Novosti
SUD ŽALBU OCIJENIO NEOSNOVANOM I ODBIO JU

Zlatku Pinjuhu istražni je zatvor produljen za još tri mjeseca, do 27. listopada
Objavljeno 11. kolovoza, 2022.

Nakon što je 27. srpnja ove godine isteklo rješenje o dvomjesečnom istražnom zatvoru za bivšeg načelnika Općine Čeminac Zlatka Pinjuha, na prijedlog USKOK-a sudac istrage produljio je istražni zatvor okrivljeniku na dodatna tri mjeseca, odnosno do 27. listopada ove godine. Na tu su odluku Pinjuhovi odvjetnici uputili žalbu, tražeći da se istražni zatvor ukine, no Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Osijeku žalbu je ocijenilo neosnovanom i odbilo ju.



U priopćenju koje je u srijedu potpisao glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku Miroslav Rožac, stoji kako je tom odlukom potvrđeno rješenje suca istrage o produljenju istražnog zatvora za sljedeća tri mjeseca, odnosno do 27. listopada 2022., zbog bojazni od ponavljanja kaznenog djela.

"U odluci je istaknuto da je sudac istrage pravilno utvrdio sve činjenice i dao jasne, argumentirane i dostatne razloge oko postojanja osnovane sumnje za počinjenjem više kaznenih djela za koje se vodi istraga, kao i postojanje iteracijske opasnosti - bojazni da bi boravkom na slobodi okrivljeni Zlatko Pinjuh počinio nova djela, kao i činjenicu da istraga još nije dovršena", kaže se u objašnjenju odluke Izvanraspravnog vijeća.

I Pinjuhov odvjetnik Hrvoje Grubeša potvrdio je informaciju, navodeći kako je nakon isteka dva mjeseca istražnog zatvora, 27. srpnja ove godine, na prijedlog USKOK-a sudac istrage produljio istražni zatvor njegovom klijentu.

- Istražni je zatvor našem klijentu produljen za još tri mjeseca. Na tu odluku smo se žalili, navodeći kako više ne postoji opasnost od ponavljanja djela, no žalbe su odbijene, tako da je sada ta odluka pravomoćna - kazao je Grubeša, dodajući da istražni zatvor sada može trajati do 27. listopada.

Istaknuo je također kako je Izvanraspravno vijeće po njihovoj žalbi odlučilo, uz obrazloženje, da i dalje postoji opasnost od ponavljanja djela.

Bivši načelnik Općine Čeminac Zlatko Pinjuh, uhićen 21. travnja ove godine u istrazi kojom su obuhvaćeni njegovi sinovi Marko i Ivan, zaposlenica Općine Čeminac zadužena za knjigovodstvo te zaručnica njezina sina.

Uskok ih tereti za kaznena djela sprječavanja dokazivanja, zloporabu položaja i ovlasti, poticanje na zloporabu položaja i ovlasti te pomaganje u tom kaznenom djelu.

Uskok je u siječnju 2021. godine pred osječkim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv načelnika Čeminca Zlatka Pinjuha, njegovih sinova Marka i Ivana te još dvije osobe, a tereti ih se za zlouporabe u sufinanciranju stambenih kredita Pinjuhovim sinovima, kojima je Općina oštećena za više od 231 tisuću kuna.

Tomislav Prusina
ZLOPORABOM OVLASTI OŠTETIO OPĆINU
Zlatko Pinjuh je, uz ostalo, osumnjičen da je kao načelnik Čeminca zatražio od dvoje zaposlenika Općine da kao svjedoci u kaznenom postupku koji se vodi protiv njega lažno iskazuju u njegovu korist te im prijetio otkazom ako to ne učine.

Osumnjičen je i da je 28-godišnjakinji, koja je zaručnica sina Pinjuhove 51-godišnje izvanbračne partnerice, omogućio subvencioniranje stambenog kredita za kupnju stana, naloživši da joj se isplaćuje iznos u visini od 75 posto mjesečne rate kredita.

Možda ste propustili...