Osijek
NESREĆA KOD ŠKOLE NA SJENJAKU

Biciklom je naletio na dijete, umjesto da pomogne - pobjegao
Objavljeno 10. kolovoza, 2022.
Bilo je jučer mnogo ljutitih komentara građana, no većina biciklista ipak vodi računa o ostalim sudionicima u prometu

Biciklist starije životne dobi u ponedjeljak je naletio na dijete na Šetalištu Joze Petovića, kod kućnog broja 7, odnosno ispred Osnovne škole "Mladost", na Sjenjaku. Policija je zamolila građane za pomoć oko pronalaska biciklista.



- U cilju rasvjetljavanja događaja traži se vozač bicikla i svjedoci ove prometne nesreće da se osobno jave u postaju prometne policije Osijek, ili na broj telefona 031/237-112 - poručili su iz Policijske uprave osječko-baranjske. Kako doznajemo, dijete je lakše ozlijeđeno.

Stanovnici Sjenjaka, ali i mnogi drugi građani, ljuti su zbog nemara pojedinih biciklista i vožnje po "svim mogućim površinama", od nogostupa pa nadalje. Iako se ova nesreća dogodila na biciklističkoj stazi i okolnosti koje su dovele do nje nisu poznate, prašinu je digla informacija da se vozač nije zaustavio i ponudio pomoć. Nitko se, pak, nije iznenadio što se nesreća zbila.

- Bilo je samo pitanje vremena. Biciklisti voze kako hoće i gdje hoće. Jurcaju nogostupima i voze "slalom" između pješaka. Za ovu nesreću se čulo jer policija traži odbjeglog biciklista, ali tko zna koliko se takvih slučajeva i ne prijavi. Isti problem je i s vozačima električnih romobila koji se voze posvuda. Ni ne čuješ ih i samo prozuji pokraj tebe. Ako slučajno skreneš korak na jednu ili drugu stranu gotov si. Problem je i u tome što neki biciklisti ne siđu s bicikla kada dođu do ceste nego samo projure i izlete pred automobil, a ako ga slučajno udariš, opet si kriv - rekao nam je Osječanin, dodajući kako su posebno opasni biciklisti koji imaju slušalice u ušima i uopće ne doživljavaju svijet oko sebe.

Na bicikliste i vozače električnih romobila žale se Osječani i u središtu grada. Naime, u velikoj koncentraciji pješaka uvijek je na desetke navedenih vozila koja jedva izbjegavaju ljude. Osobe starije životne dobi pokušavaju ih izbjeći hodajući uz rub zgrada, a roditelji spašavaju djecu kako znaju.

Treba ipak reći kako većina biciklista uistinu vodi računa o drugim sudionicima u prometu, kao i da se, kada je riječ o kilometraži biciklističkih staza kojima je grad premrežen, Osječani s pravom mogu smatrati sretnima. Što je više staza, veća je i sigurnost u prometu. Nedavno je stigla i zakonska regulativa za vozače električnih romobila, istekao je i rok u kojemu je policija samo upozoravala te se možemo nadati kako će se i u tom segmentu gradskog prometa uskoro uvesti više reda.

Za kraj, slučaj sa Sjenjaka, naravno, nije jedini na osječkom području u kojima biciklisti bježe nakon nesreća. Posebno se sjećamo nesreće iz kolovoza 2014. godine, kada je u Ulici Hrvatske Republike biciklist doslovce pregazio i polomio petogodišnje dijete te pobjegao. Djetetu je pružena pomoć u Kliničkom bolničkom centru Osijek gdje je utvrđeno da je teško ozlijeđeno - djetetu su bile slomljene noga i ruka. Krivac nikad nije pronađen. Kao ni, koliko je javnosti poznato, žena koja je godinu kasnije biciklom udarila četverogodišnju djevojčicu u Cvjetkovoj ulici. Ona je ručkom "kormana" udarila djevojčicu u glavu, dijete je završilo s posjeklinom, a ona je nestala u nepoznatom smjeru.

No, nisu žrtve samo djeca. Policija je tragala i za biciklistom koji je 4. prosinca 2020. godine, u 13.38 sati, na biciklističko-pješačkoj stazi sa zapadne strane kolnika Vinkovačke ulice, ispred kućnog broja 44, naletio na pješaka starije životne dobi i ozlijedio ga. Ovog biciklista snimile su i videokamere, mnogi se još sjećaju snimke starca na zemlji i beskrupuloznog muškarca koji odlazi bez da se osvrnuo.

Sandra Lacić
Policija i prevencija: “Biciklirajmo, biciklističkom”
Osječka policija već godinama provodi preventivni projekt “Biciklirajmo, biciklističkom”, a krajem srpnja još jednom su je prezentirali Osječanima. Vozačima bicikala koji su propisno upravljali biciklima policajci su poklanjali reflektirajuće prsluke. I tom prilikom upozoravali su i educirali bicikliste radi smanjenja broja stradalih.

Odrasla populacija biciklista dodatno je informirana o propisnoj vožnji, odnosno posebnoj pozornosti na prometne znakove, a posebno one koji se odnose na vozače bicikala, jer time pridonose poboljšanju vlastite, ali i sigurnosti drugih sudionika u prometu.

Mladi biciklisti dodatno su informirani o sigurnoj vožnji i mjerama prevencije poput nošenja zaštitne opreme, kacige i reflektirajućeg prsluka, da se tijekom kretanja po pješačkoj stazi bicikl gura, da nije dopušteno upravljati biciklom i za vrijeme vožnje koristiti mobitel te da su dolaskom do pješačkog prijelaza dužni sići s bicikla i pregurati ga, a ne voziti.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana