Osijek
MJERE ŠTEDNJE

Nova je rasvjeta potrošnju
struje smanjila do 80 %
Objavljeno 9. kolovoza, 2022.
Osijek je kroz ESCO projekt rasvjetna tijela zamijenio novima, baziranima na LED tehnologiji

Cijene električne energije u Europi rapidno su narasle tijekom posljednjih mjeseci na znatno višu razinu nego posljednjih desetljeća. Dvadeset i sedam država članica Europske unije — sve moderne, industrijalizirane ekonomije, neke među najbogatijima na svijetu — uskoro će početi racionirati svoju opskrbu energijom.
Gradska vijeća diljem EU-a odlučuju na koji će način uštedjeti, prigušivanjem ili potpunim gašenjem ulične rasvjete, a neke rauzmišljaju i o gašenju semafora noću. Upravo zbog toga vlasti u austrijskom gradu Salzburgu usred turističke sezone odlučile su ugasiti svjetla na svojim glavnim znamenitostima sat vremena ranije, kako bi uštedjeli struju u trenutku dok se zemlja, kao i cijela Europa, suočava s prjetećom energetskom krizom. Kako smo saznali iz Ureda gradonačelnika Osijeka, grad zbog projekta ESCO već sada štedi električnu energiju.

- Osijek je jedan od rijetkih gradova koji je, kroz ESCO projekt, svoja javna rasvjetna tijela zamijenio novima, baziranima na LED tehnologiji. Trenutačan udio LED rasvjetnih tijela u sustavu javne rasvjete je 98 posto. Na taj je način potrošnja električne energije smanjena i do 80 posto, tako da već štedimo električnu energiju. No, s obzirom na aktualna globalna zbivanja, razmatramo i daljnje mogućnosti ušteda energije, tamo gdje za to postoje tehnički preduvjeti - ističu iz Ureda gradonačenika.

Podsjećaju kako je Grad Osijek, čim je Europska komisija izdala preporuke štednje za javne zgrade, razradio konkretne mjere i poslao upute zaposlenicima u cijelom gradskome sustavu za efikasnije korištenje električne energije.

- Već prvim projekcijama utvrdili smo da spuštanje odnosno podizanje temperature, ovisno o tome je li riječ o grijanju ili hlađenju prostorija, za samo stupanj do dva, može dovesti do uštede energije od pet do 15 posto. Ušteda energije dovodi i do financijske uštede, a korigiramo li temperaturu samo za jedan stupanj na razini cijelog gradskog sustava - doći će do uštede od stotinjak tisuća kuna mjesečno, što nije zanemarivo. Istovremeno nastavljamo pratiti energetsko tržište te ćemo prema potrebi i sukladno novonastalim situacijama biti spremni reagirati u smislu dodatnih mjera štednje - zaključuju iz osječke gradske uprave.

 Nikola Kučar

Slavonski Brod isključuje svjetiljke

U Hrvatskoj je nekoliko gradova već započelo mjere štednje, pa tako primjerice u Slavonskom Brodu, od 25. srpnja, ovisno o tehničkim mogućnostima, rasvjetna tijela isključuju se u svim dijelovima grada na način da se isključuje svaka druga svjetiljka, a tamo gdje ne postoji takva mogućnost, mjere štednje provode se na način da se nakon 23 sata javna rasvjeta gasi potpuno. Grad Vukovar pozvao je Vukovarce, još u ožujku, da daju svoje mišljenje o modelima uštede električne energije u javnoj rasvjeti. Grad Zagreb je odlučio da se u četiri zgrade gradske uprave temperatura hlađenja poveća s 22 na 25 Celzijevih stupnjeva, a uvodi se i noćni režim hlađenja, na čemu očekuju uštedu energije od bar 20 posto.

Najčitanije iz rubrike