TvObzor
”HITLEROV HOLLYWOOD” 12. KOLOVOZA NA HTV3

O ulozi kinematografije u nacističkoj Njemačkoj i očekivanoj stigmi
Objavljeno 12. kolovoza, 2022.

Filmovi snimani za Trećeg Reicha bili su strogo cenzurirani, no istodobno je cilj ondašnje kinematografije bio postati njemačka “tvornica snova”. Ona je iznjedrila, između ostalih, nacistički spektakl “Münchhausen”, po nalogu samog Josepha Goebbelsa. Imala je vlastiti dobro razrađen sustav stvaranja filmskih zvijezda te se služila najmodernijim marketinškim strategijama. O tome govori dokumentarni film “Hitlerov Hollywood” (“Hitler’s Hollywood”), koji Hrvatska radiotelevizija (HRT) prikazuje u petak, 12. kolovoza, u 23.05 na Trećem programu (HRT-HTV3).



- Kao da je cijela nacija stajala očiju prikovanih uz platno. Nije htjela izići iz kina, odbijajući se suočiti sa stvarnošću uokolo - rečenica je kojom redatelj i scenarist Rüdiger Suchsland u svom filmu “Hitlerov Hollywood” opisuje ulogu kinematografije u nacističkoj Njemačkoj.

Između 1933. i 1945. u Njemačkoj je snimljeno oko 1000 dugometražnih igranih filmova. Iako se samo neki od njih mogu smatrati otvorenom nacističkom filmskom propagandom, većina je bila daleko od bezazlene zabave. Cijela ta kinematografija kao rukom je zbrisana 1945. godine. Redatelji, glumice i glumci prošli su procese denacifikacije, rijetki su povratili bivši uspjeh, a neki od njih ostali su obilježeni do smrti. Ako se neki od njih i jesu vratili, filmovi koji su ih proslavili nisu.

Na tisuću filmskih naslova Hitlerove ere pala je očekivana politička stigma, mnogi su trajno zabranjeni, a ostali rijetko prikazivani. U dokumentarnom filmu autora Rüdigera Suchslanda pobliže ćemo proučiti ta ostvarenja i ljude koji su ih stvarali te saznati kako su se, preko velikog ekrana, stereotipi o “neprijatelju” te ljubavi i mržnji, subliminalnim porukama usađivali u umove gledatelja. D.M.
Možda ste propustili...

U OSMOJ OVOSEZONSKOJ EPIZODI SHOWA “TVOJE LICE ZVUČI POZNATO”

Budite spremni na show jer od bitke smo napravili ljubav

PORTRET GLUMCA KOJI JE RUŠIO HOLIVUDSKE STEREOTIPOVE

Jack Lemmon: Profesionalac nad profesionalcima

Najčitanije iz rubrike