Osijek
ZA VIKEND STIŽE NOVO OSVJEŽENJE

Kroničari, oprez! Ovakve promjene osjete i zdravi
Objavljeno 10. kolovoza, 2022.
Svi koji su kovali planove za izlete, morat će ih odgoditi i pripremiti kišobrane

Mnogi su odahnuli kada se u noći između ponedjeljka i utorka na Osijek napokon spustila kiša, no osvježenje koje su s nestrpljenjem čekali i najtvrdokorniji ljubitelji ljeta, bilo je kratkog vijeka. Već u prijepodnevnim satima utorka zavladala je za grad na Dravi karakteristična sparina, dok su u našu redakciju pristizale informacije o posljedicama kišne večeri.
Jedna je bila vidljiva u Zvonimirovoj ulici, kod zgrade (u obnovi) Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, gdje je naša čitateljica fotografirala stablo koje se srušilo na cestu. Zanimljivo, i za nedavnog nevremena na toj se lokaciji srušilo jedno stablo koje je tada palo na automobil. Na tragu te informacije okrenuli smo broj Javne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka, koja ovih dana ima pune ruke posla zbog brojnih požara, gdje su nam rekli kako ovaj put nisu imali intervencije izazvane kišom, dok su se za spomenuto stablo u Zvonimirovoj ulici pobrinuli radnici Unikoma, koji su ga vrlo brzo uklonili.

Kod ovakvih promjena vremena nisu rijetke intervencije Službe hitne medicinske pomoći. Dok ne dobijemo podatke koliko je Služba hitne medicinske pomoći pri županijskom Zavodu za hitnu medicinu imala intervencija u vezi s vremenskim (ne)prilikama, vrijedi ponoviti kako se promjena vremena naročito odražava na kronične bolesnike, posebice hipertoničare, osobe sa srčanim problemima, odnosno osobe koje imaju neurološke poremećaje. No, osjete ih i posve zdravi ljudi, koji su u utorak ujutro zasigurno mnogo teže ustali iz svojih kreveta i krenuli na radna mjesta. Srećom, takvo nas raspoloženje neće pratiti sljedećih nekoliko dana, no već za vikend doći će do nove promjene vremena. Svi oni koji su kovali planove za izlete, kupanje i druge uobičajene ljetne aktivnost, morat će ih, nažalost, odgoditi i pripremiti kišobrane.

Vremenska prognoza Državnog hidrometeorološkog zavoda kaže kako se vremenske prilike, poput onih u utorak, neće održati u sljedećim danima. Naime, Osijek će prema prognostičkim kartama biti bez oborina, uz samo mjestimice oblačno vrijeme, dok će sve do vikenda prevladavati uglavnom sunčano, u srijedu i četvrtak uz temperaturu od 19 do 27 Celzijevih stupnjeva, a novo pogoršanje vremena očekuje se u ranim poslijepodnevnim satima subote, kada bi trebalo doći do pljuskova praćenih grmljavinom, uz maksimalnu temperaturu od 29 Celzijevih stupnjeva. Isto nas vremenske (ne)prilike očekuju i u nedjelju, kada će maksimalna temperatura zraka biti još niža (25 Celzijevih stupnjeva).

Iako je nezahvalno prognozirati toliko unaprijed, početkom idućeg tjedna možemo očekivati razvedravanje i povratak temperaturama sličnim onima kakve nas prate zadnjih dana. Inače, tijekom noći temperature će u idućim danima biti vrlo ugodne za spavanje, za razliku od onih tijekom toplinskog vala, sada nas očekuju temperature od 19 do ugodnih 21 Celzijev stupanj.

 

Ivan Alilović

Srpanj iznimno vruć
Prošli je mjesec bio jedan od najtoplijih mjeseca srpanja dosad zabilježenih u svijetu, objavila je u utorak Svjetska meteorološka organizacija (WMO), specijalizirana UN-ova agencija a sa sjedištem u Ženevi. “Intenzivan i dugotrajan toplinski val pogodio brojne dijelove Europe”, naveli su. Globalno je temperatura zabilježena u proteklom mjesecu za 0,4 Celzijeva stupnja premašila onu zabilježenu u referentnom razdoblju od 1991. do 2020. godine. Sve to unatoč prisutnosti prirodnog fenomena La Niñe, koji je, prema WMO-u, “trebao imati učinak hlađenja”. Prošli je mjesec WMO pozvao svjetske čelnike “da se probude” i shvate da Europa prolazi kroz niz neuobičajenih toplinskih valova koji će, zbog klimatskih promjena postajati sve češći i javljat će se kontinuirano bar do godine 2060. H

Možda ste propustili...

FAKULTET PRIMIJENJENE MATEMATIKE

Diploma koja jamči brz nalazak posla

2. KONGRES HRVATSKOG DRUŠTVA ZA BUBREG OKUPIO 250 NEFROLOGA

Kroničnu bubrežnu bolest ima 12 % populacije u RH, a mnogi ne znaju da su bolesni

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana