Svijet
"RUSKI NUKLEARNI TEROR"

Zelenskij poziva na oštriji međunarodni odgovor nakon granatiranja nuklearke
Objavljeno 7. kolovoza, 2022.

KIJEV - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozvao je u nedjelju međunarodnu zajednicu da oštrije odgovori na, kako je kazao, "ruski nuklearni teror", nakon granatiranja nuklearne elektrane Zaporižje, najveće u Europi.

U telefonskom razgovoru s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom, Zelenskij je pozvao da se ruskoj nuklearnoj industriji uvedu sankcije. Informaciju je objavio na Twitteru.

Ukrajinska državna tvrtka za nuklearnu energiju ranije je objavila da je jedan radnik nuklearne elektrane Zaporižje ranjen u ruskom granatiranju u subotu navečer.

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi u subotu je izrazio veliku zabrinutost zbog granatiranja Zaporižje, upozorivši na opasnost od moguće nuklearne katastrofe, koja bi mogla ugroziti životnu okolinu i javno zdravlje u Ukrajini, ali i šire.

Tvornicu u Zaporižji ruske su vojne snage zauzele na početku rata, no u njoj još uvijek rade ukrajinski tehničari.

U petak je granatiran i pogođen dalekovod u postrojenju, što je operatere primoralo da isključe reaktor premda nije ustanovljeno curenje radioaktivnih tvari.

Obje su se strane u subotu međusobno optuživale za "nuklearni terorizam".

Ukrajinska državna nuklearna tvrtka Energoatom okrivila je Rusiju za štetu, dok je rusko ministarstvo obrane optužilo ukrajinske snage za granatiranje elektrane.

(Hina)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike