Crna kronika
OBŽ - 12 POŽARA U JEDNOM DANU

Izgorjela kuća u Osijeku, srećom, nema stradalih
Objavljeno 9. kolovoza, 2022.
Čišćenjem pristupa mjestu požara kod Sarvaša otkriveno je divlje odlagalište puno smeća

Obiteljska kuća u Fruškogorskoj ulici u osječkoj Retfali potpuno je izgorjela u utorak nešto nakon 18 sati. Do dolaska vatrogasaca vatrena stihija već se proširila i na krov kuće. Kako doznajemo, u trenutku izbijanja požara u kući su bile dvije osobe, no, srećom, uspjele su na vrijeme izići na ulicu i spasiti se.



Na mjesto događaja vrlo su brzo stigla dva vatrogasna vozila JVP-a Osijek s većim brojem vatrogasaca. Gasili su vatru vodom i pjenom, a gašenje je olakšavala činjenica što se pred kućom u kojoj je izbio požar nalazi hidrant. Vatrogasci su se penjali i na kuću u izgradnji pokraj prizemnice u plamenu da bi što prije gasili vatru i s gornje strane. Tek nakon što se požar potpuno ugasi, policija će moći obaviti očevid, u suradnji s inspektorom zaštite od požara, te utvrditi uzrok požara. Za sada je jedino jasno da je riječ o velikoj materijalnoj šteti, jer je kuća, bar s ulične strane, potpuno opožarena, kao i krov.

Samo u ponedjeljak gorjelo je 12 požara na otvorenim prostorima u Osječko-baranjskoj županiji, a onaj u Sarvašu gašen je satima. Dojavu o požaru napuštenog voćnjaka u blizini pravoslavnog groblja pripadnici DVD-a Sarvaš dobili su u 13.53, a vatrenu stihiju gasili su zajedno s osječkim profesionalnim vatrogascima.

- Na intervenciju se odazvalo osam vatrogasaca iz našeg društva te smo u suradnji s kolegama iz JVP-a Grada Osijeka brzo stavili požar pod kontrolu. U dogovoru i prema zapovijedi obilazili smo opožareno područje u smjenama i idućih nekoliko sati. Zbog nepristupačnosti mjesta požara, zbog zapuštenosti i zaraslosti samog voćnjaka, u pomoć nam je izišla tvrtka Osijek-Koteks d.d., koja je ustupila svoj radni stroj, bager, te djelatnika, koji je očistio pristup mjestu požara i zatrpao prostor zemljom kako bi se spriječila mogućnost ponovnog zapaljenja. Ovom je intervencijom otkrivena rupa koja je služila kao divlji deponij, odlagalište raznog smeća. Pozivamo sve da budu odgovorni prema sebi, drugima i okolišu. Trenutak neopreznosti dovodi u kratkom vremenu do katastrofe - poručili su iz DVD-a Sarvaš.

Osječki vatrogasci imali su u ponedjeljak, uz ovu, još nekoliko intervencija. Između ostaloga, treći put u tjedan dana gasili su požar na odlagalištu otpada Lončarica. Zbog brojnih požara Goran Ivković, zamjenik zapovjednika JVP-a Osijek, moli građane za odgovorno ponašanje, a sličan je apel upućen i iz osječke policije.

Sandra Lacić
zbog požara
dio grada ostao je

bez struje

Gorjele rolo bale, nisko raslinje, smeće...
Bizovački vatrogasci gasili su zapaljene rolo bale slame na ulazu u svoje mjesto, a đakovački požar otvorenog prostora kod tamošnjeg bajera. Prema podatcima Županijskog centra 112 Osijek, vatrogasci iz Kneževih Vinograda gasili su požar suhe trave u Jasenovcu, vatrogasci iz Petrijevaca zapaljeno smeće i nisko raslinje, a valpovački vatrogasci požar suhe trave kod naselja Šag. Istovjetnu su intervenciju vatrogasci iz Branjina Vrha i Belog Manastira imali kod naselja Branjin Vrh, a gasio se i požar otvorenog prostora uz Dunav kod Aljmaša. Vatrogasci iz Satnice Đakovačke dopremali su vodu u svoje mjesto i Preslatince, a čepinski vatrogasci - skidali mačku s drveta.

Možda ste propustili...

TOMISLAV SVETINA O AFERI “DINAMO 2”

Financijske odluke donosio je Mamić

TEŠKA PROMETNA NESREĆA KOD JOSIPOVCA

Poginuo vozač u sudaru više vozila

Najčitanije iz rubrike