Svijet
PROBLEMI S PLAĆANJEM

Stao je tranzit nafte prema južnoj Europi
Objavljeno 10. kolovoza, 2022.
Ukrajina je od 4. kolovoza obustavila tranzit ruske nafte u južnu Europu budući da zbog zapadnih sankcija nije primila tranzitne naknade od Moskve, priopćila je u utorak ruska energetska kompanija Transneft. Transneft je priopćio da je 22. srpnja ukrajinskom operatoru naftovoda Ukrtransnafta platio tranzit za kolovoz, ali da je novac vraćen 28. srpnja jer uplata nije prošla. Gazprombank, koji je obavio plaćanje, priopćio je da je novac vraćen zbog ograničenja EU-a.

Rusija isporučuje oko 250.000 barela nafte dnevno (bpd) preko naftovoda Družba u Mađarsku, Slovačku i Češku. Mađarski MOL i Unipetrol, koje kontrolira PKN Orlen, glavni su kupci nafte preko te rute, dok su ruski Lukoil, Rosneft i Tatneft glavni dobavljači.

Rusija je već smanjila protok plina prema mnogim članicama EU-a, pravdajući to problemima u održavanju turbina na plinovodu Sjeverni tok 1, kao i sankcijama protiv nekih kupaca koje Moskva smatra neprijateljskim.

Nekoliko eksplozija odjeknulo je u utorak blizu ruskoga vojnog aerodroma na zapadnom Krimu, a ruske su vlasti objavile da nije bilo žrtava te da ih je izazvalo eksplozivno streljivo. Na videosnimkama objavljenim na društvenim mrežama vidi se kako se nakon snažne eksplozije formira vatrena kugla dok se prema nebu uzdižu gusti stupovi crnog dima.

"Streljivo namijenjeno zrakoplovnim snagama eksplodiralo je u skladištu koje se nalazi na području vojne zračne luke Saki, blizu grada Novofjodorovke", stoji u priopćenju ruske vojske. Skladište nije bilo meta nikakvog granatiranja niti pucnjave, dodaje se u priopćenju, no ne precizira se porijeklo eksplozija.

Neposredno prije lokalne su vlasti izvijestile da je nedaleko od vojnog aerodroma odjeknulo "više eksplozija", no nisu objavljene pojedinosti o tomu što ih je prouzročilo.

Poluotok Krim koji je pripadao Ukrajini, 2014. je anektirala Moskva. Od kraja veljače je prva linija ruske vojne ofenzive na Ukrajince. Ruski zrakoplovi gotovo svakodnevno polijeću s Krima te kreću u misije gađanja ciljeva u regijama pod kontrolom Kijeva, a nekoliko dijelova poluotoka u dometu je ukrajinskih topova i dronova.

Unatoč ratnome sukobu Krim je i dalje omiljeno mjesto ljetnog odmora za brojne Ruse koji i dalje uživaju u ljetovanju na njegovim plažama.

H
Možda ste propustili...

VOJNI GUBICI U UKRAJINI

Smrt više od 50.000 ruskih vojnika

BELGIJA ISTRAŽUJE MOGUĆE “GURANJE” PRORUSKIH KANDIDATA

Rusija se miješa u europske izbore

Najčitanije iz rubrike