Osijek
FOOZOS POKRENUO STUDIJ EDUKACIJSKE REHABILITACIJE

Samo u Slavoniji trenutačno
treba oko 700 defektologa
Objavljeno 8. kolovoza, 2022.
Činjenica da je riječ o deficitarnom zanimanju bila je motiv za pokretanje studija

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku od iduće će akademske godine biti bogatije za još jedan studijski program, nakon što je Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti (FOOZOS) pokrenuo studij edukacijske rehabilitacije, rezultat timskog rada i suradnje, kako ističu na ovom fakultetu.



U razgovoru za Glas Slavonije dekan FOOZOS-a, prof. dr. sc. Damir Matanović, pojasnio je kako je ovaj studij istovjetan studiju defektologije, koji se pod tim nazivom provodio na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu, a bavi se osobama s teškoćama u razvoju. Zanimanje je to koje je izuzetno deficitarno na tržištu rada, što je, kako je istaknuo dekan Matanović, bila osnovna vodilja prilikom odlučivanja o pokretanju studija edukacijske rehabilitacije na FOOZOS-u.

Da je pokretanje ovog studija odmah naišlo na plodno tlo, svjedoči podatak da je u srijedu, 26. srpnja, kada je otvoren postupak prijave za navedeni studij, pristiglo dvostruko više kandidatura nego što kvota propisuje (40+5).

- Imamo propisanu kvotu za 40 maturanata i još pet starijih kandidata koji nemaju obvezu polaganja državne mature, i već u srijedu između 9 i 14 sati prijavilo se više od 80 kandidata. Interes je doista velik, do kraja drugog dana prijavilo se 137 kandidata, od kojih je velikoj većini ovaj studij prvi izbor. To nas ne iznenađuje jer tržište vapi za takvim kadrom. Samo u Slavoniji postoji potreba za oko 700 stručnjaka iz ovog područja - ističe dekan Matanović.

Studij će se održavati prema principu 3+2, nakon tri godine preddiplomskog studija upisivat će se dvogodišnji diplomski studij. Prema svemu sudeći, bit će to još jedan studijski program koji Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti svrstava među najtraženije fakultete među maturantima, što potvrđuje činjenica da je popunjen već u ljetnom upisnom roku.

- Prezadovoljni smo, u situaciji kada je sve manje djece u školama, jako dobro stojimo, tako da smo u ljetnom roku popunili sav kapacitet. Ostalo je možda jedno do dva mjesta, no u načelu smo puni i imat ćemo oko 200 studenata iduće akademske godine - pohvalio se Matanović, koji ističe kako se na FAZOOS-u orijentiraju prema potrebama tržišta kako ga ne bi zagušili. Osluškujući potrebe našeg kraja, dodaje, planiraju dodatno širenje.

- Krećemo s logopedijom. To je u završnoj fazi procedure, te ćemo nakon Zagreba i mi imati taj studij - najavljuje dekan Marijanović.

Motivacijski razgovori kandidata za studij edukacijske rehabilitacije provodit će se od 12. do 15. rujna u prostorijama Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, o čemu će kandidati biti pravovremeno obaviješteni. Obavijesti o pitanjima vezanim uz upis, kandidati mogu dobiti u Uredu za studente Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, Cara Hadrijana 10, te na internetskoj stranici www.foozos.hr.

Defektologija (lat. defectus: nedostatak) ili po novom edukacijska rehabilitacija, prema Hrvatskoj enciklopediji znanost je koja podrazumijeva rad s osobama koje imaju teškoće socijalne integracije (teškoće u razvoju), kojima je izvor u oštećenjima i poremećajima organske ili psihosocijalne prirode. Obuhvaća prevenciju, dijagnosticiranje, transformaciju ponašanja osoba s teškoćama soc. integracije kao i probleme soc. okoline te evaluaciju primijenjenih postupaka. Odnosi se na osobe s mentalnom retardacijom, s oštećenjima vida i sluha, s motoričkim poremećajima i kroničnim bolestima, na osobe s autizmom, s teškoćama u verbalno-glasovnoj komunikaciji i na osobe s poremećajima u ponašanju.

Ivan Alilović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike