Mozaik
ROLLING STONES

Završili turneju te odali počast Charlieju Wattsu
Objavljeno 7. kolovoza, 2022.
Rolling Stonesi su završili svoju 60. turneju koncertom u Berlinu, gdje su dirljivo odali počast pokojnom bubnjaru te skupine Charlieju Wattsu, koji je umro prije godinu dana u dobi od 80 godina. Bio je to 118. nastup skupine u Njemačkoj, rekao je frontman Mick Jagger publici u amfiteatru na otvorenom u Waldbuhneu u šumi zapadno od Berlina. Stonesi su posljednji europski nastup posvetili Wattsu, a 79-godišnji Jagger rekao je mnoštvu od 22.000 ljudi da su noć uoči koncerta popili nekoliko čaša "schnappsa" (rakije) u Wattsovu čast. Svirali su više od dva sata neprekidno izvodeći poznate hitove, ali i novije uključujući često publiku u izvedbu, primjerice u "Midnight Rambler", koja je potrajala 10 minuta. Izveli su i svoje klasike "Start Me Up", "Paint it Black", "Jumpin‘ Jack Flash" i "(I Cant Get No) Satisfaction", čime su zapalili publiku.

- Ludilo je što sve oni još mogu, kakvu energiju imaju u svojim godinama. Prije 30 godina on me poveo na koncert Stonesa u Muenchen, a danas sam ja njega - rekao je Philippe Georgi (46), a na koncert je došao sa svojim ocem Guntherom, koji je star koliko i Mick.

Stonesi su usto obilježili i 50 godina od objave njihova najpoznatijeg albuma "Exile on Main St". Legendarni britanski rockeri počeli su europsku turneju u Madridu 1. lipnja obilježavajući šest desetljeća postojanja. Nazvana "Sixty", turneja je obuhvatila 14 koncerata u Europi, a slijedila je turneju "No Filter" koju su Stonesi počeli 2017., ali i morali odgoditi zbog pandemije, no završili su je unatoč smrti Wattsa lanjskog kolovoza. T.K.
KLJUČNI SUSRET
Jagger i gitarist Keith Richards (78) prijatelji su iz djetinjstva, no izgubili su kontakt sve do ponovnog susreta u tinedjžerskog dobi na postaji Dartford jugoistočno od Londona. Zajedno su osnovali rock-skupinu uz Wattsa i gitarista Ronnieja Wooda (75) te postali jedna od najbolji rock-skupina. Prvu turneju po Velikoj Britaniji održali su 1963. i objavili više od 50 albuma, studijskih i live te ih prodali milijune.

Najčitanije iz rubrike