Svijet
SLABA DEMOGRAFIJA

Poljaci na više djece pozivaju plakatima
Objavljeno 11. kolovoza, 2022.
Reklamne panoe teško je ne vidjeti: veliki su i u cijeloj Poljskoj, prikazuju dvije djevojčice plave kose u bijeloj odjeći, zagrljene u polju, uz natpis: "Gdje su ova djeca?". Uz to je grafikon koji prikazuje natalitetnu statistiku: poljska obitelj 50-ih je prosječno imala petero djece, 80 ih je imala troje, a danas samo 1,5.

Plakate je postavila katolička zaklada, potaknuvši raspravu u državi predvođenoj konzervativcima, gdje su obiteljska i reproduktivna pitanja stalni izvor tenzija, a natalitet je zabrinjavajući. Poljski parovi prosječno imaju samo 1,4 djece, što je ispod europskog prosjeka i granice demografske održivosti. "Naša kampanja nema ideološki i politički cilj. Samo poziva ljude na razmišljanje", objavila je zaklada Kornice, čiji je predsjednik bogati poduzetnik s katoličkim vezama. Za Paulinu Zagorsku, aktivisticu za ženska prava, "fundamentalistički ton tih billboarda je očit: njihovi autori za pad nataliteta krive kontracepciju i izazove tradicionalnom obiteljskom modelu". Dio kritičara osudio je gotovo potpunu zabranu pobačaja desne vlade i njezine obiteljske politike. Lijevi zastupnik Robert Biedron tvrdi da "nema dovoljno djece zbog premalo jaslica i vrtića, preniskih plaća i straha od trudnoće zbog nehumanih zakona protiv pobačaja". Povećanje broja rođenih jedan je od ključnih ciljeva vladajuće stranke Pravo i pravda, pa je uveden popularni mjesečni doplatak i žele pomoći mladima u osnivanju obitelji. No kritičari tvrde da je ta politika dizajnirana tradicionalno, da potiče žene da ostanu kod kuće.

Program Ministarstva za obitelj natalitet naziva "ključnim pitanjem" i dodaje kako se na tome mora raditi čak i ako je posljedica "privremeno napuštanje tržišta rada za žene koje žele biti s djecom". Stručnjakinja za demografiju Irena Kotowska s Akademije znanosti smatra da ta politika, uspostavljena pod utjecajem Crkve, "nije učinkovita". Poljska ima 38,2 milijuna stanovnika, no taj bi se broj do 2040. mogao smanjiti za 2,3 milijuna, predviđa Eurostat. H
Najčitanije iz rubrike