Regija
SLAVONIJA I PODRAVINA, WINE NOT!?

Na Plemićkoj ruti šest doživljaja za vinoljupce
Objavljeno 8. kolovoza, 2022.
Vinski maraton počinje 3. rujna, a završava 1. listopada. Degustirat će se vrhunska vina s područja Virovitičko-podravske županije

Prošle je godine to bilo otkriće, a ove je nastavak vrhunske manifestacije. Rujan i početak listopada u Virovitičko-podravskoj županiji bit će mjeseci vrhunskih vina i prvorazrednog doživljaja. U butik vinariji Patkoš, s pogledom na obronke Krndije, nasade vinove loze, predstavljena je vinska manifestacija "Slavonija i Podravina, wine not!?".Manifestacija je to koja je prošle godine, na 5. kongresu ruralnog turizma u Cavtatu, osvojila Srebrni suncokret ruralnog turizam. Ove je godine turistički potencijal tog događaja prepoznala i Hrvatska turistička zajednica, koja je Vinskom festivalu "Slavonija i Podravina wine not!?" na Plemićkoj ruti dodijelila potporu od 170.400 kuna.

Start je manifestacije 3. rujna, a završetak 1. listopada. Bit će to šest događaja na Plemićkoj ruti, od zapada prema istoku Virovitičko-podravske županije. Bit će tu za svakoga ponešto, od vrhunskih vina, slasnih zalogaja, romantičnih nota, likovnih doživljaja...

Ružičasti nokturno


- Virovitičko-podravska županija poznata je po obnavljanju kulturne i povijesne baštine kroz nepovratna EU sredstva u proteklih nekoliko godina. Kroz ovakve projekte posjetiteljima ćemo pokazati što smo sve uredili, što smo izgradili, ali i prikazati što to rade vrijedne ruke naših vinara i turističkih djelatnika. Virovitičko-podravska županija u zadnjih se godinu dana sve više pozicionira i kao kvalitetna vinska destinacija, o čemu govori ovogodišnjih 12 Decanter nagrada za naša vina. Lani je "Slavonija i Podravina, wine not!?" oduševila, ove će godine, prema programu, a na radost svih onih koji će ju posjetiti, biti još sadržajnija i kvalitetnija - kazao je župan Igor Andrović.

Ružičasti nokturno u plemićkom ruhu, u jedinstvenom dvorcu Janković, 3. rujna, bit će najbolji uvod u šest ekskluzivnih vinskih eventa. Posve drugačije iskustvo vinoljupce očekuje 11. rujna, na pikniku u prekrasnoj Park-šumi Jankovac Parka prirode Papuk. O vinu i umjetnosti pričat će se 17. rujna na Wine&Artu, u virovitičkom dvorcu Pejačević, koji je ove godine, kao i Dravska priča, uključen u ovu priču. Naime, 22. rujna "pričat će se u graševini" u Dravskoj priči, u Noskovcima. U Orahovici će se 24. rujna šetati vinski maraton, a za kraj "Vino i poezija", 1. listopada, održat će se u rodnoj kući Petra Preradovića, u njegovu interpretacijskom centru u Grabrovnici.

- Iznimno me veseli što se nakon prošlogodišnje manifestacija sve više vinara želi uključiti u ovu lijepu priču. Za izbor vina koja se degustiraju na šest vinskih evenata presudna su tri kriterija - vrhunska kvaliteta, sva vina moraju biti s područja Virovitičko-podravske županije i, naravno, trebaju biti dostupna na tržištu - istaknula je poznata enologinja Ivana Nemet, ambasadorica manifestacije "Slavonija i Podravina, wine not!?".

Kotizacija


Martina Jakelić, direktorica TZ-a Virovitičko-podravske županije, koja je u suradnji s lokalnim turističkim zajednicama organizator svih šest vinskih događanja, istaknula je kako ovogodišnja manifestacija spaja važne točke na Plemićkoj ruti.

- Za sve koji žele biti dio ove lijepe vinske priče važno je napomenuti da je broj mjesta ograničen, kotizacija za sudjelovanje po događanju iznosi 100 kuna, osim za Vinski piknik u Park-šumi Jankovac, za koji će biti potrebno izdvojiti 150 kuna, a kotizacija uključuje najam piknik košarice za dvije osobe. Obrasci za kotizaciju i više informacija o manifestaciji mogu se pronaći na web-stranici Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije www.tzvpz.hr – zaključila je Martina Jakelić.

U dvorcu Pejačević, uz vrhunsku kapljicu, gurmansku će priču potpisati istaknuta virovitička slastičarka Slavica Horvat, uz glazbenu kulisu COTE G4 Acoustic Dua. Posjetitelje će pritom pozdraviti kostimirani grof Antun i grofica Barbara Pejačević.

Zanimljivo će biti i u Dravskoj priči, gdje će sve biti u znaku Slavonije, pa uz "slavonski snack", posjetitelje će zabavljati Tamburaški sastav Čokanj. Vinski maraton u Orahovici obuhvatit će domaće vinare, PP Orahovicu, Patkoš i Matković, ai tu će biti i Destilerija Kostelac sa svojim vrhunskim likerima, džinom i žesticama. Za kraj, 1. listopada, u Grabrovnici, bit će tu polaznici projekta Master sommelier Srednje škole Stjepana Sulimanca Pitomača. Gurmansku priču potpisat će restoran Zlatni klas iz Otrovanca. Sve to uz nježne zvukove ženske vokalne uspješnice The Fusion, dok će Likovni klub Duga prikazati tehniku slikanja crnim vinom.

Dijana Stanić Rešicki
Pjeva Lach, slastice priprema Sandra Jadek
Ove godine događaj će imati poseban štih. Tako će 3. rujna, u romantičnom ambijentu dvorca Janković, u Suhopolju, zapjevati “turnašički slavuj” Stjepan Lach, dok će slastice pripremati najbolja hrvatska slastičarka Sandra Jadek. Osam dana potom, u Park-šumi Jankovac, gurmansku priču potpisat će gastroblogerica maXYama. Pritom će se čuti i fijuk strijela, jer će vitezovi Ružice Grada organizirati streličarski turnir.

Možda ste propustili...

PODIZANJE SVJESNOSTI O RAKU DOJKE, TE VAŽNOSTI NJEGOVOG RANOG OTKRIVANJA

U Vinkovcima po 23. put obilježen Dan ružičaste vrpce

MINISTAR MEDVED OTVORIO SPORTSKE IGRE UDRUGE HRVATSKE POLICIJE

Sudjeluje 12 udruga iz cijele Hrvatske

ZAPOČINJE NOVI PROJEKT “TATA JE TATA”

Ističu ulogu oca u odgoju djeteta

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

115 GODINA POSVEĆENJA CRKVE

Neogotičku crkvu posvetio je 1907. biskup Ivan Krapac

2

U KOLOVOZU UMJESTO 35.000 - 110.000 KUNA

I u Đurđenovcu se gasi javna rasvjeta

3

PODIZANJE SVJESNOSTI O RAKU DOJKE, TE VAŽNOSTI NJEGOVOG RANOG OTKRIVANJA

U Vinkovcima po 23. put obilježen Dan ružičaste vrpce