Regija
OPĆINA DRENOVCI PRONAŠLA RJEŠENJE

Stariji će besplatan prijevoz imati i dalje
Objavljeno 9. kolovoza, 2022.
Nakon završetka dvogodišnjeg projekta financiranog europskim sredstvima, Općina je odlučila nastaviti s pružanjem usluga
DRENOVCI



Prošlog je mjeseca završena provedba dvogodišnjeg projekta "Razvoj socijalnih usluga za starije osobe u Općini Drenovci", vrijednog 1.351.531,62 kuna, u stopostotnom iznosu financiranog iz Europskog socijalnog fonda. Nositelj projekta bila je Općina Drenovci, a partner Lokalna akcijska grupa "Šumanovci".



Cilj projekta, među ostalim, bio je i pružanje usluga prijevoza i pratnje starijih osoba od navršenih 65 godina, kao i članovima njihovih obitelji, kako bi mogli samostalno i nesmetano obavljati nužne poslove izvan vlastitog doma, kao što su odlazak liječniku, u bolnicu, u banku, poštu trgovinu i slično. Namjera je bila razviti mrežu dostupnih usluga na području Općine Drenovci kako bi starije osobe ostvarile pravo na život u zajednici, iz razloga što u procesu starenja nepovratno gube velik dio sposobnosti te postaju nesposobne za kvalitetan život bez pomoći društva. To se planiralo postići aktivnostima uz ostvarenje unapređenja socijalne uključenosti za 200 starijih osoba, te bolje ravnoteže poslovnog i obiteljskog života za 100 članova obitelji/udomiteljske obitelji starijih osoba. Voditeljica projekta Michelle Babijanski na završnoj je konferenciji istaknula da je tijekom dvije godine njegove provedbe uslugu prijevoza i pratnje koristilo nešto više od 300 osoba ciljane skupine. Također je nabavljeno kombi-vozilo te su održane sve predviđene aktivnosti.

Općinski načelnik Josip Nasurović zahvalio je svim korisnicima i osobama angažiranim u projektu koji su pridonijeli njegovu ostvarenju, a bio je, naglasio je, vrlo koristan. Na tom se području, s vrlo lošom socijalnom i demografskom slikom, tijekom provedbe projekta pokazala velika potreba za pružanjem usluge prijevoza i pratnje starijih osoba. Brojni su mladi, ali i cijele obitelji, u potrazi za boljim životom, proteklih godina otišli trbuhom za kruhom, posebice nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju i otvaranja granica i tržišta rada. A katastrofalne poplave, koje su u svibnju 2014. poharale to prometno izolirano i sustavno zapostavljeno područje, dodatno su potaknule iseljavanje iz Cvelferije. Ondje prevladava staračka populacija, a tamošnja sela, ustvrdio je, sve više nalikuju na staračke domove otvorenog tipa, i ljudima je potrebna takva vrsta pomoći. U Općini su toga itekako svjesni i odlučili su o vlastitome trošku starijim sumještanima nastaviti pružati usluge prijevoza. To im je, napominje Nasurović, bio jedan od prioriteta i odmah se počelo raditi na tome. Iako je preko projekta bilo angažirano troje djelatnika, u Općini su procijenili da će moći snositi trošak za dvoje, za vozača i pomoćnika, i vjeruju da će oni uspjeti pokriti sve potrebe i kvalitetno pružati usluge korisnicima.

Namjera je, zaključuje, unaprijediti kvalitetu života starijim sumještanima, zadovoljiti njihove osnovne životne i socijalne potrebe i uključiti ih u društvo.

Marija Lešić Omerović
INKUBATOR PROŠIRUJE DJELATNOST
”Provedba projekta pokazala se jako korisnim za lokalnu zajednicu i smišljali smo način kako našim starijim sumještanima, kojima je to puno značilo, i dalje biti na usluzi. Odlučili smo proširiti djelatnost Poljoprivrednog poduzetničkog inkubatora Drenovci, koji je registriran kao trgovačko društvo, a u općinskom je vlasništvu, kao i vozilo za prijevoz putnika. Proveden je i natječaj za dvoje djelatnika. Od trgovačkog suda samo čekamo potrebnu suglasnost i vjerujemo da ćemo do kraja mjeseca krenuti s prijevozom”, pojasnio je Nasurović.

Josip Nasurović načelnik

Starijima ćemo i dalje osiguravati besplatan prijevoz do socijalnih, zdravstvenih i drugih ustanova, jer na području gdje prevladava staračka populacija postoji velika potreba za tom vrstom usluge.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike