Regija
PRONOSITELJI SLAVONSKE FOLKLORNE BAŠTINE

Mikleuški folkloraši u BiH
Objavljeno 10. kolovoza, 2022.
Pobrali su pohvale na Prvom međunarodnom festivalu folklora Sarajevo
MIKLEUŠ



Kulturno-umjetničko društvo Mikleuš svojim je nastupom obogatilo Prvi međunarodni festival folklora Sarajevo, koji je organizirao sarajevski KUD Lola u suradnji s partnerima uz pokroviteljstvo Turističke zajednice Kantona Sarajevo.



Na tom festivalu, koji je okupio više od 200 folkloraša iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Poljske i Srbije, Mikleušani su bili jedini predstavnici Hrvatske. Za njih je posjet Sarajevu i nastup na sarajevskom festivalu bio novo i lijepo iskustvo, a trodnevni boravak u BiH iskoristili su i za nastup u Konjicu. U tome je mjestu održan XXII. međunarodni festival folklornog stvaralaštva "Konjička sehara", jedna od najposjećenijih manifestacija u gradu, koja s ostalim sadržajima obogaćuje manifestaciju Dani dijaspore "Konjic u srcu BiH" u okviru Konjičkoga kulturnog ljeta.

Prije druge festivalske večeri u Sarajevu svi sudionici okupili su se u narodnim nošnjama ispred zgrade Općine Novo Sarajevo. Bila je to još jedna prilika za upoznavanje i kratko druženje, nakon čega se šarena povorka Vilsonovim šetalištem uputila prema Skenderiji, gdje je na platou Kulturno-sportskog centra održana druga koncertna večer.

Nastupi KUD-a Mikleuš dobili su mnogo pohvala. Predsjednik društva Miroslav Lazar, voditeljica Jadranka Grabar, koreograf Đuro Beg i načelnik Općine Mikleuš Robert Grabar, koji je također bio sa svojim folklorašima, ponosni su na svoje čuvare slavonske folklorne baštine i njihovo uspješno predstavljanje u susjednoj državi, a načelnik Grabar osobito je zadovoljan što je KUD Mikleuš, osim svoga mjesta, u BiH na najbolji način predstavljao i Virovitičko-podravsku županiju te Republiku Hrvatsku.

KUD Mikleuš, čije su osnivanje 2016. inicirali Marko Kragujević i tadašnji načelnik Općine Milan Dundović, nastavak je djelovanja KUD-a Polet, koji je bio aktivan do 1984. U KUD-u danas djeluju plesna, pjevačka, glazbena i dječja skupina. U samo šest godina postojanja društvo je obnovilo narodnu nošnju, pripremilo niz koreografija, uspješno nastupilo na nekoliko smotri folklora, a već je osvojilo i nekoliko nagrada. Godine 2019. u Raštanima Donjim, na području općine Sveti Filip i Jakov, održan je 14. festival folklora i starih običaja "Pisme moje u škatuli stoje". Među deset KUD-ova i ansambala iz cijele Hrvatske, KUD Mikleuš je na temelju prosudbenog povjerenstva osvojio Grand prix nagradu za najbolju prezentaciju izvornog folklora. Predsjednik stručnog povjerenstva, profesor i etnomuzikolog Jordanko Miloš, pozvao je tada mikleuške folkloraše na 18. smotru otočnog folklora dogodine u Dobropoljani, na otoku Pašmanu, jedinu takvu u Europi. No koronakriza je spriječila održavanje toga festivala i nagradni trodnevni boravak slavonskih folkloraša na Pašmanu nije iskorišten.

Mikleušani se nadaju, kao i drugi KUD-ovi, da je vrijeme pandemije iza nas i da će svojim nastupima i u predstojećem vremenu uspješno pronositi slavonsku folklornu baštinu.

Petar Žarković
Najčitanije iz rubrike