Osijek
GRAD OSIJEK I POSLODAVCI: NAJBOLJE ZA NAJBOLJE

Stipendije za deficitarna zanimanja
Objavljeno 9. kolovoza, 2022.
Grad Osijek je na inicijativu Osijek Software Citya pokrenuo i treću vrstu stipendiranja, i to kroz Opći program poticanja razvoja poduzetništva na području Osijeka.

Riječ je o gradsko-poduzetničkim stipendijama u funkciji poticanja gospodarstva, a cilj te mjere je unaprjeđivanje znanja i vještina studenata radi stvaranja preduvjeta za razvoj poslovanja poduzetnika te za osiguravanje novih radnih mjesta. Slogan stipendije je "Najbolje za najbolje".

To je prva stipendija takvoga tipa, u kojoj zajedno sudjeluju poduzetnici i Grad, te uz koju studenti od prve godine studija znaju da ih čeka posao nakon završenog studija, a tijekom studiranja primaju jednu od najvećih stipendija u Hrvatskoj. Poduzetnici samostalno odabiru studente, a Grad sudjeluje s dvije trećine ukupnog iznosa stipendije.

Potpore su namijenjene redovitim studentima koji su upisali prvu godinu studija deficitarnih zanimanja, a to se konkretno odnosi na Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija, Medicinski fakultet, Odjel za fiziku i Odjel za matematiku. Novina ove stipendije je što ju zajednički financiraju Grad i poslodavci, a studenti mogu ostvariti stipendirani iznos do 27 tisuća eura za pet godina ili do 32.400 eura za šest godina redovitog studiranja.

Uvjeti za dodjelu potpora su da je podnositelj redoviti student prve godine u akademskoj godini 2022./2023. na programu deficitarnih zanimanja. Podnositelj treba imati pismo namjere poslovnog subjekta koje potvrđuje namjeru stipendiranja studenta. Poslovni subjekt mora imati sjedište na području Osijeka, minimalno deset zaposlenih na puno radno vrijeme, postojati minimalno dvije godine prije podnošenja prijave na javni poziv i mora imati ostvaren prihod od minimalno milijun kuna u prethodnoj godini.

Visina stipendije koju financira Grad iznosi 300, a poslovnog subjekta 150 eura mjesečno (ukupni minimalno 450 eura). Ako student uspješno završi i upiše sljedeću redovitu akademsku godinu, postoji mogućnost da se stipendija produži za cijelo vrijeme redovitog studija.

Javni poziv je dostupan na mrežnoj stranici Grada Osijeka (www.najzanaj.osijek.hr) i bit će otvoren do iskorištenja sredstava, odnosno najkasnije do 30. lipnja 2023. D.Kuštro
Najčitanije iz rubrike