Regija
HRVATSKI ČASNIČKI ZBOR SLATINA

Časnici skupštinom obilježili Dan domovinske zahvalnosti
Objavljeno 7. kolovoza, 2022.
Građani su pozvani istaknuti hrvatske zastave kao simbol pobjede, neovisnosti i slobode
ČAĐAVICA



Kao što je to već godinama uobičajeno, Hrvatski časnički zbor grada Slatine i ove je godine na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i obljetnice VRO Oluja održao redovnu godišnju skupštinu udruge. Ovogodišnji skup održan je u mjesnom domu u Čađavici.



U radnom predsjedništvu bili su predsjednik udruge Vlado Međumurac, Kazimir Libl i Krunoslav Cukor, koji je predstavio izvješće o najznačajnijim aktivnostima HČZ-a od 2019. godine. Među takvima spomenuo je znanstveno-stručni skup "Slatina u Domovinskom ratu", koji su organizirali Institut društvenih djelatnosti "Ivo Pilar" i Hrvatski časnički zbor Slatina te Zbornik radova s toga skupa, koji će ostati kao pisani trag svih događanja i okolnosti Domovinskog rata na slatinskom području. U izvještajnom periodu, listopada 2021. godine, obilježena je 30. obljetnica ustrojstva 136. slatinske brigade Hrvatske vojske, održano je hodočašće hrvatskih branitelja, Hrvatske vojske i policije Gospi Voćinskoj, a održana je i moto-pješačka hodnja pravcem djelovanja 2. bataljuna 136. brigade. Udruga je obilježavala značajne datume iz Domovinskog rata, pomagala rješavati statusna pitanja svojih članova i provodila druge aktivnosti, kao što su edukacije, tribine, prikupljanje povijesne građe iz vremena Domovinskog rata, a među planiranim akcijama je uređenje prostora za djelovanje udruge i spomen-sobe brigade u Voćinu.

Uime svih nazočnih predsjedavajući Cukor izrazio je čestitke ratnom zapovjedniku 136. slatinske brigade Josipu Černiju na njegovu unaprjeđenju u počasni čin brigadnoga generala, a prigodne darove uz čestitke uručili su mu predsjednik HČZ-a Vlado Međumurac i načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević.

– Ovo priznanje bila mi je čast primiti kao priznanje Slatini, slatinskim braniteljima i dragovoljcima, slatinskoj 136. brigadi i svim ljudima koji su dali doprinos obrani od srpske agresije i kroz Narodnu zaštitu, i kroz druge oblike otpora. Bez vas ratni zapovjednik to ne bi zaslužio, rekao je general Josip Černi.

Predstavnik Ministarstva hrvatskih branitelja Ante Krišto prenio je pozdrave ministra Tome Medveda i najavio podršku ostvarenju planova slatinske udruge. Daljnji uspješan rad Hrvatskom časničkom zboru grada Slatine poželjeli su i predsjednik Udruge veterana Hrvatski domobran Ivan Levar, predstavnik Grada Slatine Vjekoslav Hess, ratni zapovjednik odreda Narodne zaštite Zlatko Milošević i načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević. Budući da je skupština održana na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, više govornika izrazilo je žaljenje što taj veliki blagdan nije obilježen masovnijim isticanjem hrvatskih zastava kao simbola pobjede, neovisnosti i slobode. "Stavite ovaj sveti barjak na svoju kuću, neka vijori tjedan dana u slavu svih onih koji nisu doživjeli ostvarenje sna o našoj domovini," poručio je general Černi.

Neposredno uoči skupštine časnici i dočasnici Hrvatske vojske i brojni gosti polaganjem upaljenih lampiona kod središnjega križa na mjesnom groblju u Čađavici odali su počast svim poginulim, nestalim i preminulim hrvatskim braniteljima.

Petar Žarković
Možda ste propustili...

OPĆINA: OBAVIJEST, OPOMENA PA KAZNA

Za zapuštene okućnice kazne od 300 do 1300 €

DVD BENIČANCI

Za dom 30.000 €

U INDUSTRIJSKOJ ZONI STRIZIVOJNE

Kvadrat euro, razlika do realne cijene de minimis

Najčitanije iz rubrike