Regija
ZADUŽILA NAS JE OBNOVOM HABJANOVAČKE BAŠTINE

Caterina Novoselić dobitnica nagrade Ministarstva kulture
Objavljeno 8. kolovoza, 2022.
Posebno je istaknuto očuvanje umijeća izrade tekstila i prerade vune
HABJANOVCI



Među ovogodišnjim dobitnicima visokog priznanja Ministarstva kulture i medija, Nagrade "Vicko Andrić", koja se dodjeljuje istaknutim pojedincima koji su izvanrednim doprinosom i radom na zaštiti kulturne baštine obilježili vrijeme u kojem su djelovali i čiji rad čini zaokruženu cjelinu, a njihova djela i ostvarenja ostaju trajno dobro Republike Hrvatske, najpoznatija je francuska Šokica Caterina Novoselić iz Habjanovaca.



Rad iz ljubavi


Tu je nagradu Caterina zaslužila zbog svog predanog dugogodišnjeg rada na revitalizaciji tradicijske baštine Habjanovca, odnosno aktivnosti vezanih uz skupljanje i formiranje etnografske zbirke, istraživanje tradicijskih običaja, očuvanje tradicijskih umijeća izrade tekstila te prijenosa znanja na mlađe naraštaje, poručili su iz Ministarstva. Uz Caterinu, nagrađeni su umirovljeni fotograf Konzervatorskog odjela u Splitu Živko Bačić, koji je dobio Nagradu za životno djelo te konzervatorica Zrinka Radunić, iz Konzervatorskog odjela u Splitu.

Komentirajući priznanje Ministarstva, skromna Caterina - koja unatoč svojim francuskim korijenima uvijek s ponosom naglašava kako je ona iz "Abljanovaca" te kako joj je srce pola u Francuskoj, a pola u Slavoniji - poručuje da ju je iznimno iznenadila i obradovala ova nagrada.

- Kada su mi javili za nagradu, ostala sam zatečena i u nevjerici što sam ja izabrana da primim to visoko priznanje, osobito zbog toga što sve ono za što sam nagrađena radim iz čiste ljubavi, kao i moja kćerka Andrea, koja se s obitelji iz Francuske preselila u Habjanovce i koja mi se sada pridružuje u oživotvorenju mnogih naših ideja - kaže Caterina, napominjući da će se dodjela nagrade održati tijekom rujna.

Ministarstvo je ovom nagradom jasno poručilo koliko cijeni napore entuzijasta kao što je Caterina. "Posebno ističemo očuvanje tradicijskih znanja i umijeća izrade tekstila i prerade vune koje kroz radionice tkanja prenosi zainteresiranim pojedincima", navode iz Ministarstva o Caterini, rođenoj na Sardiniji, koja se sa suprugom Slavkom i idejom oživljavanja tradicijske kulturne baštine njegova rodnog sela nakon odlaska u mirovinu, 2006. godine doselila u Habjanovce. Nažalost, njezin je suprug iste godine umro, a Caterina je ipak odlučila ostati u Habjanovcima i ispuniti njegovu želju. Ubrzo se uključuje u rad KUD-a "Ravnica" te preuzima vođenje društva.

"Nekoliko je godina organizirala smotru folklora ‘Abljanovci selo moje malo‘ u Habjanovcima, a s Društvom je gostovala na brojnim folklornim manifestacijama. S KUD-om ‘Ravnica‘ snimila je kratke filmove o običaju venci, tj. ukrašavanju grančica ružmarina uoči vjenčanja u domu mladenke.

Kulturno dobro


Caterina Novoselić 2013. godine kupila je tradicijsku kuću nedaleko od samog središta Habjanovaca, u cijelosti je vlastitim sredstvima obnovila te u studenome 2014. godine otvorila za javnost. Kuća i gospodarske zgrade obnavljani su tradicijskim materijalima i tehnikama, a danas je zaštićeno i registrirano kulturno dobro, upisano u Registar kulturnih dobara RH, na listu zaštićenih kulturnih dobara. Kuću posjećuju djeca iz lokalnih škola i vrtića te stručne ekskurzije", navodi se u obrazloženju nagrade. Paralelno sa svim tim Caterina Novoselić posvetila se i istraživanju i zapisivanju tradicijskih običaja Habjanovaca, od kojih su mnogi odavno zaboravljeni. Tradicijsku je kulturu upoznavala kroz razgovore sa starijim ljudima koji su joj pričali o životu i običajima u Habjanovcima i ovom dijelu Slavonije, a rezultat toga terenskog istraživačkog rada jest monografija "Abljanovci iz dana u dan - običaji i nošnja Habjanovaca uz crkvenu godinu", promovirana u travnju 2016. Knjigu je Caterina realizirala s kćeri Marianne Kramarić, koja živi u Francuskoj, i u suradnji sa župnikom Župe Brođanci vlč. Ivanom Markovićem, a i danas se najviše bavi skupljanjem, očuvanjem, obnovom i izradom odjevnih predmeta tkanjem na tkalačkom stanu, kojemu ju je podučila danas pokojna Cecilija Novoselić. Caterina danas tkanju uči i djecu iz sela, ali i druge zainteresirane, a Malu školu tkanja pokrenula je u svojoj kući u listopadu 2015. Bavi se i preradom vune, šlinganjem, kukičanjem, šivanjem i trukovanjem. Također, za smotre folklora, natjecanja i revije narodnih nošnji odijeva KUD-ove i pojedince.

Koliko je fascinantna i osebujna ova francuska Šokica, najbolje svjedoči podatak da je o njoj HRT snimio dokumentarnu emisiju, da su bez nje nezamislivi događaji vezani uz baštinu te da Konzervatorski odjel u Osijeku priprema dokumentaciju za registraciju etnografske zbirke predmeta gospođe Novoselić.

Lidija Aničić
Suprugov san
Caterina ne zaboravlja napomenuti da joj je prilikom objave velike vijesti jedna od prvih misli bila upućena suprugu Slavku, koji počiva na habjanovačkom groblju. “Sve je ovo zapravo i počelo nadahnuto njegovom golemom ljubavi prema svome kraju i običajima, koju je usadio i našim kćerima i meni. Ta je ljubav bila toliko velika da sam i ja kao Francuskinja i nakon njegove smrti ostala živjeti u našoj kući u Habjanovcima, i prigrlila ovdašnje običaje i tradiciju kao da sam s njima srasla”, ganuto kaže Caterina.

Možda ste propustili...

KAMEROM SNIMATELJA ŽELJKA FELBARA

Veliko jezero, Europska Amazona, Velika rijeka

ŽELE SUVREMENIJU TEHNIČKU OPREMU I SOLARNE PANELE

Zbog specifičnog vlasništva SIC se ne može javljati na natječaje

DRŽAVNA GEODETSKA UPRAVA PROVODI KATASTARSKU IZMJERU ZA DIO K. O. SEMELJCI

Utvrđuju se međe i ispravlja vlasništvo

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana