Novosti
OBILJEŽENA 31. GODIŠNJICA POGIBIJE SNIMATELJA HTV-A

Medved: Ubijen 1991. na novinarskom zadatku, Lederer je ostao uzor i snaga
Objavljeno 10. kolovoza, 2022.
Na brdu Čukur, iznad Hrvatske Kostajnice, obilježena je 31. obljetnica pogibije snimatelja HTV-a Gordana Lederera, ubijenog na novinarskom zadatku 10. kolovoza 1991., u srpskom napadu na Pounje. Kod spomenika "Slomljeni pejzaž" u spomen na Gordana položeni su vijenci i zapaljene svijeće na mjestu njegove pogibije na brdu Čukur.

Vijence su položili članovi obitelji Lederer, izaslanik premijera, potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved, izaslanik glavnog ravnatelja HRT-a Renato Kunić, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Biščan, članovi Zbora ratnih izvjestitelja HRT-a i mnogi drugi. Obraćajući se okupljenima, potpredsjednik Vlade Medved, i sam kao hrvatski branitelj i sudionik Domovinskog rata, rekao je da je Gordan Lederer na realan i upečatljiv način prenosio istinu o Domovinskom ratu, o počecima velikosrpske agresije na Hrvatsku, ali i emocije, hrabrost i želju za slobodom svih hrvatskih branitelja. Kao neposredni svjedok ubojstva Lederera snajperskim hitcem pripadnika srpskih paravojnih postrojba, Medved se prisjetio tog trenutka i nastojanja da mu se spasi život. Gordan nije bio samo ratni snimatelj i izvjestitelj HRT-a, dodao je, nego i uzor i snaga u mnogim teškim trenucima koji su zahvatili Hrvatsku tijekom Domovinskog rata.

Zamjenik sisačko-moslavačkog župana Mihael Jurić rekao je kako je Domovinski rat bio rat mržnje i ljubavi. "Njih, koji su napadali Hrvatsku, motivirala je mržnja, a hrvatske branitelje motivirala je ljubav. I pucanj u snimatelja Lederera plod je mržnje, jer je ubojica znao da je na putu zla i da je kriv, pokušao je zaustaviti istinu o Domovinskom ratu", kazao je. Gradonačelnik Bišćan naglasio je kako je Lederer dao svoj život da se istina sazna, ali da njegov životni put nije ovdje do kraja okončao dok ga se prijatelji i kolege sjećaju. "Njegova priča nastavlja se kroz njegove videozapise", rekao je.

Lederer je ubijen 1991., snimajući hrvatske branitelje i prenoseći istinu o Domovinskom ratu. Izgubio je život u 33. godini, pogođen metkom iz neprijateljskog snajpera, snimajući akcije branitelja u vrijeme srpskih napada na Pounje. Iza sebe je ostavio mnoge dokumentarističke snimke o prvim danima Domovinskog rata.H