Regija
UREĐENJE OBALOUTVRDE RIJEKE VUKE

Do listopada kraj dviju faza radova
Objavljeno 10. kolovoza, 2022.
VUKOVAR



U suradnji s Gradom Vukovarom, Hrvatske vode realiziraju kapitalni projekt uređenja obaloutvrde rijeke Vuke, s tim da uređenje Vuke i obalnog pojasa na području Vukovara uključuje dvije cjeline koje se odnose na dionice Vuke od ušća u Dunav do Bobotskog kanala, kao i zahvat vodnogospodarskog uređenja rijeke.

Mario Spajić, zamjenik direktora vodnogospodarskog odjela za Dunav i Donju Dravu Hrvatskih voda, izjavio je kako stanje uređenosti rijeke Vuke ne odgovara hidrotehničkim, urbanističkim, ekološkim i krajobraznim kriterijima na području grada.

- Vodostaji rijeke tijekom ljetnog razdoblja uobičajeno se nalaze u domeni malih voda, odnosno učestale su pojave malog, ili gotovo nikakvog dotoka, što prouzročuje loše stanje voda na području Vukovara. Ovim će se projektom trajno izgraditi sustav obrane od poplava te ujedno omogućiti upravljanje vodnim režimom rijeke Vuke, kako za malovodnih, tako i za velikovodnih razdoblja Dunava na području Vukovara - rekao je, dodavši kako vrijednost radova za cjelokupno uređenje Vuke i obalnog pojasa na području Vukovara iznosi oko 57 milijuna kuna.

Podsjetio je kako se projekt provodi od 2018. godine, kada su započeti radovi na gradnji prve i druge faze uređenja rijeke Vuke, ukupne vrijednosti od 12.749.624,24 kuna bez PDV-a, s rokom dovršetka do kraja ove godine.

- Od posebne je važnosti izgradnja gumene pregrade, čime se uspostavlja upravljivost vodnog režima rijeke Vuke na području Vukovara. Izgradnjom pregrade osigurava se podizanje vodnog lica u koritu rijeke te se poboljšava vodnost Radine bare, starog korita rijeke Vuke i osigurava se plavljenje područja Dudik koje predstavlja značajno mrjestilište. U slučaju porasta vodostaja Dunava iznad kote krune gumene pregrade, predviđeno je da se gumena pregrada ispušta, čime se ostvaruje izmjena vode, odnosno dotok vode iz Dunava u Vuku. Gumenu je pregradu moguće ispuštati i u drugim situacijama kada se za tim ukaže potreba - naglasio je.

Do sada je dovršeno oko 80 posto radova, s tim da se dovršetak radova prve i druge faze uređenja očekuje do listopada ove godine.

D. Korpoš
Možda ste propustili...

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

OBNOVA PRUGE VINKOVCI - VUKOVAR

U ponedjeljak se pušta napon u kontaktnu mrežu

Najčitanije iz rubrike