Regija
STABILIZIRANA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA

Dom za starije u cijelosti je ponovno otvoren za posjete
Objavljeno 11. kolovoza, 2022.
S 32 koronom zaražena korisnika i četiri radnika pali na samo tri slučaja
ĐAKOVO



Desetak dana nakon što je zbog znatnog broja koronavirusom zaraženih korisnika, kao i djelatnika, morao pribjeći mjeri privremene zabrane posjeta u pojedinim krilima Odjela zdravstvene pojačane njege, takozvanog stacionara, Dom za starije i nemoćne osobe u Đakovu ponovno je u cijelosti otvoren za posjete svojim korisnicima.



Doznajemo to od vršitelja dužnosti ravnatelja Doma Petra Peradića, koji kaže kako su sada u ovoj županijskoj ustanovi COVID-om su zaražena dva korisnika i jedan djelatnik, dok su prošlog tjedna koronavirusom bila zaražena čak 32 korisnika i četvero djelatnika Doma.

– Situacija se stabilizirala, uspjeli smo broj pozitivnih svesti, da tako kažem, na razumne brojke, nadam se da će tako i ostati, odnosno da u skorije vrijeme više neće biti oboljelih od bolesti COVID-19. S obzirom na to da je sada riječ o samo tri slučaja, provedena je mjera njihove izolacije, oni su u svojim sobama, a dom smo u cijelosti ponovno otvorili za posjete, ipak uz mjeru opreza na Odjelu zdravstvene pojačane njege, gdje se posjeti korisnicima održavaju samo u određenom prostoru, ne u cijelom stacionaru. Posjeti dijelu doma s pokretnim korisnicima odvijaju se uobičajeno - kaže Peradić. Srećom, kao i prošloga tjedna kada su sva 32, odnosno 36 slučajeva zaraze koronom imala blaže simptome, ili su bili asimptomatski, i aktualna tri slučaja istoga su stanja, bez težih oblika bolesti, pa u najnovijem valu zaraze koronom u domu smrtnih ishoda nije bilo.

Jedna od trenutačnih mjera, kaže v.d. ravnatelja, jest testiranje korisnika koji su duže, odnosno višednevno izbivali iz doma, i to brzim antigenskim testovima.

U domu, čiji je kapacitet 240 korisnika, od čega 122 u stacionaru te 118 u pokretnom dijelu, trenutačno je 238 korisnika. Proteklih dana, u vrijeme eskalacije epidemiološke situacije, dom nije primao nove korisnike.

- Sada ćemo primiti još dva korisnika, upoznati su sa situacijom u kojoj su sada sporadični slučajevi zaraze. Eskalira li ona ponovno, opet ćemo privremeno obustaviti ulazak novih korisnika u sustav - kaže Peradić.

Dodaje kako rad ove ustanove i dalje prati duga lista čekanja na mjesto u domu, pa se na nj čeka, izuzev prioritetnih skupina, i do godinu i pol, pa i dvije godine.

Na dužinu liste čekanja nije utjecala ni činjenica što je Dom za starije i nemoćne osobe u Đakovu do sada u 2022. godini dva puta podigao cijene svojih usluga, a što Peradić pojašnjava drastičnim poskupljenjem energenata, hrane i drugih troškova, među kojima je i rast plaća za četiri posto.

- Rast cijena usluga nije utjecao na listu čekanja, interes za dom i dalje je velik, uvijek smo puni. Bili smo prisiljeni na taj korak želimo li nastaviti i dalje pružati adekvatnu uslugu - kaže v.d. ravnatelja. Podsjetimo, Dom je prvo poskupljenje usluga, od pet do deset posto imao 1. siječnja, a drugo od 1. srpnja, i to za deset posto.

Suzana Župan
Računi za plin veći su tristo posto
Porastom cijena energenata, kaže v.d. ravnatelja Doma Petar Peradić, računi za plin porasli su i više od 300 posto, pa je u jednom (zimskom) mjesecu račun za plin iznosio 270.000 kuna, a prosječan iznos do poskupljenja bio je oko 80.000 kuna.

- Preko ljeta, bez troškova grijanja, nemamo nešto značajnije račune za plin, no problem su nam zimski mjeseci, kada tako razvedenu zgradu kao što je naša treba grijati - kaže Peradić.

Prema aktualnom cjeniku, jednokrevetna soba (potkrovlje) sada je 2783, jednokrevetna soba s balkonom je 2926, dvokrevetna soba s balkonom i kupaonicom je 2739, a jednokrevetni je apartman 3663 kuna. Dvokrevetni apartman je 3366, a smještaj u novom stacionaru 3773 kune, dok je u stacionaru 3223 kune. Dom je na svojim mrežnim stranicama objavio i od 1. srpnja nove cijene za dodatne usluge, pa je dodatak za dijetalnu prehranu 279 kuna mjesečno, dodatak za njegu funkcionalno ovisnog korisnika 572 kuna mjesečno, ručak za korisnika bez smještaja po obroku je 23, a dodatak za serviranje hrane u sobi po obroku je pet kuna.

Možda ste propustili...

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

Najčitanije iz rubrike