Regija
OBNOVA PRUGE VINKOVCI - VUKOVAR

Radovi poštuju rokove:
Vlakom 120 km na sat
početkom iduće godine
Objavljeno 8. kolovoza, 2022.
Modernizacija i elektrifikacija pruge omogućit će gospodarski razvoj šire regije dvaju gradova i istočnoga dijela Slavonije
VINKOVCI



Radovi na projektu nadogradnje i elektrifikacije pruge Vinkovci - Vukovar, prema najnovijim informacijama iz Korporativnih komunikacija HŽ-a Infrastruktura, teku prema planu i bit će završeni do kraja ove godine. Podsjetimo, vrijedni su više od pola milijarde kuna, financira ih Europska unija, a počeli su u travnju 2020. godine.



Što je napravljeno


"Na cijeloj dionici modernizacije pruge od Vinkovaca do Vukovara, duge 18,71 kilometar, kolosiječni radovi su u visokom stupnju dovršenosti, odnosno položena je većina kolosijeka i sve skretnice. Preostalo je još položiti nekoliko stotina metara kolosijeka na samom kraju te dionice, i ti su radovi upravo u tijeku. Paralelno s njima završavaju se radovi na sustavu odvodnje te radovi na oblikovanju zastorne prizme i profiliranju zaštitnog sloja te, u konačnici, uređenja pružnog pojasa. U finalnoj su fazi i radovi na servisnim i svodnim cestama. Uz gradnju novog mosta preko Bobotskog kanala, nakon čega su izvedena i potrebna ispitivanja, završili su i planirani radovi sanacije mosta Vuka. Isto tako, završena je zamjena svih postojećih propusta novima, a sagrađen je i jedan novi propust", navode za Glas Slavonije iz Korporativnih komunikacija HŽ-a Infrastruktura, dodajući kako su, osim navedenih kolosiječnih radova, u visokom stupnju dovršenosti i radovi na pješačko-biciklističkom pothodniku kod željezničkog stajališta Nuštar, pješačkih pothodnika kod stajališta Bršadin-Lipovača te na kolodvoru Vukovar-Borovo naselje. U visokoj je fazi gotovosti i gradnja perona te konstrukcije nadstrešnica. Uređenje parkirališnih površina na lokacijama željezničkih kolodvora i stajališta također je značajno napredovalo, a slijedi i ugradnja urbane opreme.

Također, znatno su napredovali i radovi na elektrifikaciji pruge. Nakon podizanja nosivih konstrukcija kontaktne mreže, slijedila je montaža vodova i gruba regulacija. Sagrađena je zgrada postrojenja za sekcioniranje u Vinkovcima i proširena zgrada elektrovučne podstanice u Jankovcima, a u koju je montirana oprema te su provedena potreba ispitivanja. Od ostalih radova na elektroenergetskom podsustavu treba spomenuti radove na trasi električnih instalacija i temelja rasvjete, nakon kojih slijedi ugradnja stupova i samih rasvjetnih tijela. Montaža opreme za napajanje sustava grijanja skretnica također je u intenzivnoj fazi izvedbe.

"Od aktivnosti koje se odnose na prometno-upravljački i signalno-sigurnosni podsustav na samom je kraju izrada softwarea za signalno-sigurnosne uređaje, a u tijeku je i ugradnja unutarnjih i vanjskih elemenata signalno-sigurnosnih uređaja u kolodvorima i na otvorenoj pruzi. Nakon ugradnje opreme slijedi ispitivanje sustava u cjelini. Prema trenutačnoj situaciji na terenu očekuje se da će radovi biti dovršeni do kraja ove godine", kažu u HŽ Infrastruktura d.o.o.

Pristup luci Vukovar


Podsjetimo, opći cilj modernizacije jednokolosiječne pruge Vinkovci - Vukovar, njezine nadogradnje, elektrifikacije i rekonstrukcije, jest omogućiti povećanje opsega željezničkog teretnog prijevoza i prekrcaja robe u luci Vukovar te bolju povezanost željezničkog putničkog prijevoza Vukovarsko-srijemske županije s glavnim prometnim koridorima, kao i poboljšanje udobnosti i sigurnosti putovanja u sklopu dnevnih migracija putnika između Vinkovaca i Vukovara.

Povećat će se kapacitet pruge i poboljšati pristup luci Vukovar, koja je smještena na transeuropskoj prometnoj mreži, odnosno TEN-T koridoru Rajna - Dunav, čime će ona biti kvalitetno povezana s koridorom RH1, bivšim paneuropskim prometnim koridorom. To znači da će modernizacija i elektrifikacija te pruge omogućiti uvjete za gospodarski razvoj te šire regije Vukovara i Vinkovaca, a u konačnici i istočnoga dijela Slavonije.

Miroslav Flego
Putnički vlakovi za 20 minuta, teretni za 30
Modernizacijom će se pruga unaprijediti za voznu brzinu vlakova do 120 km/h, čime će vrijeme putovanja u putničkom prijevozu od Vinkovaca do Vukovara trajati 20 minuta, a u teretnom prijevozu 30 minuta. Izgradnjom novih mostova, propusta, nadvožnjaka i podvožnjaka s priključnim cestama dodatno će se povećati sigurnost svih sudionika u cestovnom i željezničkom prometu. Elektrifikacijom pruge osigurat će se ekonomski i energetski isplativiji te ekološki održiv željeznički promet. Značenje ovog projekta od iznimnog je značenja za gospodarski razvoj lokalne zajednice.

Iz EU-a 85 posto
Vrijednost projekta punog naziva “Nadogradnja i elektrifikacija postojeće željezničke pruge od značaja za međunarodni promet M601 Vinkovci – Vukovar” iznosi 542,6 milijuna kuna. EU sufinancira 85 posto nepovratnih sredstava iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.

Možda ste propustili...

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

JOŠ JEDNA ŽELJA MJEŠTANA VALPOVŠTINE POSTALA JE REALNOST

Novi most preko Vučice i novo raskrižje

Najčitanije iz rubrike