Novosti
HZMO OBJAVIO OHRABRUJUĆE BROJKE

U srpnju je bilo 40 tisuća osiguranika više no godinu prije
Objavljeno 10. kolovoza, 2022.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) krajem srpnja je u evidenciji imao 1.645.750 osiguranika. Kako pokazuju ti prvi podatci, objavljeni na internetskoj stranici HZMO-a, broj osiguranika krajem ovogodišnjeg srpnja bio je za 39.217 osoba, ili 2,4 posto, veći u odnosu prema 31. srpnja 2021., a u odnosu, pak, prema sedmom mjesecu pandemijske 2020. godine, krajem srpnja ove godine broj osiguranika bio je veći za čak 91.420 osoba, ili 5,9 posto. Usporedimo li to sa srpnjem pretpandemijske 2019. godine, porast je gotovo upola blaži i iznosio je 2,8 posto, odnosno osiguranika je bilo 45.345 više.Broj osiguranika indikator je razine zaposlenosti, a prema HZMO-ovim podatcima, najveći broj osiguranika prema djelatnostima krajem srpnja ove godine evidentiran je u prerađivačkoj industriji, njih 250.741, a slijede trgovina na veliko i na malo s 248.289 osiguranika, djelatnost pružanja smještaja te pripreme i posluživanja hrane sa 131.698 osiguranika te građevinarstvo sa 129.762 osiguranika. Iz HZMO-a izdvajaju kako je u odnosu prema srpnju prošle godine najveći porast broja osiguranika evidentiran u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i posluživanja hrane, za 13.130 osiguranika, a u odnosu prema srpnju 2020. ukupno ih je više 22.098.

U prerađivačkoj industriji je u odnosu na lanjski srpanj broj osiguranika veći za njih 4592, a u odnosu prema srpnju 2020. godine za njih 9577, dok je u trgovini na godišnjoj razini broj osiguranika porastao za njih 3401, a na dvogodišnjoj za njih 6168. Pozitivan rast bilježi se i u građevinarstvu, koje je krajem sedmog mjeseca ove godine bilježilo 3561 osiguranika više nego u lanjskom srpnju, a njih 10.337 više nego krajem srpnja 2020. Analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u komentaru privremenih podataka HZMO-a napominju kako je u srpnju nastavljen rast broja osiguranika i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, potvrđujući nastavak solidnih kretanja na tržištu rada. Tako je na mjesečnoj razini šesti mjesec zaredom zabilježen rast broja osiguranika, za 0,3 posto u odnosu prema prethodnom mjesecu (u ovom slučaju lipnju).

Godišnje stope rasta kontinuirano su pozitivne od ožujka 2021., a zrcale snažan oporavak gospodarske aktivnosti nakon krize izazvane pandemijom koronavirusa u 2020. godini, zamjećuju iz RBA. No procjenjuju kako bi, s obzirom na sezonalnost hrvatskog tržišta rada, već kolovoz mogao donijeti blagi pad broja osiguranika na mjesečnoj razini, a godišnji bi rast trebao biti nastavljen. Hina
KOLOVOZ ĆE DONIJETI BLAGI PAD
”Zbog još uvijek prisutne sezonalnosti na tržištu rada, već kolovoz bi trebao donijeti blagi pad broja osiguranih osoba na mjesečnoj razini, koji uobičajeno traje do siječnja. Međutim, godišnja dinamika rasta nastavit će se po solidnim stopa do kraja godine. Potencijalno usporavanje gospodarske aktivnosti prema kraju godine za sada bi trebalo imati tek ograničeni utjecaj na zaposlenost i svakako će ovisiti o sposobnosti hrvatskog gospodarstva da se nosi s možebitnim prelijevanjem nepovoljnih trendova u europskom i globalnom okruženju”, zaključuju analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na najnovije podatke Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TRŽIŠTE NEKRETNINA U 2021.

Lani je prodano nekretnina za 60 milijardi kuna

2

SAVJET O POPISU

Upozoravali na netočne rezultate

3

NISU PRISTALI NA VLADINU PONUDU

Sindikati bi povišicu 8 %