegov radni naziv. Ovu vijest potvrdio je sam redatelj Todd Phillips, koji je na svom Instagram profilu objavio fotografiju scenarija. Na njoj je vidljivo i ime nadolazećeg nastavka - “Joker: Folie à Deux”. Doslovni prijevod fraze “Folie à Deux” glasio bi “zajedničko ludilo”, stoga se čini kako će nastavak u fokusu imati kolektivni kaos koji Joker stvara na svom putu, sve dok se u jednom trenutku ne susretne s Batmanom. Međutim, ono što je fanove filma oduševilo jest i fotografija Joaquina Phoenixa kako čita scenarij za film, čime je službeno potvrđeno kako se proslavljeni 47-godišnji američki glumac vraća svojoj ulozi karijere za koju je osvojio Oscara u kategoriji najboljeg glavnog glumca.

Uz Phoenixa, u filmu “Joker: Folie à Deux” gledat ćemo još jednu oskarovku jer ulogu Harley Quinn tumačit će Lady Gaga. Još u lipnju je objavljeno kako se očekuje da će superpopularna pjevačica i glumica igrati tu antijunakinju i ljubav poludjelog klauna kriminala, a Gagina objava na društvenim mrežama sada je to i potvrdila. Glazbena najava na njezinu Twitter profilu prikazuje siluete kako plešu zajedno na pjesmu “Cheek to Cheek” (svojedobno ju je Gaga obradila u suradnji s velikim Tonyjem Bennettom), koju je za film “Cilindar” iz 1935. godine originalno napisao Irving Berlin, s imenima Phoenix i Gaga preko crvenog ekrana, a pred kraj čujemo i prepoznatljiv Jokerov smijeh.

Lady Gaga bit će posljednja u nizu glumica koja je igrala ili dala glas liku Harley Quinn, koji se pokazao postojanim i vrlo isplativim za Warner Bros. Margot Robbie tu je ulogu tumačila tri puta - u “Odred otpisanih” (2016.), “Birds of Prey i emancipacija famozne Harley Quinn” (2020.) i “Odred otpisanih: Nova misija” (2021.). Nejasno je hoće li Robbie nastaviti kao Harley Quinn, međutim filmovi o Jokeru u kojima glumi Phoenix nalaze se u različitim filmskim galaksijama, što može značiti da australska glumica i dalje može reprizirati svoju ulogu legendarne zlikovke u bilo kojem budućem filmu. Podsjetimo, originalni “Joker” osvojio je Zlatnoga lava na filmskom festivalu u Veneciji i zaradio 11 nominacija za Oscara, uključujući one za najbolji film i režiju. Nakon premijere 2019., Phillips i Phoenix rekli su da će to biti jednokratni eksperiment, ali nakon što je film zaradio milijardu dolara na kinoblagajnama diljem svijeta, nastavak je postao neizbježan. Warner Bros. zasad nije objavio nikakve detalje o nastavku, no šuška se da će nova produkcija biti svojevrsni mjuzikl te da će se radnja većim dijelom odvijati u mentalnoj instituciji Arkham Asylum, gdje je Joker bio zatvoren na kraju originalnog filma. Prema stripu DC Comicsa u Arkhamu se Joker prvi put susreće s psihijatricom, dr. Harleen Quinzel, koja poslije postaje Harley Quinn, a prema objavi na Instagram profilu Todda Phillipsa, “Joker: Folie à Deux” bit će premijerno prikazan 4. listopada 2024. godine. D. Miklić
Najčitanije iz rubrike