Novosti
SMOTRA IZVIĐAČA HRVATSKE

Uredili okoliš, bojili klupe, vježbali u šumi
Objavljeno 10. kolovoza, 2022.
Provedene su radionice, od radioamaterstva i astronomije, pa do vježbi spašavanja iz potresa
Najveće ovogodišnje višednevno okupljanje djece i mladih u Hrvatskoj, 11. Smotra izviđača Hrvatske, okupila je ove godine u Lovincu u Lici više od 2000 izviđača iz Hrvatske i svijeta. Izviđači iz 50 izviđačkih udruga iz Hrvatske, ali i iz Izraela, Francuske, Bugarske i Ukrajine, sudjelovali su u stotinama radionica u prirodi, na predavanjima i vježbama spašavanja. Djeca i mladi gradili su drvene promatračnice, ljuljačke i splavi, biciklirali, planinarili, promatrali nebo teleskopima, učili raditi zaklone u šumi. Natjecali su se i u brzinskom postavljanju šatora, Morseovoj abecedi, paljenju vatre, ali i sportskim aktivnostima, poput izviđačima popularnom Scoutballu. U dvotjednoj izviđačkoj avanturi djeca i mladi također su učili osnove veslanja i spašavanja u vodi, prvu pomoć, osnove arheologije. Pomagali su i lokalnoj zajednici uređivanjem okoliša, bojenjem klupa i ograda, čišćenjem smeća, i sl. U sklopu Smotre organiziran je i prvi hrvatski Festival vještina za život koji je bio namijenjen izviđačima, ali i zainteresiranim građanima i roditeljima.

Tijekom četverodnevnog festivala provedene su radionice, od radioamaterstva i astronomije, pa do vježbi spašavanja iz potresa i požara, u suradnji s Hrvatskom zajednicom tehničke kulture, Ravnateljstvom civilne zaštite, Hrvatskom gorskom službom spašavanja, Hrvatskim Crvenim križem i Ličko-senjskom županijom. Dio festivala bio je posvećen obilježavanju Europske godine mladih, a dio i raspravi o klimatskim promjenama. Savez izviđača Hrvatske u Lovincu planira napraviti Međunarodni skautski centar.

Smotru u Lovincu posjetili su brojni dužnosnici, među kojima i Željka Josić, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, Ognian Zlatev, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Violeta Simeonova Staničić, voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj te Katarina Brajdić iz Agencije za mobilnost i programe EU-a. "Svi smo presretni s učinjenim i time da smo ovim mladim ljudima pružili nezaboravnu avanturu, ali i približili im mnoge vještine za život", izjavio je Boris Vujnović, glavni načelnik SIH-a. Organizaciji Smotre pomoglo je oko 200 volontera iz Hrvatske, Njemačke, Nizozemske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Velike Britanije, kao i oko 50 izvoditelja programa iz partnerskih institucija i organizacija. H
Možda ste propustili...

IVANA KALOGJERA ZAŠTITNICA ŽENA OBOLJELIH OD RAKA

Žene često taje svoju bolest zbog straha od gubitka posla

SURADNJA AZEM-A I OSJEČKE AKADEMIJE

Nužno je jačati otpornost društva na dezinformacije

PRIPREMANJE NAPADA NA DUŽNOSNIKE

Optuženik je prikupio zavidan arsenal oružja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana