Novosti
PRUŽANJE POMOĆI OBOLJELOM ZATAJILO?

Istraga zbog smrti novinara Matijanića
Objavljeno 8. kolovoza, 2022.
Ravnatelj splitskog KBC-a Julije Meštrović izvijestio je da je obavljena obdukcija nad umrlim novinarom Indexa Vladimirom Matijanićem, kako bi se utvrdili uzroci njegove smrti prije dva dana.

Nad okolnostima postupanja djelatnika KBC-a traje unutarnji nadzor i očekuje se dolazak zdravstvene inspekcije Ministarstva da se utvrde sve činjenice. Splitsko Općinsko državno odvjetništvo najavilo je da će provesti izvide zbog sumnje na nesavjesno liječenje. Priča se zakotrljala tek nakon što je novinarka Andrea Topić, životna partnerica preminulog novinara, objavila na Facebooku kronologiju slučaja, tvrdeći da je Matijaniću zdravstveno stanje bilo teško, ali su ga odbili primiti u bolnicu. Opisala je da su potom više puta zvali bolnicu i hitnu pomoć koja ga nije željela hospitalizirati, a kada se stanje dodatno pogoršalo došli su drugi put, ali već je bilo kasno.

I Komora medicinskih sestara zatražit će tu medicinsku dokumentaciju. Na Facebooku je splitski kirurg Hrvoje Tomasović napisao da mu Matijanić nije baš bio sklon, no da je bio "vrhunski novinar opakog pera" te mu treba odati počast "premda je bio na suprotnoj strani". "Da je bio neki drugi novinar koji je dobar sa mnom, sigurno bi me nazvao i ja bih sve napravio da mu pomognem, i to odmah. On očito nije bio dobar ni s ovim svojim jugo doktorima pa nije imao niti koga zvati osim hitne", napisao je, izrazivši sućut.

To je ocijenila sramotnim Hrvatska udruga bolničkih liječnika, ogradivši se od takve komunikacije, jer smatraju da nanosi ljagu pozivu. HUBOL i njegovi članovi traže sustav koji jednako liječi sve pacijente, bili oni poznati ili nepoznati, "moćni" pojedinci ili ne, ističu.

I. Bošnjak/H
PRIJAVA ZBOG NEPRUŽANJA POMOĆI
Dubrovačka odvjetnica Viktorija Knežević kazneno je prijavila zdravstvene djelatnike koji su bili u kontaktu s Matijanićem i Topić od 3. do 5. kolovoza zbog nepružanja medicinske pomoći. Ministar zdravstva Vili Beroš u subotu je rekao da ne može govoriti o tome je li bilo propusta, jer će to utvrditi zdravstvena inspekcija koju je uputio. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potvrdio je da će policija istraživati okolnosti smrti. I Hrvatsko novinarsko društvo zatražilo je detaljnu istragu i utvrđivanje svih okolnosti te smrti.