Sport
DEVET EUROPSKIH PRVENSTAVA POD JEDNIM KROVOM

Bavarski sportski skup: Kreće
ludilo u Olimpijskom parku
Objavljeno 11. kolovoza, 2022.
Mjesto i objekti u kojima su 1972. održane Olimpijske igre ugostit će kontinentalnu smotru

München će ponovno biti krcat velikim imenima, na njemu je najveće sportsko okupljanje od 1972. godine i Olimpijskih igara koje će najviše biti zapamćene po terorističkom činu palestinske organizacije "Crni rujan" u kojem su upali u Olimpijsko selo i oteli, a poslije i ubili 11 izraelskih sportaša i trenera.



U sportskom smislu München 1972. obilježio je američki plivač Mark Spitz, koji je osvojio sedam zlatnih medalja, što je do pojave Michaela Phelpsa bio rekord. U Münchenu 1972. godine Mate Parlov osvojio je olimpijsko zlato. Prvi se put nakon Drugog svjetskog rata rukomet pojavio kao dio olimpijske obitelj. Zlato je osvojila Jugoslavija, s klupe su je vodili Hrvati Vlato Stenzl i Ivan Smoj, a na terenu predvodnik generacije bio je Hrvoje Horvat, otac današnjeg izbornika hrvatske rukometne reprezentacije.

50 godina poslije


Vjerujemo da kolovoz u Münchenu 2022. neće biti crn kao rujan prije 50 godina, možda u današnjem neizvjesnom i već dovoljno negativnom svijetu upravo ponudi malo svjetla. Najveći bavarski grad od 11. do 21. kolovoza bit će domaćin devet različitih europskih prvenstava u devet različitih popularnih sportova. Koncept je osmišljen prije četiri godine, kada su se u Glasgowu održala kontinentalna prvenstva u šest sportova, a istovremeno je Berlin bio domaćin Europskog atletskog prvenstva. Nešto slično događa se i danas. U Münchenu će se održati prvenstva u atletici, odbojci na pijesku, kajak-kanuu na mirnim vodama, biciklizmu, gimnastici, veslanju, sportskom penjanju, stolnom tenisu i triatlonu, a istovremeno jučer je u Rimu započelo Europsko prvenstvo u vodenim sportovima u plivanju, skokovima u vodu i sinkroniziranom plivanju. Bit će to najveće globalno natjecanje u Münchenu od 1972. godine. Dakako, prisjetit će se stanovnici i svega dobrog i onoga lošeg što se dogodilo prije 50 godina. Bile su to Olimpijske igre ispred svoga vremena. Sasvim suprotno primjerice kanadskom Montrealu četiri godine poslije, koji je do prije nekoliko godina vraćao dugove organizacije Olimpijskih igara, što je usporilo i razvoj samoga grada. U Njemačkoj će se ovih dana koristiti kompletna infrastruktura sagrađena prije 50 godina. Olympiapark potpuno je komercijaliziran i godinama nije služio samo za organizaciju sportskih događanja i postao je primjer održivosti sportskih borilišta. Olympiapark bit će ponovno u središtu svih zbivanja. Sva sportska borilišta bit će u međusobnoj blizini. Odličan javni prijevoz povezan s centrom i ostalim dijelovima grada minimalizirati će gužve u vrijeme održavanja europskih prvenstava. A, dakako, Bavarci očekuju i priljev turista u mjesecu kada se većina njegovih stanovnika nalazi po jadranskim i drugim obalama. Tako će svim gostima u Münchenu biti ponuđen i zabavni sadržaj. Roof festival, simbolično nazvan i zbog činjenice što će se sve održavati "pod jednim krovom". Zabava i devet europskih prvenstava pod istim krovom.

Lovci na medalje


Natjecanja počinju već danas u gimnastici u ženskoj konkurenciji (muškarci će doći na red sljedeći tjedan, nap.a), brdskom biciklizmu, BMX-u, veslanju i sportskom penjanju. Dakako, Hrvatska će imati svoje adute. U Münchenu će se okupiti sve najvrjednije što Hrvatska ima u pojedinačnim sportovima, izuzev tenisa, jedrenja i borilačkih sportova koji nisu zastupljeni na ovoj kontinentalnoj sportskoj smotri. Braća Sinković u veslanju, kajakašica Anamarija Govorčinović, koja je nedavnim osvajanjem srebra i bronce na Svjetskom prvenstvu opet potaknula pitanje: Pa gdje ih samo nalazimo? Tu su i Sandra Perković i Tin Srbić. Zatim Marin Ranteš u vožnji BMX-om. Jaki će biti i osječki aduti u gimnastici. Robert Seligman, trenutačno prvi čovjek za sport u osječkoj gradskoj upravi, kako ga volimo nazvati, pa Aurel Benović. U Münchenu će biti i Filip Ude, Tijana Korent, Ana Đerek... Kao i majstor u BMX-u, Varaždinac Marin Ranteš, koji se kraj Drave doslovce osjeća kao kod kuće, bilo to u Varaždinu ili Osijeku. Kroz godine upravo je on postao jedan od zaštitnih znakova ponosa Osijeka - Pannonian Challengea. Uz Ranteša u delegaciji na BMX natjecanju u svojstvu suca bit će i Osječanin Igor Vukadinović - Poki. Ne sumnjamo da će se i na startu biciklističke utrke ulicama Münchena naći netko tko je bio i na startu CRO Race biciklističke utrke koja tradicionalno kreće iz Osijeka.

Krešimir Lacković
GFREIDI NACRTALA 8-GODIŠNJAKINJA
Mi koji smo bili klinci osamdesetih sjećamo se jedne vjeverice koja je bila maskota jednog drugog natjecanja. Zagi, maskota Univerzijade u Zagrebu, obilježila je naše odrastanje. Slično kao što je osmogodišnja Stephanie iz Nurnberga nacrtala i osmislila maskotu Europskih prvenstava. Bit će to također vjeverica Gfreidi. Dok je Zagi nosio šestinski šešir, Gfreidi je odjeven u tradicionalnu bavarsku nošnju. Vjeverica je pobijedila na natječaju u kojem su sudjelovala djeca od tri do 13 godina. Pristiglo je više od 600 radova, a da je vjeverica Gfreidi najbolja odlučio je stručni sud sastavljen od stručnjaka iz područja dizajna, novinara izvjestitelja, sportaša pa do Elene Schwaiger, koja je kreirala Waldija, maskotu Olimpijskih igara 1972. godine.

Najčitanije iz rubrike