Regija
NEDOSTATAK VRTIĆKIH PROSTORA

Odluka je donesena, počelo projektiranje nove zgrade vrtića
Objavljeno 8. kolovoza, 2022.
Razmišlja se i o eventualnom pronalaženju novih objekata u koje bi se mogli smjestiti predškolci
SLATINA



Problematika većeg broja djece od smještajnih kapaciteta ustanova za predškolski odgoj i naobrazbu na slatinskom području aktualna je već niz godina, ali sve dosadašnje vlasti nastojale su raznim mjerama poboljšati demografsko stanje, a ni jedna se nije upustila u pronalaženje rješenja za smještaj povećanog broja djece predškolske dobi dok su im roditelji na poslu. Istina, bilo bi nepravedno izostaviti činjenicu da se u više navrata radilo na poboljšanju uvjeta u Dječjem vrtiću Zeko, jedinom gradskom dječjem vrtiću, da je dograđena dvorana za sportske aktivnosti polaznika, da je proveden projekt energetske učinkovitosti i da je vrtić dodatno opremljen igralima, ali prostornih uvjeta za njegovo proširenje nema, a lista čekanja sve je dulja.



U problematiku smještaja djece u dječjim vrtićima zasigurno je najbolje upućen predsjednik Gradskog vijeća Slatine Damir Jakšić, koji je istovremeno i predsjednik Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Zeko.

– Dogradnja zgrade jaslica u sastavu Dječjeg vrtića Zeko za sve građane Slatine znači da ćemo u vrlo skoroj budućnosti imati dvije nove jasličke skupine i na taj način rasteretiti listu čekanja djece na smještaj u jaslicama. To će svakako pridonijeti i većem zadovoljstvu građana koji će imati gdje ostaviti svoju djecu dok su na poslu. Zbog toga radimo na tome da što veći broj djece ima priliku dobiti vrtićki i jaslički smještaj. Nažalost, ništa se ne može napraviti u tako kratkom vremenu kao što je godina dana, no ovo je prvi korak prema konačnom rješenju da sva djeca s područja grada Slatine imaju smještaj u jaslicama – rekao je Jakšić.

– Sreća je što imamo toliki broj djece koja su zainteresirana za vrtićki i jaslički smještaj, što znači da je porasla i stopa nataliteta, a Grad radi sve što je u njegovim mogućnostima u ovom trenutku kako bi proširio smještajni kapacitet dogradnjom zgrade jaslica i izgradnjom novog vrtića, koji je u fazi izrade projekta, pa i eventualnim pronalaženjem novih objekata u koje bismo mogli smjestiti djecu. Radi se vrlo intenzivno kako bi se pronašla rješenja kako da se lista čekanja bar prepolovi. Bili bismo sretni da već danas imamo gotov projekt i projektnu dokumentaciju izgradnje novoga vrtića koje bismo mogli kandidirati na fondove i što prije započeti izvođenje. Mi smo, nažalost, tek u fazi projektiranja i nadamo se da će uskoro biti odobrena i sredstva te da ćemo kroz dvije-tri godine imati riješeno pitanje smještaja u vrtiću – pojasnio je Damir Jakšić.

Petar Žarković
Više od 320 zahtjeva, neupisano 81 dijete
Za upis djece u vrtić u pedagoškoj godini 2022./2023. pristiglo je više od 320 zahtjeva, a nakon obrade podataka svih zahtjeva i donošenja bodovne liste u vrtić je upisano 214 djece. Povjerenstvo za upis moralo je poštovati odredbe Državnog pedagoškog standarda predškolskog odgoja i naobrazbe, rezultat čega je 81 neupisano dijete.

Do završetka prikupljanja sve dokumentacije za gradnju novog vrtića, od projekta do građevinske dozvole, apliciranja projekta na eventualno objavljeni natječaj nekog od europskih fondova do odobrenja sredstava i izgradnje nove zgrade vrtića, problem smještaja predškolskih mališana morat će se rješavati na druge, za sada još nepoznate alternativne, načine.

Možda ste propustili...

RUKOMETAŠI SŠ I. KRŠNJAVOGA

Treći u državi

UČENICI INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKE ŠKOLE VIROVITICA

Dravskoj priči donirali presadnice cvijeća

Najčitanije iz rubrike