Novosti
PADAJU CIJENE GORIVA - GRAĐANI ĆE BITI ZADOVOLJNIJI

Benzin na 11,30 kuna, dizel 12,14
Objavljeno 8. kolovoza, 2022.
Vlada je na telefonskoj sjednici donijela novu uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, tako da od utorka cijena osnovnog benzina iznosi 11,30 kuna za litru, što je smanjenje za 70 lipa, dok će za 66 lipa pojeftiniti dizel, kojemu je nova cijena 12,14 kuna te plavi dizel koji će koštati 8,50 kuna.

To važi sljedećih sedam dana, a najviša cijena utvrđuje se prema formuli jednako za sva maloprodajna mjesta u RH, s ograničenom maržom od 0,65 kuna po litri za benzin i dizel, a za plavi dizel 0,40 kuna. “Da nema mjera Vlade benzin bi bio 13,19 kuna po litri, dizel 14,49 kuna, a plavi dizel 9,40 kuna. U sadašnjim uvjetima visokih cijena postoje dodatne rezerve koje se privremeno mogu iskoristiti da se ublaži negativan utjecaj na potrošače i gospodarstvo”, ističu. Propisane najviše cijene primjenjuju se samo za naftne derivate bez dodanih aditiva (eurosuper 95, eurodizel, plavi dizel), a za benzine s više oktana i sva “premium” goriva cijene se formiraju slobodno.

I na svjetskim tržištima prošli su tjedan cijene nafte oštro pale, na razine od veljače 2022., pod pritiskom zabrinutosti da bi recesija u globalnom gospodarstvu dovela do pada potražnje za energentima. Cijena barela na londonskom tržištu oslabila je 8,7 %, na 94,92 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 9,7 %, na 89,01 dolar. Kako će se kretati opskrbljenost tržišta s približavanjem zime tek ćemo vidjeti, s obzirom na to da bi sankcije EU-a, kojima se zabranjuju pomorski uvoz ruske sirove nafte i naftnih proizvoda trebale važiti od 5. prosinca. H
Možda ste propustili...