Ekonomija
SMANJEN PRILJEV NOVIH NARUDŽBI

Povećan pad aktivnosti u sektoru graditeljstva
Objavljeno 8. kolovoza, 2022.
Narudžbe njemačkim tvornicama smanjile su se u lipnju manje nego što se očekivalo jer su veće domaće narudžbe djelomično neutralizirale slabije narudžbe iz inozemstva, pokazali su podaci statističkog ureda Destatisa.

Tvorničke narudžbe u najvećem europskom gospodarstvu u lipnju su pale za 0,4 posto u odnosu prema svibnju, kada su se smanjile prema revidiranom podatku za 0,2 posto. Ekonomisti su za lipanj u prosjeku prognozirali pad od 0,8 posto.

Ako se izuzmu velike stavke, nove narudžbe porasle su pak za 0,4 posto u odnosu prema svibnju, pokazuju preliminarni podaci Destatisa.

Na pad ukupnih narudžbi najviše je utjecao 4,3-postotni pad narudžbi iz zemalja koje nisu članice eurozone. Narudžbe iz trgovinskih partnera u eurozoni porasle su pak za 3,4 posto.

Prema preliminarnim podacima, promet u prerađivačkoj industriji na mjesečnoj razini porastao je za tri posto, nakon revidiranog rasta za 2,5 posto u svibnju. Na godišnjoj razini povećan je za 3,4 posto.

Odvojeno, podaci istraživačke tvrke S&P Global upozoravaju na brži pad aktivnosti u sektoru graditeljstva u srpnju, u uvjetima povećane neizvjesnosti na tržištu, snažnog rasta cijena i rasta kamatnih stopa.

Indeks menadžera nabave (PMI) S&P Globala u građevinarstvu pao je u srpnju prema mjesecu ranije za 2,2 boda, na 43,7 bodova, što upućuje na najoštriji pad od veljače 2021., kada je jako loše vrijeme izazvalo velike poremećaje u radu na gradilištima.

Među promatranim segmentima najviše je pala komercijalna aktivnost, a pad je povećan u segmentu stambene gradnje. U niskogradnji je pad aktivnosti donekle ublažen.

Istraživanje je pokazalo nagli pad potražnje za građevinskim radovima, uz smanjeni priljev novih narudžbi peti mjesec zaredom.

Očekivanja u tom važnom gospodarskom sektoru istodobno su pogoršana, na najnižu razinu od ožujka 2020. godine jer su izvođači radova zabrinuti zbog rastućih troškova, rasta kamatnih stopa i sve veće prijetnje nestašice plina, pokazalo je istraživanje provedeno sredinom mjeseca na reprezentativnoj skupini od preko 200 kompanija u njemačkom građevinskom sektoru. H
Možda ste propustili...

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

Najčitanije iz rubrike