Novosti
ZBRKA OKO LIJEKOVA ZA COVID-19

Beroš tvrdi da lijekova ima, a HUBOL da nema
Objavljeno 10. kolovoza, 2022.
Ministarstvo zdravstva demantiralo je napise o nestašici lijekova za liječenje oboljelih od koronavirusa te poručuju da ih ima dovoljno za sve sadašnje potrebe. Prema prikupljenim podacima u žurnoj provjeri zaliha, u 26 bolnica trenutačno ima 483 doze Vekluryja (remdesivira) i 236 doza Ronapreve (koji je njegova inačica), lijekova koji se koriste za liječenje oboljelih od koronavirusa, što je dovoljno za sve sadašnje potrebe, ističe Ministarstvo.

Naime, partnerica preminulog novinara Vladimira Matijanića objavila je na Facebooku kako su im u KBC-u Split rekli da vlada nestašica lijeka za oboljele od te bolesti, pa ga ne mogu dati ni imunološkim, ni onkološkim pacijentima. "Lijekova koji su namijenjeni za potrebe naših pacijenata koji se u bolnicama liječe od koronavirusa, poput Vekluryja, odnosno Remdesivira te Ronapreve, ima dovoljno za sve trenutačne potrebe i svakoj su zdravstvenoj ustanovi dostupni u svakom trenutku", ističe ministar zdravstva Vili Beroš. Za stanje zaliha u svakoj bolnici odgovoran je ravnatelj, ili za to posebno zadužena osoba, a za procjenu potrebne vrste lijeka nadležan je specijalist koji donosi odluku na temelju zdravstvenog stanja i dijagnoze pacijenata. Postojeće zalihe ocijenjene su dostatnim za sve trenutačne potrebe za odgovarajuće liječenje pacijenata zaraženih koronavirusom u bolnicama. "Nema nijednog opravdanog razloga da bi bilo koja bolnica bila uskraćena za određeni lijek, ako to potrebe liječenja zahtijevaju", ističe Beroš, dodajući da sve bolnice imaju mogućnost žurnih zahtjeva za dodatnim količinama. A svi su upoznati s tom praksom.

No, Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) priopćenjem tvrdi da nije istina kako lijeka protiv koronavirusa ima dovoljno u svim bolnicama. Kažu kako su bolnice koje su bile pri kraju sa zalihama, kada su sredinom srpnja od Službe za lijekove Ministarstva zatražile da im se on dostavi, dobile odgovor da Remdesivira više nema i da će Ministarstvo krenuti u nabavu i obavijestiti ih kad dođe. "Te bolnice su zalihe potrošile, a do danas, tj. nekoliko tjedana kasnije, Remdesivir im nije stigao, i one ga nemaju", ističu. Kažu da se taj lijek naručuje isključivo preko Ministarstva, a Ronapreve, koji Beroš spominje, nema učinka u liječenju bolesti izazvane omicron sojem. Dodaju da se za liječenje jednog COVID-19 pacijenta daje šest bočica Remdesivira, a u RH, po Berošu, ima 483 bočice, što je dostatno za liječenje 80 pacijenata. No, u bolnicama je 613 takvih pacijenata, pa su zalihe - nedostatne, ističu.

"U nekim bolnicama Remdesivira je bilo i imaju ga još uvijek, ali i njihove zalihe su pri kraju. Ministarstvo se tek nakon tragične Matijanićeve smrti dosjetilo zatražiti inventuru lijeka kako bi saznalo koje ga bolnice imaju, a koje nemaju", dodaju. Kažu i da je, kako je Ministarstvo zaduženo za distribuciju lijeka, isključivo na njima bila odgovornost da istraže stanje zaliha i redistribuiraju ga tamo gdje taj lijek nedostaje. I. Bošnjak/H
Možda ste propustili...

NEOVISNI KANDIDAT NA LISTI HRVATSKOG BILA U 11. IZBORNOJ JEDINICI

Tolj: Obnoviti Herceg-Bosnu

NAKNADE ZA PROVEDBU PARLAMENTARNIH IZBORA

Povjerenstvima 3,1 milijun eura

MINISTAR ZDRAVSTVA VILI BEROŠ

U svibnju kreću preventivni pregledi