Mozaik
UMRLA OLIVIA NEWTON-JOHN

Pjevačica i glumica,
autorica i filantropkinja
Objavljeno 9. kolovoza, 2022.
Pjevačica Olivia Newton-John, koja je svjetsku slavu stekla ulogom srednjoškolke Sandy u hit-filmu "Briljantin", umrla je nakon 30-godišnje borbe s rakom. Imala je 73 godine. Newton-John "jutros je mirno preminula na svom ranču u južnoj Kaliforniji, okružena obitelji i prijateljima", stoji u izjavi njezina supruga Johna Easterlinga, objavljenoj u ponedjeljak na njezinim službenim profilima na društvenim mrežama. Ova glumica i pjevačica, čija je karijera trajala više od pet desetljeća, posvetila je velik dio svog vremena i slave dobrotvornim organizacijama, nakon što joj je prvi put dijagnosticiran rak dojke 1992. godine.

Zvijezda rođena u Velikoj Britaniji i odrasla u Australiji, posvetila je brojne albume i koncerte prikupljanju sredstava za istraživanje i rano otkrivanje bolesti, uključujući izgradnju zdravstvenog centra nazvanog po njoj u Melbourneu.

- Ne volim reći "boriti se". Volim reći "pobijediti", jer "boriti" izaziva ljutnju i upalu koju ne želite - rekla je Newton-John za australski Channel Seven TV, u rujnu 2018., nakon što je otkrila da joj je po treći put dijagnosticiran rak.

Newton-John je najpoznatija po glumi u mjuziklu "Briljantin" iz 1978., uz Johna Travoltu, kao djevojka iz susjedstva Sandy koja svoju suknju do gležnja i urednu kosu mijenja za uske crne hlače i minival. Srednjoškolka koja je postala zločesta djevojka odjeknula je među publikom diljem svijeta i nastavlja osvajati srca desetljećima nakon što je film objavljen.

- Snimanje je bilo zabavno, ali s filmovima nikad ne znate hoće li se publici svidjeti ili neće, čak i ako se vama sviđa. Nevjerojatno je da još uvijek traje, ali nije čak ni samo to, ne pokazuje znakove zaustavljanja. Kažete ‘Sandy i Danny‘ i ljudi odmah znaju o čemu pričate - rekla je u intervjuu za Forbes 2018.

"Briljantin" je ostao mjuzikl s najvećom zaradom tri desetljeća, a Newton-John i Travolta održavali su blizak odnos dugo nakon snimanja filma.

- Ona mi je bila najdraža u "Briljantinu". Nije postojao nitko drugi u svemiru tko bi mogao glumiti Sandy - rekao je Travolta u intervjuu u povodu obilježavanja 40. obljetnice filma 2018. Newton-John je navršila 29 godina tijekom snimanja "Briljantina". Ona je kasnije otkrila da ju je Travolta morao uvjeriti da preuzme ulogu nakon što je sumnjala u sebe da to može, smatrajući da je prestara da glumi tinejdžericu.

- Da ste bili mladić u 1970-ima..., ako se sjećate one naslovnice albuma s Olivijom s tom plavom košuljom, s tim velikim plavim očima koje vas gledaju. San svakog dječaka, svakog muškarca bio je da mu ona bude djevojka - prisjetio se Travolta.

Lakirane kose i u kožnoj jakni, Olivia Newton-John postala je svjetski poznata ulogom u kultnoj glazbenoj komediji u kojoj je s Johnom Travoltom izvela hit "You‘re the One That I Want". U svojoj je karijeri snimila četrdesetak country, pop i rock-albuma - među kojima "Physical", koji je postigao golem uspjeh 1981. Održala je i stotine koncerata diljem svijeta.

U desetljećima koja su uslijedila pjevačica i glumica postala je autorica i filantropkinja, a u prvom planu joj je bila strast prema istraživanju raka. Zalagala se za prirodne terapije, uključujući medicinski kanabis u liječenju raka. Nastupala je i u kasnim 60-ima, sve do svoje posljednje dijagnoze, uključujući dvogodišnji boravak u Las Vegasu, turneju 2015. s australskom glazbenom legendom Johnom Farnhamom te čak i snimanje pjesme "Club Dance" u 67. godini sa svojom kćeri Chloe Lattanzi.

- Napravila sam sve, i šlag na torti. Tako da sam zahvalna na svemu što se sada događa - rekla je ona o svojoj karijeri. H

Tanja Kvorka
Najčitanije iz rubrike