Regija
PROBLEM GLOMAZNOG OTPADA OSTAVLJENOG PRED TUĐIM VRATIMA

Na ulicu u širem središtu grada Đakova odbačena velika fotelja
Objavljeno 10. kolovoza, 2022.
ĐAKOVO



Očito odradivši svoje, glomazna fotelja bež boje odbačena je - na ulicu, i to u širem centru grada, kod Autobusnog kolodvora Đakovo. Prvo je bila na nogostupu od Kolodvora prema bivšoj robnoj kući Roma, potom kod bivšeg Jugodrva, Gradske tržnice i dalje, a sada je “locirana” na dječjem igralištu kod niza stambenih višekatnica u Splitskoj ulici. Nije ovo prvi slučaj da vlasnik odbaci (veliki) komad namještaja doslovce na ulicu, a tragom takve neodgovorne prakse za komentar i upute kako postupati u slučaju da na ulici umjesto susjeda sretnete odbačeni kauč, fotelju…, zamolili smo gradski komunalac Univerzal.



- Kao komunalac kojemu je gospodarenje otpadom osnovna djelatnost, i sami smo primijetili problem odbačenog glomaznog otpada. Neodgovorni sugrađani najčešće odbacuju madrace, naslonjače i kauče na neprimjerena mjesta u uskom središtu grada, uglavnom uz spremnike za otpad zgrada kolektivnoga stanovanja, što je isto kao da su taj komad namještaja prebacili u dvorište susjedu ili ga ostavili pred njegovom kućom. Takvo ponašanje s otpadom nije ni društveno ni okolišno prihvatljivo i odraz je građanske nekulture! - kaže Danijel Geošić iz Univerzalovih Odnosa s javnošću.

U Univerzalu ističu kako se svaki njihov korisnik za sve viškove kućnog otpada može koristiti reciklažnim dvorištima Đakovo i Vitika, kamo bez naknade i ograničenja u količini može dopremiti kuhinjsku, vrtnu i kupaoničku opremu, podne obloge i ostali krupni otpad poput roleta, prozorskih okvira, radijatora, dječjih kolica, stalaka za sušenje rublja. Osim toga, u skladu sa Zakonom o gospodarenju otpadom i Odlukom o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području grada Đakova, taj je komunalac omogućio besplatno preuzimanje glomaznog otpada na kućnoj adresi korisnika jednom godišnje, prema Planu odvoza po mjesnim odborima i uz prethodnu prijavu Univerzalu na online obrascu ili telefonom.

Đakovački je komunalac od uvođenja sustava razvrstavanja kućnog otpada do danas zbrinuo 65 tona glomaznog otpada kućanstava, koji bi inače vjerojatno završio u kanalima uz poljske putove.

- Prema nalogu Grada, takva, divlja odlagališta redovito saniramo, no kakva je svijest naših ljudi o očuvanju okoliša ako se ti kanali vrlo brzo ponovno napune i tako u krug?! Lokacije s uočenim odbačenim krupnim otpadom prijavljujemo nadležnome gradskom odjelu, čiji komunalni redar pokušava pronaći, identificirati i kazniti počinitelja. Svako odbacivanje bilo kakvog otpada, pa i onog glomaznog, naime, zakonski podliježe strogim novčanim kaznama za privatnu ili pravnu osobu - kaže Geošić i dodaje kako te sankcije prekršiteljima izriče Grad, a komunalni redar Univerzalu tada šalje nalog za uklanjanje glomaznog otpada s javne površine.

U trenutku slanja ovog izvješća glomazna fotelja uklonjena je s prostora dječjeg igrališta u Splitskoj ulici.

Suzana Župan
Danijel Geošić

Odnosi s javnošću Univerzala

Neodgovorni sugrađani najčešće odbacuju madrace, naslonjače, kauče na neprimjerena mjesta u uskom središtu grada, uglavnom uz spremnike za otpad zgrada za kolektivno stanovanje.

Novi letak
U pripremi je novi letak kojim će Univerzal još jednom podsjetiti sugrađane kako pravilno razdvajati otpad na kućnom pragu, potaknuti ih na češće korištenje reciklažnih dvorišta, ali i educirati o glomaznom otpadu. Univerzal je, naime, i nedavno, nakon prvih iskustava u prikupljanju biootpada, na adrese korisnika usluga podijeio letak s uputama što se ubraja u tu vrstu otpada, kako biootpad pravilno odlagati itd.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike